Last news in Fakti

19 Юли, 2019 17:49 13 826 9

Приложение, което показва как ще изглеждаме, когато остареем, се превърна в мания

  • faceapp-
  • мобилно приложение-
  • показва-
  • изглеждаме-
  • остареем-
  • сравнение-
  • старост-
  • външен вид-
  • интернет сензация

Експерти от цял свят съветват да се откажем от приложението FaceApp

Приложение, което показва как ще изглеждаме, когато остареем, се превърна в мания - 1
Снимки: shutterstock

Мобилно приложение, което показва как бихме изглеждали, когато остареем, завладя социалните мрежи.

За часове милиони потребители от цял свят се включиха в закачката, за да сравнят своето настоящо, младо аз с неговата евентуална, остаряла версия. Много от тях, разбира се, побързаха да споделят получените резултати в мрежата, публикувайки снимките си в Instagram, Facebook и Twitter.

Сред любопитните се оказаха и много родни знаменитости като Валери Божинов, Ваня Джаферович, Папи Ханс и половинката на Гала - Стефан..

🧓🏽👀

A post shared by Valeri Bojinov Official (@valeribojinov86) on Jul 16, 2019 at 1:47am PDT

Първоначално, голяма част от тях приели с недоверие онова, което видели на дисплея на телефоните си. Признават обаче, че това приложението е доста успешно и създава реалистични снимки.

Според психолозите има две обяснения за новата мания - едното е любопитството на младите, а другото - страхът от неизвестното.

"Никой от нас не иска да остарее, никой от нас не иска да е неизвестно напред в бъдещето какво ще му се случи, съответно точно поради тази причина се използват- врачки, баячки, всякакъв такъв вид услуги, които биха могли да ни дадат някакво успокоение, че бъдещето там - голямото страшното не ни очаква”, обясни психоложката Ина Антонова в ефира на bTV.

Компютърните специалисти обаче, предупреждават, че подобни приложения могат да крият редица рискове.

Според IT специалистът Христо Ласков всяко едно парченце информация, което споделяме за себе си онлайн, оставя следи. Именно чрез тях, можем да станем жертва на злоупотреби.

Германските експерти също съветват да не използваме апликацията.

Упълномощения представител на Германия по въпросите за защита на данните Улрих Келбер изрази опасенията си, че чрез приложението важни лични данни могат да се ползват без съгласието на притежателите им. Ето защо той съветва да се откажем от използването на FaceApp.

Макар да се превърна в истински хит за по-малко от 24 часа, приложението всъщност не е ново. Единственото ново в него е последната му актуализация, която датира от вчера (18 юли).

Мобилното приложение за iOS и Android е разработено от руската компания Wireless Lab, която използва невронни мрежови технологии за автоматично генериране на изключително реалистични трансформации на лица от снимки.

Макар приложението да се превърна в истинска сензация с инструментариума си за състаряване на лица, то може да ви преобрази по още много начини. Чрез него можете да видите например как бихте изглеждали ако смените пола си.

Приложение, което показва как ще изглеждаме, когато остареем, се превърна в мания

От 2017 г., когато е създадено, до сега над 100 000 000 потребители са инсталирали апликацията на телефоните си, като голяма част от тях са се присъединили сега, когато то предизвика небивал интерес.

Макар приложението да е на цели 2 години, едва сега то привлече вниманието към себе си и стана повод за сериозни и задълбочени спорове. Във фокуса им попадна неговата декларация за поверителност, която бе остро разкритикувана от редица експерти и институции и постави под съмнение сигурността на потребителите и защитата на техните лични данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 след фактите

    8 0 Отговор
    Вие сега ли чак разбрахте за това приложение. От края но миналата година е
  • 2 Приложение

    13 0 Отговор
    за болни мозъци....... Да не говорим че е пулна глупост това приложение , не дава реално как ще изглеждаш а само побелява косите (брадите) и поставя малко бръчки. Реално човек се изменя много повече от това като остарява.
  • 3 Това са глупости...!

    11 1 Отговор
    Магаре се родило и такова остаряло....!

    Коментиран от #5

  • 4 Анонимус

    14 2 Отговор
    Добро е приложението вече състарих едно селфи и о изненада! Все едно видях баща ми. А относно личната информация откакто удариха НАП вече не ми пука кой ми има данните.
  • 5 Да лорче

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Това са глупости...!":

    Така си е ,виждаш го много добре като застанеш пред огледалото ...

    Коментиран от #6

  • 6 Тонка етноса...

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да лорче":

    Ти нямаш ли огледало...?!
  • 7 Зик

    2 2 Отговор
    Мания за хора без работа или други интереси
  • 8 IBM

    2 1 Отговор
    Бъдете внимателни с Facepp, защото зарежда снимките веднага, без да пита. "Някои взеха това изявление и поверителността на приложението не е сигурно!" Централното I+ D се намира в Русия. Вероятно лицето ви вече е в база данни някъде, което помага да се обучават изкуствени интелекти. Например в Google.
  • 9 Кокъл

    0 1 Отговор
    Абе Божинов, обраха ти чалгарките всички пари и те изхвърлиха, а теб не те искат и в ФК селският отбор. Закопа се яко младеж, от тия фолк певици, кариерата ти на добър футболист Приключи.