21 Юли, 2019 20:55 8 772 11

Как се отслабва наистина бързо?

  • сергей агапкин-
  • диета-
  • отслабване

Интервю с руския д-р Сергей Агапкин

Как се отслабва наистина бързо? - 1
Снимка: Shutterstock

Според световната статистика средно около 40% от хората страдат от наднормено тегло. И пак горе-долу толкова поне веднъж в живота си се подлагат на диета за отслабване. Но защо е толкова трудно човек да свали дори няколко килограма? Какъв трябва да е правилният подход, ако човек реши да предприеме мерки относно теглото си? Интернет е изпъстрен с всевъзможни диети, хората се подвеждат по диетичните режими на известните и богатите, пише zdrave.to. Няма да е пресилено, ако кажем, че наред с епидемията от затлъстяване, вървим към епидемия от пристрастяване към различни, в повечето случаи напълно безполезни, а понякога и вредни диети.

Предлагаме ви интервю на Яна Боядижева по темата с руския д-р Сергей Агапкин, който е кандидат на психологическите науки и телевизионен водещ.

- Д-р Агапкин, много от нас се стремят към бързо отслабване, особено през лятото. Но някои лекари смятат, че е вредно бързото отслабване. Вашият коментар?

- Аз ще кажа нещо повече - невъзможно е да се отслабне бързо. Дори човек съвсем да не се храни, той може да стапя не повече от 250 мг мазнини на ден. И то в идеалния вариант, в смисъл, че организмът ще покрива всички свои енергийни потребности само за сметка на мазнините. Но на практика, това е невъзможно. Обмяната на веществата при нас, хората, е така устроена, че част от необходимата за организма енергия ще се получава от въглехидратите (започва да използва вътрешните запаси от глюкоза) и белтъчините. А знаете, че точно от тях се състои мускулната тъкан. Затова фактически, подлагайки се на диета, вие ще можете ежедневно да се избавяте например от 100-150 г мазнини. Т.е., за месец ще сте свалили 3-4 килограма мастна тъкан.

- Но някои хора наистина успяват да отслабнат бързо!?

- Да, възможно е, но само за сметка да загуба на течности или мускулна маса. И като “бонус” към такъв начин за отслабване в краткосрочна перспектива вие ще се сдобиете с увехнала и спаружена кожа, с тъмни кръгове под очите, а в дългосрочна перспектива ще си докарате сериозни проблеми със здравето. И въобще - кантарът е лош помощник за отслабващите. Те не могат да определят, няма как да знаят колко мазнини имат в тялото и колко мускули. Затова е много по-удачно да използвате шивашки метър, вместо кантар. Периодично измервайте обиколката на талията, на ханша, на гръдния кош в областта на лопатките, на ръцете в областта на трицепсите и обиколката на бедрата. Ако тези параметри са започнали да намаляват, вие сте на правилния път - процесът на отслабване се случва наистина за сметка на мазнините, т.е., стапяте мазнини, а не мускули. При мъжете най-значимият от тези показатели е обиколката на талията, а при жените - на ханша.

- Какво е вашето отношение към т.нар. монодиети? Много хора се подлагат на тях пак с надеждата да отслабнат по-бързо.

- Всички така наречени монодиети са разчетени за 1 до 3 дни. За този кратък период нищо непоправимо няма да се случи в организма. Но да се храните само с един продукт в продължение на дълго време, това е невъзможно. Ако цял месец се храните само с овесена каша или елда, ще започнете да сънувате котлети и ще бъдете принудени да се откажете от подобна диета. Или в крайна сметка ще я заместите с друга.

- Като заговорихте за елдата и за котлетите, някои казват, че може да се отслабне само на месо, други призовават да се превърнем едва ли не във вегетарианци. Кои са прави?

- Вижте, основният проблем на съвременния човек не е в това, че много яде, а в това, че малко се движи.

Хубаво е да се изчисляват калориите. За отслабване не е толкова важно откъде сте ги получили тези калории. Основното, както вече споменах, е разходът на енергия. Друг е въпросът, ако се храните небалансирано, тогава процесът на отслабване се съпровожда със странични ефекти. Ако например, човек се откаже от въглехидратите и яде основно месо, се увеличава рискът и вероятността от подагра и бъбречно-каменна болест. Ако пък в менюто не достигат белтъчини, се понижава имунитетът, костите стават чупливи, понижава се изработката на полови хормони. Вижте, дори да се храните изключително с мазна храна, но при това следите калориите, които сте приели, пак можете да отслабнете. Нека не игнорираме обаче фактът, че мазните храни провокират болести на черния дроб, на жлъчния мехур също, както и много други проблеми. Затова - отслабвайте, но така, че да оставате здрави.

- И как да го постигнем, д-р Агапкин?

- Повечето съвременни хора се хранят така, че не им достигат белтъчини, докато въглехидрати употребяват доста повече от необходимото. Затова, за да си съставите правилна диета, е нужно да увеличите количеството белтъчни продукти например с 10% и приблизително пак с толкова да намалите употребата на простите въглехидрати, т.е., захарите. А след това да намалите с 15% калоричността на това, което консумирате.

- Искате да кажете да намалим порциите и постоянно да страдаме от глад?

- Съвсем не е задължително да страдате. Запомнете и повярвайте, че зеленчуковите гарнитури помагат да се справите с този глад. Практически е невъзможно човек да напълнее, ако е само на зеленчуци. Дори прословутите картофи, ако са варени, съдържат например 50 ккал на 100 г. За да стигнете 2000 ккал, трябва да изядете цели 4 килограма картофи. А при краставиците и доматите калоричността е още по-ниска. Е, ако пържете картофите с масло, ако подправяте краставиците с майонеза и заливате доматите със зехтин, тогава ситуацията кардинално се променя. Затова приготвяйте зеленчуците правилно и тогава ще можете да си позволите достатъчно големи порции от такива гарнитури.

- Правилната диета, както я обяснихте, е за цял живот, така ли? Или временно?

- След като човек придобие нормално тегло, може да спре диетата. Но трябва да изчислява калориите - не бива в организма да постъпват повече калории, отколкото след това ще изразходвате.

- А какво да правим, ако не сме устояли пред парче торта например и диетата ни е отишла на вятъра?

- На първо място, преразгледайте своята диета. По принцип причината за срива на каквато и да е диета е прекаленото ограничаване или недостигът на нещо. И тук не става дума за витамините. Например влечението към сладкото може да показва, че на човека не му достигат приятни усещания. И той трябва да намери начин да запълни този дефицит. Може например да отиде при психотерапевт, да започне да приема предписаните му антидепресанти или пък да се заеме с йога. Има много научни разработки, които доказват, че йога помага на човек да се справи с депресията. Но в това отношение всеки избира онова, което му е най-близко и лесно осъществимо. Не е толкова трудно да се овладее този срив в диетата. Просто си направете един разтоварващ ден - на ябълки, на кефир, на елда или на кокоши гърдички. И се постарайте през този ден да не излизате от рамките на 1000 ккал.

- Може ли да се отслабне без спорт?

- Може, но това не е много правилно от гледна точка на дългосрочните перспективи. Защото в този случай процесът на отслабване протича не само за сметка на мастните запаси, но и за сметка на мускулната маса. А ако количеството мускулна тъкан се понижава, човек впоследствие започва бързо да покачва килограми и му е трудно да се отърве от тях. Но пък упражненията позволяват по-лесно да се понася диетата. Защото много по-трудно е да намалиш менюто си до 1000 калории, отколкото с 500, а останалите 500 ккал да изразходваш с движения - например едночасова разходка.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Митко 90 г

    9 4 Отговор
    Я отслабнах много, да бях младеж, с много секс...!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Радо

    13 1 Отговор
    Бат Бойко казал: Един човек като не яде нищо, как ще надебелее, а?
  • 4 Митьо

    11 4 Отговор
    Една позната Отслабва умствено :)))
  • 5 Може...

    7 0 Отговор
    Човек може да отслабне бързо, но преди всичко зависи как е устроен.
    Даденостите от природата са ценности.
    Тя е по силна от човек, въпреки че е дала възможността, човек да я оправлява, но когато дойде време че тя намеква и доказва, че човек е прекалил с нещата, той всъщност трудно възприема това.
  • 6 Реалист

    5 1 Отговор
    Отслабването при обикновените хора е нещо пренасящо се в периоди, зависимост от начинът на ядене, пиене, спорт, секс и разни други неща.
  • 7 vasik atanasova

    7 5 Отговор
    ЯЖ ПИЙ И СИ НОСИ НОВИТЕ ДРЕХИ
  • 8 Малката Джулка

    1 2 Отговор
    Кой ще ме намаже?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДОЧЕВ

    3 1 Отговор
    ВРАТАТА НА ХЛАДИЛНИКА ДА Е ОБЪРНАТА КЪМ СТЕНАТА......ТАКА СЕ ОТСЛАБВА НАЙ-БЪРЗО.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.