Last news in Fakti

28 Юли, 2019 14:43 27 316 20

Тумор на дебелото черво и диабет погубили Буги Барабата

  • тумор-
  • дебелото черво-
  • диабет-
  • почина-
  • погуби-
  • буги барабата-
  • музикант-
  • рок музика-
  • блус-
  • заболяване-
  • опериран-
  • последна песен

Той си отиде преди да успее да издаде последната си песен

Буги Барабата, една от легендите на българската рок и блус музика си отиде внезапно преди седмица. Той почина в нощта на събота срещу неделя в столична болница, където бе опериран няколко дни по-рано.

Тъжната новина за загубата му шокира и близките му, и колегите му, и всички почитатели – Буги никога не се оплака, че нещо му тежи. Той бе от онези редки хора, които гледат да помогнат с каквото могат, да усмихнат само с една дума дори и най-мрачния човек, пише вестник “24 часа” в обширен материал посветен на музиканта.

Легендарен блусар, емблематичен радио водещ, но преди всичко добър човек – такъв бе Марио Събев, когото всички познаваха и обичаха с артистичния му псевдоним Буги Барабата. До последно той работеше с цялото си сърце и по музиката си, и в предаването си по Z-Rock “Буги тайм". С колегите му от “Бараби блус бенд" записваше песни за новия им албум “Край на залаганията" и щом някоя от тях беше готова, той сам съобщаваше за това в личния си профил във Facebook. Между другото страницата му в социалната мрежа бе винаги пълна с брилянтите му смешни хрумки. В началото на миналия месец във Facebook профила на “Барабите" дори обясни, че ще правят и още един албум, за което “виновен" бил техният спонсор.

“Здравейте, приятели, нека ви разкажа една кратка история от петъка. Попитах нашия спонсор (Бог да благослови него и семейството му) дали да смятаме албума за завършен с девет песни, или да добавим още, нали той плаща. Ето и неговия отговор: “Албумът е готов с 9 песни, няма какво повече да правите по него, но ти пиши песни, защото следващият ви албум е предплатен в студиото!" Не мога да повярвам, че още има такива хора! След “Край на залаганията" ще има още един албум, сърдете се на спонсора!", написа групата във Facebook.

В студиото на Z-Rock е до миналия вторник. Малко след това се обажда, за да каже, че няма да може да отиде на работа в сряда. Това съвсем не е в стила на Буги - изключително дисциплиниран, без нито едно закъснение за ефир въпреки ранния час, в който трябва да е на линия, той не си позволява да остави слушателите заради обикновена приумица. Но отсъствието му сега е заради нещо наистина важно – трябва да влезе в болница, за да претърпи сериозна операция. Макар тя да минава без проблеми и той да идва в съзнание след нея, в събота срещу неделя Буги заспива и повече никога не отваря очи. Туморът на дебелото черво и диабетът най-после успяват да сломят тялото му, макар духът му да не се дава до последно.

Буги е роден на Бъдни вечер - 24 декември 1960 г., но така и не обичаше да празнува рождения си ден. И то от дете – като малък си казва, че няма да го чества – вместо шумни празненства предпочита да чете книги, да слуша музика, да седне с няколко приятели просто да си поговори. Буги е самоук музикант. Никога не е учил солфеж, ноти, не е ходил на музикални уроци. Когато е 13-годишен, той случайно намира разстроената китара на баща си и започва да дрънка на нея. “Един ден баща ми се прибра и за мой ужас ме завари да свиря вече някакви смислени неща - зарадва се, после сме дрънкали заедно", разказа преди време Барабата пред в. “24 часа".

Когато е на 15, си купува сам и първата китара, но до смъртта си не свиреше на правилно настроена китара.

Той работи от 12-годишен всяка лятна ваканция, и то какво ли не - като автомонтьор, по строежи, ковал е дървени касетки в магазините за плод и зеленчук. Сам разказа как в тази възраст вижда на витрината на един магазин страхотен грамофон – “Мистър Хит". Но били останали само два, от които единият с дефект. Буги все още не бил взел заплата, затова помолил баща си да му даде пари назаем. Обещава да ги върне на 16-и, когато трябва да получи възнаграждението си.

Купува си грамофона, после взема заплата и прави празничен обяд вкъщи. И докато с родителите си слуша музика на новата си придобивка, връща парите на баща си. “Защото си точен и работиш, грамофонът ти е от нас. Това е последният път, в който ти давам пари назаем и искам да не ми ги връщаш", казва баща му тогава.

Най-дълго Буги е работил като шофьор. В авиокомпания “Балкан" е от 1972 до 2000 г. с малко прекъсване - кара един от онези камиони, които се долепват до самолетите и от тях се качват багажите. Работи за кратко като шофьор и в издателство “Педагог 6", но през цялото време не спира да мисли за музика.

В началото на 90-те той отива при Васко Кръпката, с когото правят един от най-големите рокхитове - “Няма бира". Буги дава на Кръпката свои песни, които фронтменът на “Подуене блус бенд" да изпее. “Много са готини, най-добре сам си ги направи", отговаря му Кръпката. И не след дълго това наистина се случва – на 24 май 1993 г. на бял свят се появява нова група – “Бараби блус бенд", в която влизат Буги, Милен Кръстев (Вуйчото) и Людмил Стоилов (Льоди). През годините членовете се сменят, но Барабата остава ядрото на бандата, като пише музиката и текста на всички песни, свири на китара и на хармоника.

Започва да води седмично предаване по радио “Тангра", но не за дълго. Докато един ден бившият програмен директор на радиото Спас Шурулинков му се обажда и го кани да води предаване в ново радио - Z-Rock. “Отговорих му: “Дай ми един час, поне да се изкъпя!" Спас се съгласи, но не знаеше, че съм в Пловдив. Изкъпах се и за един час пристигнах в София с мотора. Карам 1000-кубикова “Ямаха", която вдига много трудно 300 км в час, но 280 може да поддържа. За стар човек е добре", разказва, с типичното си чувство за хумор Барабата една от своите истории.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 валдес

    100 1 Отговор
    Лека му пръст!
  • 2 браво

    64 2 Отговор
    Да бе,роден е 1960,но от 1972 работи в БГА Балкан.

    Коментиран от #11, #13

  • 3 ПОЧИТАТЕЛ

    74 2 Отговор
    Светла му памет! Уникално различен и открояващ се в тълпата от псевдо музиканти.
  • 4 ПОЧИВАЙ В МИР

    85 0 Отговор
    Добрите хора си отиват много рано ! Ти ПРИЯТЕЛЮ ни дари с усмивки и надежди, ПОЧИВАЙ В МИР
  • 5 Лора

    2 19 Отговор
    Някой ми използва ника и ме следи ! Факти какво правите по въпроса или сте от тях!?

    Коментиран от #9

  • 6 ХХХ

    9 45 Отговор
    Тази ,,новина" вече се изчерпа! Оставете човека на мира и не ни занимавайте повече със ,,средновековния вампир"

    Коментиран от #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХХХ

    1 35 Отговор
    Вече 7-8 дена я предъвквате тази ,,новина" нещо друго няма ли?

    Коментиран от #16

  • 9 Лора

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Лора":

    Яж ми бръндзалите.
  • 10 ДОКТОР ХАУС

    31 1 Отговор
    ПО-СКОРО ,РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО.......КАКЪВ ТУМОР......? А ИНАЧЕ,ГОЛЯМ МЪЖ И МУЗИКАНТ......СВЕТЛА МУ ПАМЕТ......
  • 11 Почитател

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "браво":

    Сбъркали са с 10 г. - 82-ра е, тъй като някъде четох, че е работил там 17 г., значи от 1982 до 2000 г.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "браво":

    А ти видя ли " автора" на статията кой е че се възмути 😉
  • 14 ПРЕКАЛЯВАТЕ

    1 18 Отговор
    СТИГА С ТИЯ БОКЛУЦИ...

    Коментиран от #18

  • 15 yorval

    10 0 Отговор
    R.I.P! Колкото и бегло да го познавах, за мен си остава един наистина уникално народен, слънчев самобитен и готин човек от плеядата авангардно мислещи и прогресивни съвременни музиканти, дълбоко уважаван от всички негови близки, приятели/ки и колеги/жки, възродил истински чистия и неподправен РИТЪМ & БЛУС на родна почва. Той заедно с ръководения от него готин 3Мен-Бенд, както и групата КЛАС са едни от малкото даровити и ценени от мен специално музиканти, внесли наистина един свеж и нов полъх в съвременно звучащия R’n’R из нашите гео-ширини. . .
  • 16 Зик

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ХХХ":

    Няма отдават почит хората на един велик човек и музикант.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пешо

    5 0 Отговор
    Сигурно е бил свестен и стойностен човек, но изглеждаше зверски грозен! Лека му пръст на човека!

    Коментиран от #20

  • 20 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пешо":

    Да, грозен, но незабравим. В това му беше чара.