Вкусът на този ориз е много наситен, с подчертан ядков аромат и леко сладък привкус. Това го прави много подходящ за комбинация с моркови, гъби и мащерка, с които ще приготвите прекрасно черно ризото.
Необходими продукти:
2 ч.ч. черен ориз
1 глава лук
1 морков
2 ч.ч. нарязани кафяви печурки
1 ч.ч. дребни бели печурки
4 ч.ч. вода
4-5 стръка прясна мащерка
4 с.л. зехтин
сол на вкус
4 с.л. прясно настърган пармезан за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарязвате на ситно лука и моркова и ги задушавате в тенджерка със сгорещен зехтин.
Когато омекнат, добавяте 2/3 от прясната мащерка и солта.
Изплаквате ориза и го добавяте в тенджерката. Разбърквате хубаво и наливате топла вода.
Оставяте да къкри на умерен огън, докато оризът се свари - около 40-50 минути. По време на готвенето може да се наложи да долеете вода няколко пъти.
Междувременно измивате хубаво печурките. Нарязвате кафявите на четвъртинки, а по-едрите бели - на половинки. Най-дребните оставяме цели.
Загрявате зехтин в тиган и сотираме гъбите. Самото сотиране като кулинарна техника представлява приготвяне на продукта на много висока температура с много малко мазнина и "завъртането" му в тигана. Добавяте и останалата част от прясната мащерка и "завъртате" още няколко пъти.
Махате тенджерката с ориза от котлона и добавяте половината пармезан. Разбърквате хубаво и сипвате в дълбоки чинии. Добавяте гъбите и поръсвате с още малко пармезан и прясна мащерка.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 оВчара
10:30 31.07.2019
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Гъбите...!
Коментиран от #5, #6
11:15 31.07.2019
5 Кикимора
До коментар #4 от "Гъбите...!":
Или маслини! Гъбите са много като количество , вярно!😘14:48 31.07.2019
6 Гъсеничка
До коментар #4 от "Гъбите...!":
кренвирши...те, колбаси...теБългарският е труден език, но чак пък толкова ли???
13:00 26.04.2020