4 Август, 2019 23:02 2 192 4

История на ... сладоледа

  • сладолед-
  • италия

Северноамериканските улични търговци започнали да продават сладолед само няколко десетилетия след Франция и Англия

История на ... сладоледа - 1
Снимка: Shutterstock

Горещите лета и екстремните топлини винаги тласкат хората да намерят спасение и начин да се охладят. Този стремеж даде възможност за създаване на много иновативни технически устройства и традиции, но само един елемент от тях успя да улови въображението и желанията ни, давайки време на всеки да се наслади на моментите си на слънце и да се охлади, както никога досега. Това е любимият на всички сладолед. Foodpanda ще ни запознае с произхода и историята.

Историята на сладоледа последва възхода на съвременните човешки цивилизации. Първите сладоледи се появяват в древна Персия, преди около 2500 години, а в онези ранни времена всички се основавали на подсладената вода, която е била заледена, смилана на малки парченца и след това украсена с различни дегустационни гарнитури и плодове.

Тази традиция на производството на сладолед бавно достигнала гръцката и римската империя, където сладоледите били посрещани с отворени ръце и се използвали либерално от римското благородство, което имало нужните пари за финансиране на много скъпия процес на производство. За съжаление, след падането на Римската империя организираният транспорт на лед от планините до градовете спира.

През 13-и и 14-и век Италия е била център на търговията с Близкия изток и Азия, а контактът им с нови и иновативни рецепти за сладолед дава възможност това лятно лакомство да се разпространи бавно в цяла Европа. Катерина де Медичи заминава за Франция, за да се омъжи за херцог де Орлеан (бъдещ крал на Франция) през 1533 г. и представя сладоледа.

Северноамериканските улични търговци започнали да продават сладолед само няколко десетилетия след Франция и Англия, а индустриалната революция бавно, но сигурно започнала работа по решаване на проблемите на непрекъснатото охлаждане. Решаването на този проблем идва едва през 1926 г., когато непрекъснатото охлаждане най-накрая се превръща в реалност с електрически фризери.

Интересни факти за сладоледа

Римският император Нерон обожавал сладолед. Той създава голяма верига от бегачи, които да носят свеж лед от планината в най-големите градове на Рим.

Марко Поло запознава Европа със сладоледа на базата на мляко в края на 13 век.

Един сладолед конус може да бъде изяден с 50 близания.

САЩ са най-големият производител и потребител на сладолед в света.

90% от американските домакинства ядат сладолед.

Най-известните видове сладолед са Джелато, Неаполитан, Сорбе, пръчка и конус.

Първият конус за сладолед е създаден по време на Световния панаир в Сейнт Луис.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    5 3 Отговор
    Крадливите негодници от ГЕРБ, ще унищожат и тоя бизнес!
  • 2 Ескимо

    5 1 Отговор
    Най известният сладолед е сметанов и шоКоладов!Незнам каква персия ви гони,китаиски императори са яли първи лед със плодове.
  • 3 Мария

    5 4 Отговор
    БЯХМЕ ДЕЦА И ЯДЯХМЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСЕН,ИСТИНСКИ МЛЕЧЕН СЛАДОЛЕД.ТОЯ ЕРЗАЦ, КОЙТО ВЕЧЕ ОТ ГОДИНИ ПРОИЗВЕЖДАТ У НАС Е ПЪЛЕН БОКЛУК КОЕТО НЕ ЗАВИСИ ОТ ЦЕНАТА МУ.СУРОВИНАТА КОЯТО ИЗПОЛЗУВАТ И СМЕТАНА НО НЕ ОТ МЛЯКО А ОТ РАЗНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ.ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ СЪМ Я ЛА СЛАДОЛЕД КОЙТО Е С МНОГО ПО ДОБЪР ВКУС.
  • 4 Borislav Popov

    0 7 Отговор
    В Северна Америка са открили сладоледа и всичко останало .