Last news in Fakti

6 Август, 2019 10:23 4 352 5

Рецепта на деня: Фокача с босилек и чери домати

  • фокача-
  • чери домати-
  • какво да сготвя-
  • маслини

Чудесна е както за закуска, така и за вечеря

Рецепта на деня: Фокача с босилек и чери домати - 1
Снимка: Shutterstock

Фокача е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки.В различните вариации може да се срещне и гарнирана със твърди сирена, зеленчуци, лук, дори месо. Чудесна е за закуска, подходяща и за следобедно хапване или допълнение към вечерята. Ето една свежа рецепта за фокача с маслини и чери домати от lakomnik.bg:

Необходими продукти:

800 гр брашно

400 мл вода

мая

1 щипка захар

1 с.л. сол

125 мл зехтин

150 гр сушени домати

1 връзка босилек

200 г чери домати

Начин на приготвянe:

Маята се поставя в дълбока купа и се залива с водата, която е със стайна температура. Добавя се захарта и се оставя за десетина минути, докато живата мая започне да се разтваря. След това се добавят зехтинът, брашното, солта и продуктите се разбъркват много добре, докато се получи меко тесто. То се завива с кърпа и се оставя на топло за около половин час, докато удвои обема си.

През това време сушените домати се накълцват на ситно, заедно с пресния босилек. Щом тестото е втасало, се добавят сушените домати и босилека. Отново се разбърква, докато доматите се разпределят равномерно в тестото. След това тестото се разделя на две равни части, които се оформят на кръгли питки. Те се разполагат в тавичка, на дъното на която е поставена хартия за печене.

Във всяка питка се разполагат старателно измити и подсушени чери домати. Оставят се на топло за още половин час, докато удвоят обема си. Щом фокачите с чери домати и босилек са се надигнали и изглеждат пухкави, се намазват със зехтин и се поръсват с едра сол. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато станат апетитно златисти.

Фокачата върви идеално със студено бяло вино или розе.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франкенщайн...!

    1 2 Отговор
    Щом има месене, това не е за мене....!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бе изрут досаден...!

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чиба":

    Чиба...!
  • 4 Хайл

    3 0 Отговор
    Това е вековна българска храна-босилек особено с чери-домати върху фокача...🤣🤣🤣

    Коментиран от #5

  • 5 Оня с рикията

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хайл":

    Не беее... Тука босилеко се слага у краката на умрелио.