Рататуй е лесно, лятно и много вкусно леко ястие. То е традиционно за френската кухня. Рататуй е простичко, но тайната на вкуса му се крие в предварителната подготовка на зеленчуците, преди тавичката да иде във фурната. Ако нямате достатъчно време обаче, може да пропуснете предварителната термична обработка. Просто подредете зеленчуците в тавичката, овкусете и запечете.
Bistro.bg препоръчва да използвате поне два вида тиквички, както и разноцветни чушки, за да направите ястието с още по-добра визия. Полейте със сметана, за да омекотите вкуса и да балансирате киселинността на зеленчуците.
Необходими продукти:
1 патладжани
2 тиквички
2 червени чушки
1 глава лук
2 домата
3 скилидки чесън
7 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
50 мл сметана
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на филийки. Посолете го и го оставете за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това изплакнете и подсушете върху кухненска хартия. Изпържете шайбите в 3 с.л. сгорещен зехтин от двете страни, докато станат със златиста коричка.
Нарежете тиквичките, лука и чушките шайби.
Доматите обелете от ципата и също нарежете на кръгчета. Нарежете чесъна на ситно и го смесете с 1 с. л. зехтин. Сложете в тиган и след като се затопли, задушете доматите. Добавете 70 мл вода и оставете да покъкри на тих огън 5 минути. Готовата смес разстелете в тавата, в която ще печете зеленчуците.Върху нея подредете зеленчуци, като ги редувате - патладжан, чушка, тиквички. Поръсете със зехтин и сол. Покрийте с алуминиево фолио. Печете във фурна за 20 минути на 200°C.
Махнете фолиото и запечете за още 5 минути. Накрая полейте със сметаната, докато зеленчуците са още топли.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Анонимен
11:17 08.08.2019
2 Рецепта на деня
11:19 08.08.2019
3 Бай хой
12:12 08.08.2019
4 Лора
Коментиран от #5
12:29 08.08.2019
5 Анонимен
До коментар #4 от "Лора":
Просто, няма нищо просто в това да напишеш грамотно "по-просто".Коментиран от #6
17:39 08.08.2019
6 Бабче .!
До коментар #5 от "Анонимен":
Кусур нема. !19:17 08.08.2019