Голяма Богородица е един от най-тачените празници, въпреки че не е наситен с богата обредност. Запазена е християнската основа на празника с трапезата, с обредния хляб и празния стол, където може да седне случаен гост или скъпият дух на починал невидимо да участва в тържествения семеен празник. Ето как да приготвите празничната пита:
Необходими продукти:
2 яйца + 1 жълтък за намазване отгоре
1/2 кубче мая
350 мл прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
1 непълна с.л. сол
1/2 с.л. захар
3 с.л. олио
600 г брашно
Начин на приготвяне:
От изброените продукти замесвате тестото. Оставяте да почине 20 минути и започвате оформяне, пише dir.bg. Разделяте тестото на 4 топки по 300 г и останалото оставяте за средата. Разточвате 4-те топки на кръгове, намазвате ги с олио (без последната) и редите една върху друга.
Режете на 2 части, като не стигате до края, а на 1 см от края. Двете части разделяте на 3, после всяка част на две. Така получавате 12 триъгълника. През един правите прорез в триъгълника и промушвате върха през него. Другите триъгълници ги промушвате отдолу и обръщате обратно. Петата топка поставяте в средата. Питата втасва един час и печете на 180 градуса за около 45 минути.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 БАЦЕТО
11:09 15.08.2019
2 Шоп
18:35 15.08.2019