24 649 69

Пенисът се променя с възрастта

Експертите сочат две причините за промените, засягащи размера на пениса

Пенисът се променя с възрастта
Снимка: Shutterstock

Не е тайна, че сексуалната функция при мъжа се променя с напредването на възрастта. С намаляване на количеството на половия хормон тестостерон, отделян от организма му, периодите за постигане, първо, на възбуда и после, на еякулация стават по-продължителни. Ерекцията след първия полов акт, не е невъзможна, но и тя изисква повече усилия и време.

Възрастта след четиридесет е свързана и с отделяне на по-малки количества еякулат и по-ниско качество на спермата.

Периодът между 40 и 70 години носи своите предизвикателства за мъжа, тъй като все по-често му се налага да се справя с притеснително появяващите се признаци на еректилна дисфункция. Процентът на „можещите“ мъже в този период пада драстично от 60 % до 30 %, по данни на американско специализирано проучване.

След четиридесетте при мъжете се появяват и проблеми с уринирането. Отслабването на струята при уриниране се дължи на последствията от отслабналата мускулатура на пикочния мехур и в много случаи на увеличение на простатната жлеза, което влияе и на сексуалния живот и потентност.

Според американските специалисти и проведени от тях проучвания, мъжете след 40-те имат опасения и се страхуват от промени с размера и формата на външните им полови органи, които много по-често са основната причина за отказа им от сексуални преживявания.

Действително пенисът се променя. Срещат се две съществени изменения. Главичката на пениса (глансът) постепенно губи лилавия си оттенък, в резултат на забавения кръвопоток. Наблюдава се и слаба загуба на пубисното окосмяване, което също би обезпокоило някои.

Защо намалява кръвооросяването и до какво води това?

С възрастта мъжът е склонен да наддава на тегло. При натрупване на мастни тъкани в ниската част на корема, се наблюдават някои промени, свързани с размера на пениса. По принцип натрупването на голямо количество мастни тъкани около пубисната кост, само визуално „скъсява“ дължината на органа, подчертават експерти от Университета на Калифорния, Сан Франциско. „Понякога това е силен аргумент пациенти с наднормено тегло да се мотивират да отслабнат.“, споделя д-р Роналд Тамлър, директор на Програма за мъжко здраве от болница „Маунт Синай“ в Ню Йорк.

Намаляването на дължината и дебелината на пениса е незначително. Например, при дължина от 15 см през тридесетте години, на 60-70 години може да се очаква намаляване до дължината 13-14 см.

Експертите сочат две причините за промените, засягащи размера на пениса: наличието на мастни субстанции (плаки) в малките кръвоносни съдове на половия орган и тяхното бавно отстраняване от кръвопотока. Наличието на мастни клетки забавя кръвообращението и рефлектира на кръвооросяването. Т.е. причините за по-малкия размер са същите, които водят до развитие на известното заболяване атеросклероза, при което се образуват уплътнения в коронарните съдове, условие за поява на сърдечни атаки. Така че добрата профилактика срещу атеросклероза, правилният начин на хранене и двигателната активност, които да освобождават тялото от излишния холестерол, ще се отразят положително и в насока удължаване на активния сексуален живот.

Другата причина за "свиването" на размера на пениса се крие в относителното намаляване на еластичността на колагена в клетъчните слоеве, покриващи кавернозните му тела. Ерекцията се осъществява с изпълването с кръв на тези кавернозни тела, а уплътненията в кръвоносните съдове са причина за по-слабия приток на кръв, забавяне и по-слаба ерекция.

От началото на четиридесетте тестисите също започват да намаляват размера си. Докато при тридесетгодишния мъж са около 3 см в диаметър, при 60-годишния са около 2 см в диаметър.

При мъжете на средна възраст все по-често се срещат случаи на изкривяване на пениса. Състоянието е познато като болест на Пейрони. Изпитва се дискомфорт и болка при ерекция и невъзможност за осъществяване на коитус, заради образуване на тъкани, които придърпват и изкривяват формата на органа. Диагнозата се поставя от специалист и изисква оперативно отстраняване на тъканите, водещи до изкривяването.

По данни на множество проучвания чувствителността на пениса при мъжа също се мени, става по-слаба. Не е ясно дали по-плътният контакт и други похвати дават по-висок резултат в достигането на оргазъм.

Според специалистите промените, свързани с пениса не са причина да повлияят на сексуалния живот на мъжа. Едно от последните изследвания, включващо 2213 мъже, показва намаляване на еректилната функция, либидото и способността за еякулация, но само при тези, които изпитват лична неудовлетвореност от секса, пише Puls.bg. А най-добрият начин един мъж да изпитва задоволство от секса е, когато е в състояние да достави удоволствие на своята партньорка. За това, категорични са медиците, не се изискват подвизи в леглото или голям пенис.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Скорпион

  103 16 Отговор
  Сигурно тия младите наркоманчета на по 20-25 год са много потентни или тези където са заглолили кратуните вече от липса на тестостерон!

  Коментиран от #9

 • 2 Йосип Броз Тито

  104 19 Отговор
  Истина е! Затова човек трябва да си прави кефа докато е млад! Колкото повече мадами боцнеш, кяр е! Дай Боже повече да има и това е! Животът е кратък, трябва да е..м!...

  Коментиран от #34, #56

 • 3 Бесен Язовец

  128 20 Отговор
  ПИШКАТА Е МУСКУЛ И ТРЯБВА ДА СЕ УПРАЖНЯВА ЧЕСТО КАТО ВС. МУСКУЛИ ЗА ДА БАЧКА НОРМАЛНО!!!!

  Коментиран от #11, #27

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 брях

  71 1 Отговор
  Че то туй още древните египтяни преди 5000 гидини са го установили бря,а и са го нарисували по стените без да са имали толкуз образовани дохтори кат ся!
 • 6 ПЕРГИША

  64 5 Отговор
  Какво струята? аз нема да гасим горски пожари с тая струя!

  Коментиран от #7


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 ПЕРГИША

  69 3 Отговор
  Отвара от Бабини зъби - Трибул терестис или магарешки трън и ще се върнете в пубертета!

  Коментиран от #23

 • 9 Алфа Ромео

  54 12 Отговор

  До коментар #1 от "Скорпион":

  Плешивите не се ли водеха по-потентни, или аз се бъркам?

  Коментиран от #10, #50

 • 10 Скорпион

  26 41 Отговор

  До коментар #9 от "Алфа Ромео":

  Бъркаш ти! Що жените са по слабо окосмени от мъжете? Отговор :щото имат по малко тестостерон в организма!

  Коментиран от #20

 • 11 асад

  24 9 Отговор

  До коментар #3 от "Бесен Язовец":

  Виждам, че биологията ти куца....марш обратно в 5ти клас
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор

 • 15 Йода

  37 21 Отговор
  Дали ти ще е*еш или тебе ще е*ът , не е важно , важното е да имаш редовен полов живот !
 • 16 Дедо

  50 15 Отговор
  Всичко е до човека и мерака , на 43 правех по 4-5 тека на вечер , а сега съм на 60 и едвам ги докарвам до 1-2 .А главата ми е плешива колкото долната .
 • 17 Корнелия

  47 5 Отговор
  Моят продължава да расте , не знам какво ще правя .

  Коментиран от #18

 • 18 Троянеца

  33 2 Отговор

  До коментар #17 от "Корнелия":

  Прави са хората, аз съм на 60 и вече ще правя бенефис на малкия.

  Коментиран от #47

 • 19 ЕКСПЕРТА

  18 2 Отговор
  УДЪЛЖАВАНЕТО НА ПЕНИСА СТАВА С ГЛАД,ГЛАД И ГЛАД ДО ЖИВОТ ГЛАД.
 • 20 Говориш глупости

  37 5 Отговор

  До коментар #10 от "Скорпион":

  При многото тестостерон косата пада защото излишъкът се преобразува във дехидротестостерон които води до оплешивяване а не че нямаш тестостерон..но всичко е строго индивидуално
 • 21 Спортуваите редовно

  21 11 Отговор
  С тежести и кардио тичане плуване и може да си биете по малко тестостерони и хормон на растежа
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор

 • 23 Митю

  6 0 Отговор

  До коментар #8 от "ПЕРГИША":

  ако не си го изживял
 • 24 хах

  24 3 Отговор
  След дългогодишни проучвания, авторката на статията заключи
 • 25 бай Иван

  70 6 Отговор
  Вероятно има нещо вярно, но не е написано най важното. На 60-70 годишния мъж ако му падне една 20-30 годишна жена става като млад жребец. Много зависи какво има срещу себе си.
 • 26 МАГАРЕ

  37 3 Отговор
  За времето за презареждане е вярно.На 19 като бях ми трябваше 1 мин.Сега съм на 33 и поне 7-8 мин.Имам чувството ,че за 1мин сега е невъзможно. Спортувам тежести и кардио,не пия почти никакъв алкохол.Обаче на 19 повече от 10 мин не изкарвах без да свърша,а сега си клатят като магаре по 1 час с което времето за презареждане отпада.
 • 27 Гостилничаря

  7 4 Отговор

  До коментар #3 от "Бесен Язовец":

  Пълни глупости!

  Коментиран от #29

 • 28 Вълк

  38 1 Отговор
  На стария вълк ,агнешко му се хруска!
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 Браво Вени........

  14 0 Отговор
  Добре си развила статията.
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор

 • 32 ШЕФА

  27 5 Отговор
  Всяко нещо с времето си.И сега блъскам като луд и пръскам по една шепа калцок.Моята вика нямаш наебаване бе чук особенно като я обърна на задна прашка.
 • 33 Регина

  18 22 Отговор
  Затова жени, правете секс с млади мъже, сухите чушки не са ни нужни!
 • 34 както казваше един дядо....

  23 3 Отговор

  До коментар #2 от "Йосип Броз Тито":

  преди имах Буй за две кожи, сега имам кожа за два Буя.
 • 35 Съвет до по младите

  35 3 Отговор
  Най важното е редовно да го използвате не само за уриниране. Гледйте да еб... поне 3–4 пъти в седмицата, ако няма кой, Мара Шепова винаги е на разположение, ако искате да ви служи вярно до дълбока старост.
 • 36 Koko

  74 0 Отговор
  Аз не зная какво мислят експертите, но ще споделя следното. Размерът на пениса зависи от възбудата, а не от възрастта. А възбудата зависи от мАтряла. Рядко, много, много рядко красавица прави Добър секс. Същото важи и за цицорестите. Една опитна жена прави пениса на мъжа точно толкова голям и твърд, колкото на нея и се иска. И го ползва толкова дълго, колкото и трябва. Умната жена е умна и в леглото.

  Коментиран от #38

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор

 • 39 Яж ми путката фалшив изрут

  3 7 Отговор

  До коментар #37 от "Лора":

  Хермафродит Тончу, хуя ти колко см и маймунски млечни жлези...! Егати изруда, това да си нито мъж, нито жина, доста уродливо нещо...! Ти ближи и се радвай на педераса като тебе...!
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор

 • 41 hmhmhm

  3 0 Отговор
  и от банковата сметка също ...
 • 42 Този коментар е премахнат от модератор

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор

 • 44 Пий си хапчетата

  1 1 Отговор

  До коментар #40 от "Пелтекът":

  Бе куку 🤣🤣🤣
 • 45 vasik atanasova

  15 2 Отговор
  демек да умираме тези дето сме над 40 г
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор

 • 48 mi ta ka

  14 1 Отговор
  с две думи... чукайте всеки ден за здрава простата и твърд Х..й
 • 49 Сергей Владимирович Безкуров

  11 3 Отговор
  Аз цял живот карам на чεκuu и хич не ми пука. Един мъж колкото е по-пристрастен към uδαнumy, толкова по-зле за него...излишен разход.
 • 50 Роско

  5 0 Отговор

  До коментар #9 от "Алфа Ромео":

  По-потентни са, но по-рядко им се удава да го докажат.
 • 51 Порно

  16 1 Отговор
  Не съм в първа младост , ама като съм с младо и свежо момиче , рипа като войнишки. Като реша да уважа някоя наборка , тя сама си знае , че първо трябва здравата да смуче.
 • 52 Сандокан

  9 0 Отговор
  След 60 ще сме изобретателни! Ползваш земното притегляне в своя полза (отвес) и при подходяща поза пак ще се получи.
 • 53 Маркс

  6 2 Отговор
  Моя го мерят на всеки рожден ден и дава плюс 1 сантим
 • 54 Васко Джибрата

  7 1 Отговор
  На мен когато най-много ми се ще , по ми се пие !
 • 55 Доколенков

  13 0 Отговор
  Има нещо верно преди го вкарвах а сега го спускам
 • 56 Бай Фуй

  7 0 Отговор

  До коментар #2 от "Йосип Броз Тито":

  Йосипе прав си. Имах един шеф и като млад съм запомнил 2 негови лафа-Каквото боднеш на вилицата и на уйа си ....това ще ти остане и другият-....беш не... беш на уйа времето му минава. .
 • 57 Смаляване

  4 4 Отговор
  Вярно е за намаляването на размера. Преди ми беше 13 см в ерекция,сега съм на 42 и ми се смали към 9 см ако е в пълна ерекция..ако не е на 100% е 7-8 см.
 • 58 разковничето

  7 6 Отговор
  Пълни тъпотии ! На 65 съм и нямам никаква промяна в потентността , нито пък палавника ми е намалял като размер ! Но никога не съм пропускал ден без секс !
 • 59 стефчо

  8 2 Отговор
  Ако съдя по себе си,ми стана по-малък и по-мек след 45 години. Така че действайте докато сте млади и скачайте на булките всеки ден. ПОсле само спомени и приказки на маса....
 • 60 ZUKA

  0 8 Отговор
  I mujko i jensko, sqkakvo 4ukam
 • 61 Този коментар е премахнат от модератор


 • 62 Кур Тур Трегер

  12 0 Отговор
  Хората са различни възможности ! Гена , начина на живот , определящи фактори ! Едни го могат и на 80 други и на 40 се сдухват ! Естествено ,че вторите не могат да повярват ,че първите го могат !Това е положението !
 • 63 Този коментар е премахнат от модератор

 • 64 Фотев

  2 1 Отговор
  Виждал ли си пишката на язовец. Като побеснее става още по-малка. И да я ползваш, най-много да я повредиш. Къде се навираш барабар с хората ?
 • 65 Окото на бурята

  3 0 Отговор
  Браво! Вече знаем много за пениса.
 • 66 Петльо

  4 0 Отговор
  Моят расте, но не старее :) ПП. В един от сравнително новите ни сериали, някакво село беше на фокус, щяха да правят хранителни добавки за ерекция. Актьор беше Кръстьо Лафазанов и героя му каза на колегата: "Всичко е в главата/съзнанието/мисленето". Така, че бъдете сигурни нещата в основата са си психологически.
 • 67 Курдоколенко

  2 0 Отговор
  Апетитът идва с яденето!Секс глад !Природата иска продължение на рода!Дава малко удоволствие а в замяна иска деца!Никой не може да я надхитри!

  Коментиран от #68

 • 68 Питагор

  0 2 Отговор

  До коментар #67 от "Курдоколенко":

  Не си съвсем прав. Човек е по-битър от природата. Бях около Фукушима. И се къпах в държавата Меер. Нещо ми стана и сома стана 40 на 10 Санта. Като вървя и се клати наляво надясно. И го вързах с ластик да не залитане по пътя. Ето, природата не е създала ластик, а хората.
 • 69 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.