Last news in Fakti

21 Август, 2019 16:00 5 108 7

Рецепта на деня: Миди по белгийски с пържени картофи

  • миди-
  • белгийски-
  • картофи-
  • какво да сготвя-
  • гости

Бързо и впечатляващо ястие

Рецепта на деня: Миди по белгийски с пържени картофи - 1
Снимка: Shutterstock

Има ястие, което не излиза скъпо, приготвя се бързо, достатъчно впечатляващо е за гости и въпреки това е лесно - мидите. Освен това готвенето им отнема буквално минути – идеално за моментите, в които нямате никакво време за размотаване в кухнята. А резултатът винаги е зашеметяващ – особено ако следвате тази рецепта на retsepti.bg как да приготвите перфектните миди по белгийски с гарнитура от пържени картофи.

Необходими продукти:

2 кг. миди

200 мл сухо бяло вино

2 скилидки чесън (счукани или пресовани)

100 гр. масло

5 с.л. ситно нарязан магданоз

черен пипер

сол

майонеза

1 лимон

800 гр. картофи

олио за пържене

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре мидите, а отворените или счупените ги изхвърлете. Изсипете виното в дълбок тиган, или тенджера, добавете мидите и ги сложете да заврат. След това намалете огъня и оставете да ври на слаб огън за 2 – 3 мин., докато мидите се отворят. Тези, които не се отварят, се изхвърлят. След това мидите се изваждат от тигана и се поддържат топли.

Прецедете виното и го върнете в тигана, оставете го да заври на слаб огън и добавете маслото, като бъркате, докато се разтвори. Добавете и мидите и ги оставете за 1 – 2 минути, за да се стоплят окончателно.

Обелете картофите и ги нарежете на пръчки с дължина 8 см. и дебелина 0.5 – 1 см. Поставете ги в в съд със студена вода за 1 час, след което ги извадете и ги поставете на домакинска хартия, за да се изцедят. Загрейте олио във фритюрник или дълбок тиган за пържене до 180°С. Сложете картофите да се пържат на неголеми части за около 4 – 5 мин., извадете ги, когато започнат да добиват леко златист цвят и ги оставете на домакинска хартия да се отцедят. Олиото се нагрява до 190°С и картофите се пържат отново около 2 минути, докато станат хрупкави и златисти. Извадете ги и ги сложете отново да се отцедят, след което ги поръсете със сол.

Мидите заедно с течността, в която са се готвили, ги разпределете в 4 дълбоки чинии, поръсете ги с останалият магданоз и във всяка чиния сложете по една четвъртинка лимон. Сервирайте ги със допълнителна чинийка за черупките и купичка с вода и лимонов сок.

Картофите ги сервирайте в отделна чиния с малка купичка майонеза.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахахаха

    6 4 Отговор
    Нерде Белгия, нерде миди ! И те станаха големи разбирачи бе !
  • 4 Тончо питбула..!

    2 4 Отговор
    Казаха, че са доста деликатен продукт и никога не бих ги пробвал... пък и много специално ядене иска, аз съм свикнал с помията с три листа, айде сега на стари години, модерен ше ставам...!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.