23 Август, 2019 16:00 4 224 5

Рецепта на деня: Пълнен заек с ориз, гъби и спанак

  • пълнен заек-
  • заешко-
  • ориз-
  • гъби-
  • спанак-
  • какво да сготвя

Крехко месо, което се топи в устата

Рецепта на деня: Пълнен заек с ориз, гъби и спанак - 1
Снимка: Shutterstock

Тази рецепта е повече от вкусна – това е пълнен заек, който ще ви омагьоса. Безкрайно вкусен и крехък става, месото само се разпада и се топи в устата. А освен това се прави лесно. Такъв крехък пълнен заек, а не е никак сложно за приготвяне.

Необходими продукти:

1 охладен цял заек

150 гр масло

50 мл олио

150 гр ориз

100 гр печурки

2 стръка праз лук

150 гр пресен спанак

1 морков

1 глава лук

2 - 3 скилидки чесън

150 мл бяло вино

2 стръка мащерка

дафинов лист

1 домат

сол

черен пипер

червен пипер

Начин на приготвяне:

Овкусявате заека със сол, черен и червен пипер отвън и отвътре и го намазвате с масло.
Загрявате олиото и задушавате нарязания на полумесеци праз лук. Добавяте ориза и чесъна и задушавате до златисто. След това прибавяте спанака, 100 мл бульон, 30 гр масло и гъбите, нарязани на четвъртинки. Подправятее със сол и черен пипер и оставяте течността да изври, като разбърквате често.

С готовата смес пълните вътрешността на заека и го зашивате с конец. Поставяте го в тава, около него нареждате моркова, една глава лук и чесъна, нарязани на едро, дафиновия лист и стрък мащерка. Наливате 50 мл бяло вино и бульон, колкото да покрие заека до половината. Печете под фолио около час – час и двайсет минути в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстранявате фолиото и печете още 10 – 15 минути, докато хване коричка.

След като извадите заека, отделяте част от соса от печенето и зеленчуците и ги пасираме. Слагате го на котлона и след като заври, доливате 50 мл бяло вино и слагате мащерката. Прецеждате соса, добавяме 50 гр масло и оставяте да се сгъсти за няколко минути. Можете да го пасирате, за да стане по-фин, съветват готвачите на Lidl. Накрая подправяте със сол и черен пипер.

Поднасяте заека със соса отстрани и украсявате с резенчета домат.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обичам братчеда, но не и заек...!

    1 0 Отговор
    Все едно, че ядеш котка...! Спанак и гъби не понасям...! Така, че тази рецепта не е за мен...!

    Коментиран от #5

  • 2 Кулинар

    3 1 Отговор
    Гответе, ако намерите заек, защото е следващият животински вид, за ккойто ще намерят смъртоносна болест, застрашаваща човечеството!
  • 3 Кулинар

    2 0 Отговор
    Гответе, ако намерите заек, защото е следващият животински вид, за ккойто ще намерят смъртоносна болест, застрашаваща човечеството!
  • 4 ето я жената мечта

    0 0 Отговор
    Сутрин готви заек, вечер в 00:30 статийка за загряване.
  • 5 Знаем идиот

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Обичам братчеда, но не и заек...!":

    Пий си хапчетата !