5 043 24

Това е българският бермудски триъгълник (СНИМКИ)

На това място се случват наистина мистериозни неща

Това е българският бермудски триъгълник (СНИМКИ)
Снимки: Shutterstock

Интригуваща местност в България е като същински Бермудски триъгълник. Над проход до най-натоварената магистрала в страната се случват странни неща – изчезват хора, появяват се митични създания, самолети се разбиват без обяснима причина. Мястото е прокълнато, убедени са местните жители.

Става въпрос за останките на някогашната антична крепост Маркова механа, намираща се недалеч от прохода "Траянови врата" на АМ "Тракия".

Според археолозите крепостта е изградена около VI в. сл. Хр. и е просъществувала няколко столетия. Разположена в естествено укрепена местност, единствената открита за неприятелите страна била охранявана от две масивни кули.

Това е българският бермудски триъгълник (СНИМКИ)

Смята се, че крепостта е била част от голям фортификационен комплекс, който охранявал достъпа до Константинопол и проливите.

През лятото на 1969 г. над прохода Траянови врата пада български самолет. Веднага е организирано търсене на безмоторната машина.

Тогава за тези неща в България не се е говорело и пишело. Катастрофата остава в пълна тайна и само хората, пряко свързани със самолетите и Държавна сигурност, са знаели за инцидента.

Безмоторната машина е била пилотирана от един пилот, който загива. Търсят него и останките от самолета цели 4 денонощия. Тогава липсват сателити, техниката е значително по-елементарна и с по-малко възможности в сравнение с днес.

Но пък районът на прохода Траянови врата не е твърде голям, за да не могат всички търсещи да намерят самолет и човек толкова време. Чак на петия ден сутринта изгорялата машина е открита. От пилота също имало овъглени останки.

Експертите били изненадани от трагедията, защото пилотът бил опитен, но черната кутия показала, че той не е успял да овладее турбуленцията и въздушната яма над Траянови врата буквално го е засмукала и повалила на земята. Всичко това довело до взимането на едно важно решение – над това място вече да не летят самолети. И това е така вече 50 години.

По тази причина и заради трагедията с безмоторния самолет районът около Траянови врата е известен и като българския Бермудски триъгълник.

Това не е единственото злощастно събитие, породило легенди за опасностите, които дебнат там. От незапомнени времена местните жители вярват, че руините са обитавани от самодиви, които отвличат хора.

Хората разказват приказки за самодиви, които някога причаквали мъжете и ги отвличали. След време ги пускали, но от тях повече хора не ставало, защото ходели като сенки и нищо не ги вълнувало.

Имало и петима души, които изчезнали безследно. Ангел Радев, Петър Свиленов, Стоян Димчев, Цонка Прометеева и Харалампи Бузев не са открити и до днес. Четиримата мъже и жената изчезват в рамките на 2 години – между 1971 и 1973 г.

От векове сред околното население витае една легенда, че вечер като се стъмни, край Маркова механа се чува свистене. Появяват се и сведения, че замръкнали пътници са виждали в тъмнината около запалените огньове да пристъпват самодиви.

Това е българският бермудски триъгълник (СНИМКИ)

Има и интересна легенда, свързана с „цар Траян“, на когото е кръстено укреплението. Той убивал всеки бръснар, който видел ушите му. Но младо момче му се примолило да не му взима главата, защото е едно на майка и баща. Императорът се съгласил, но момчето започнало да боледува.

Тогава стара баба му казала да изкопае дупка и в нея да извика тайната си. На мястото на дупката след време поникнало дърво. От него овчарите си направили свирки, от които не излизала музика, а само викът „Цар Траян има магарешки уши“.

През вековете мястото става свидетел на различни епохи и владетели, от римските легионери, през многобройните славянски племена, византийците, българите, латините от кръстоносните походи, до османското нашествие.

Проходът Траянови врата е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички, които са го владели, са го бранели настървено, като се почне още от тракийското племе беси. Смята се, че проходът е кръстен на римския император Траян, който си направил резиденция тук и в нея починал.

Това е българският бермудски триъгълник (СНИМКИ)

Много кървави събития са се случвали на това място. На 17 август 986 г. се разиграва една от най-бележитите битки в историята ни - битката край Траянова врата между войските на цар Самуил и византийския император Василий ІІ Македонец (Българоубиец). Ромеите понесли нечувано поражение, а самият император едва се спасил.

Няколко века по-късно, след падането на България под османско владичество, покрай крепостта намират спасение хиляди българи от околните места, които поставят началото на село Клисура (просъществувало между XV-ХVII в.).

До тук стигат кръстоносците на Владислав Варненчик при първия му поход срещу турците. На следващата година решава да мине през Северна България, добре знаейки какъв труден за превземане е този проход.

Това е българският бермудски триъгълник (СНИМКИ)

По време на Османската империя проходът гъмжи от разбойници. Не помагат нито разквартируваният тук турски армейски гарнизон, нито това, че българските села Клисура (вече изчезнало) и Ветрен са освободени от част от данъците към империята в замяна на това да пазят прохода от бандитите.

В крайна сметка именно заради бандитизма този път е изоставен и през късното средновековие започва да се използва пътят през Момин проход, Костенец и Белово.

Именно в прохода Траянови врата, турците са копали окопи и се готвели да дадат решително сражение на освободителните руски войски, но поради настъпилата дезорганизация и паника избягали към Пазарджик и предали тази стратегическа местност без бой.

Някои от тях стават пазители на прохода, а други постепенно се разпръсват из околните планини, за да поставят началото на днешните селища Горна и Долна Василица, Голак, Костенец и Момин проход.

Останките от крепостта Маркова механа, наричана още и Маркова капия, се намират на около 600 метра от прохода Траянови врата. По-често обаче се нарича крепост "Траянови врата" заради името на местността, в която се намира. Тя датира от времето на Римската империя, като по онова време се нарича Щипон (Stipon). Крепостта е проучена при разкопки през 1975.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 1+2

  32 0 Отговор
  Само питам, как се запали безмоторния самолет? От запалката на пилота ли?

  Коментиран от #8

 • 3 Наблюдател

  13 1 Отговор
  Пълни простотии, при това без да но измислени, написани и изложени с цел предизвикване на туристически интерес.
 • 4 Ивайло

  13 5 Отговор
  Да бе, излизат митични същества - караконджули и киликандзери!!! Като почнат с тия паранормални простотии, все едно живееме в 18 век и ще повярва някой на това!!! А лошото е, че има и луди, дето вярват в тия неща!!!
 • 5 Ufologa

  29 0 Отговор
  Бермудския триъгълник е на Дондуков 2!
 • 6 DIESEL SMOKE

  12 6 Отговор
  Тая история все едно група първокласници останали за първи път до 22:00 часа пред блока, са си я съчинили да се плашат... Вапири, таласъми, торбалан и те така... Суеверия и безбожни, езически бръщолевения...

 • 7 А стига бе

  17 3 Отговор
  Безмоторен самолет-пьк с черна кутия....-абе на кой свят сте бе хора.То така и сьс всички новини-някой някаде бил казал-и хоп-ето я сензацията.А мАТРяла започва да попива тази абсурдна "новина"
 • 8 Тост

  6 0 Отговор

  До коментар #2 от "1+2":

  И не само... Безмоторните самолети имат ли изобщо "черна кутия"?!
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Сатаната

  3 1 Отговор
  Много глупости са съчинили и малко истина. За самодивите е вярно. Преди 6-7 години водих жената, откакто ги запознах никакви ги няма.
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор

 • 12 Простолюдието

  1 0 Отговор

  До коментар #1 от "Дидо икебаната":

  Е навсякъде ,почивен ден няма за простият човек, и силният вятър не го спира , пък какво значи за него някаква история ?!
 • 13 Глупости пишеш моме

  5 2 Отговор
  Има там някаква кръчма "Маркова механа", която иска да привлече туристи и ти е дала 100 лв. Няма антична крепост "Маркова механа". Хубаво момиче си, обади се, ще ти дам 100 лв. и без да пишеш глупости, ако ме разбираш.
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор

 • 15 Не може

  4 1 Отговор
  антична крепост, която после в статията става късно-антична, да се казва "механа еди каква си". Механа значи кръчма или питиепродавница". Колкото и голям пияница да е бил средновековният собственик няма как да построи цяла крепост за да си брани кръчмата. Ясно?
 • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

  6 1 Отговор
  Мястото и останките от крепостта си ги бива. Там е бил командния пункт на Цар Самуил, когато разгромява император Василий ІІ, когото пък личната му охрана от арменци успява да спаси и изведе по тайни пътеки. Мисля, че това може да е станало само с помоща на някой местен...

 • 17 Етонологов

  6 1 Отговор
  Самата дума самодива идва от това, че жената е сама и заради това е подивяла. Ерго, нашите дедИ и бабИ, ясно са разбирали, че без редовен секс една жена подивява. За джендърски алтернативи нАуката мълчи - самодивите винаги са в групи, но пак са диви. Т.е. сексът между тях си не замества липсата на мъжове. Караконджо, известен още като караконджул - това е традиционно за нашите земи създание, при гърците се нарича "киликандзарос", оттам и нашенското "киликандзер". Представката "Кара" на турски значи "черен". Т.е. касае се за пиян, космат римлянин, ром де, който безчинства по нощите... Няма нищо свръхестевено, това са наши сънародници и сънароднички. Вече, че там има разбойници - това е работа на МВР. Те да кажат. Те имат достъп до базата данни с криминалните регистрации.:))))
 • 18 Спас безделника

  6 0 Отговор
  Преди много години като се връщахме от командировка, шофьорът отиде да сер. в храстите и се върна с две сребърни монети. Човекът твърдеше, че ги е намерил до жълтата скала (пясъчник), но ние бяхме сигурни, че е обърнал хастара на баш самодивата и го спукахме от бъзик чак до София. А той наистина се побърка-стана иманяр и то добър иманяр ( богат иманяр).
 • 19 Behemoth

  2 0 Отговор
  Е по слаба ракия от Царичина ....там има джендър от галактиката дълбока дупка 3267....

  Коментиран от #20

 • 20 Зона 51? Царичина, бате, Царичина!

  0 1 Отговор

  До коментар #19 от "Behemoth":

  Този джендър вече по традиция се е окопал на "Дондуков". Дявол да го вземе, каква страхотна комедия би излязла от случилото се в Царичина!
 • 21 Курдо Хуйдов

  3 0 Отговор
  Преди имаше много самодиви, предимно мургави, но сега се пръснаха и заеха стратегически места покрай магистралите.
 • 22 Ехо

  0 0 Отговор
  Самодивите не са там, а по магистралите, черноморието и бордейте. И не отвличат мъжете а ги ограбват. Те затова после ходят в несвяст от срам. Българския бермудски триъгълник е парламента, там изчезват парите от ЕС и от държавната хазна. А бандитите от прохода сега са по цялата българска земя, и не се крият.
 • 23 1122

  0 0 Отговор
  За мене това е УМИШЛЕНО убийство на пилота!В един БЕЗМОТОРЕН самолет има: акумолатор,и радиостанция ,две седалки една след друга,ръчка за откачане на въжета с което го дърпат да излети и лост за управление на самолета.До тук НИЩО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ЗАПАЛИ И ДА ПРЕДИЗВИКА ИЗГАРЯНЕТО НА САМОЛЕТА И ПИЛОТА!
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.