1 Септември, 2019 16:00 6 188 3

Рецепта на деня: Френски сладкиш с круши и карамелен сос

  • сладкиш-
  • круши-
  • карамелен сос-
  • какво да сготвя

Изисква се търпение за тази рецепта, но си заслужава

Рецепта на деня: Френски сладкиш с круши и карамелен сос - 1
Снимка: Shutterstock

Сигурно ви се е случвало да ви се хапва нещо вкусно и сладко, но да не знаете какво точно. В такива моменти рецептата за френски сладкиш с круши и карамелен сос ще ви свърши отлична работа. Изисква се малко търпение, но пък резултатът напълно оправдава усилията, обещават от rozali.com.

Необходими продукти за форма от 24см със свалящ се ринг:

4 бр. круши

150 гр. брашно

100 гр. захар

2 яйца

100 мл. прясно мляко

3 с.л. олио

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

Продукти за заливката:

80 гр. масло

3 с.л. захар

1 яйце

Продукти за карамеления сос:

1/2 ч.ч. захар

бучка масло

1/4 ч.ч. сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата с миксер, заедно с щипка сол и прибавете внимателно захарта. Бийте, докато сместа побелее и удвои обема си. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес. Накрая постепенно добавете прясното мляко, смесено с олиото.

Загрейте фурната на 170 градуса с горен и долен нагревател или на 160 градуса при фурна с вентилатор.

Измийте, обелете и нарежете крушите на филии. Изрежете кръг от хартия за печене за дъното на форма със свалящ се ринг. Намажете стените с масло. Изсипете половината тесто на дъното. Подредете резените круши върху тестото и залейте отгоре с останалото тесто.

Запечете сладкиша за 30 минути. Към края на времето за печене си пригответе заливката:

В малка тенджерка, на съвсем слаб огън, разтопете маслото. Добавете захарта и яйцето и бъркайте с тел непрекъснато, докато се стопи захарта и стане на жълт сироп. Сместа не бива да завира, защото в противен случай ще се пресече яйцето.

Извадете сладкиша от фурната, направете дупки с клечка за зъби или шиш и залейте със заливката. Целта е да проникне навсякъде.

Върнете сладкиша във фурната и печете за още 20 минути. Извадете и оставете да изстине напълно във формата. Прехвърлете сладкиша в поднос.

Пригответе карамеления сос:

Карамелизирайте захарта на котлона на среден огън. Веднага щом се стопи, прибавете бучката масло и бъркайте енергично. Когато се стопи маслото напълно, налейте сметаната. Сместа шупва. Това не бива да ви притеснява. Намалете още малко котлона и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане хомогенна. Отдръпнете от котлона и оставете соса напълно да се охлади и сгъсти.

Поднесете парчетата сладкиш, поляти с карамеления сос.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приятел

    0 2 Отговор
    Кон сладкиш пасеше,а муа го апеше?
  • 2 русо гладно

    1 1 Отговор
    Представям си, как авторката готви сладкиша само по престилка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.