Сигурно ви се е случвало да ви се хапва нещо вкусно и сладко, но да не знаете какво точно. В такива моменти рецептата за френски сладкиш с круши и карамелен сос ще ви свърши отлична работа. Изисква се малко търпение, но пък резултатът напълно оправдава усилията, обещават от rozali.com.
Необходими продукти за форма от 24см със свалящ се ринг:
4 бр. круши
150 гр. брашно
100 гр. захар
2 яйца
100 мл. прясно мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
Продукти за заливката:
80 гр. масло
3 с.л. захар
1 яйце
Продукти за карамеления сос:
1/2 ч.ч. захар
бучка масло
1/4 ч.ч. сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с миксер, заедно с щипка сол и прибавете внимателно захарта. Бийте, докато сместа побелее и удвои обема си. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес. Накрая постепенно добавете прясното мляко, смесено с олиото.
Загрейте фурната на 170 градуса с горен и долен нагревател или на 160 градуса при фурна с вентилатор.
Измийте, обелете и нарежете крушите на филии. Изрежете кръг от хартия за печене за дъното на форма със свалящ се ринг. Намажете стените с масло. Изсипете половината тесто на дъното. Подредете резените круши върху тестото и залейте отгоре с останалото тесто.
Запечете сладкиша за 30 минути. Към края на времето за печене си пригответе заливката:
В малка тенджерка, на съвсем слаб огън, разтопете маслото. Добавете захарта и яйцето и бъркайте с тел непрекъснато, докато се стопи захарта и стане на жълт сироп. Сместа не бива да завира, защото в противен случай ще се пресече яйцето.
Извадете сладкиша от фурната, направете дупки с клечка за зъби или шиш и залейте със заливката. Целта е да проникне навсякъде.
Върнете сладкиша във фурната и печете за още 20 минути. Извадете и оставете да изстине напълно във формата. Прехвърлете сладкиша в поднос.
Пригответе карамеления сос:
Карамелизирайте захарта на котлона на среден огън. Веднага щом се стопи, прибавете бучката масло и бъркайте енергично. Когато се стопи маслото напълно, налейте сметаната. Сместа шупва. Това не бива да ви притеснява. Намалете още малко котлона и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане хомогенна. Отдръпнете от котлона и оставете соса напълно да се охлади и сгъсти.
Поднесете парчетата сладкиш, поляти с карамеления сос.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Приятел
17:45 01.09.2019
2 русо гладно
21:37 01.09.2019
3 Този коментар е премахнат от модератор.