7 Септември, 2019 18:05 10 719 35

Тайнствен самолет без екипаж лети около Земята без да каца (ВИДЕО)

  • тайна-
  • тайнствен-
  • самолет-
  • земята-
  • кацане-
  • екипаж

Самолетът счупи рекорда за продължителност на космически полет

Тайнствен самолет без екипаж лети около Земята без да каца (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Военен самолет, задвижван от слънчева енергия, без екипаж току-що счупи рекорда си за продължителност на космически полет, прекарал повече от 719 дни в орбита около Земята.

Космическият кораб, известен като X-37B, е собственост на ВВС на САЩ и това е петата му мисия, Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5). Въпреки това целите, които той постига в мисиите си, остават тайни.

В понеделник самолетът счупи рекорда, поставен от предишната мисия OTV-4, като прекара във въздуха 717 дни, 20 часа и 42 минути. Интересното е, че все още не е известно какво се случва във въздуха. Въпреки че американските ВВС не се отказват да говорят за самолети, те използват много общи термини.

Някои неща, които знаем - X-37B изглежда като по-малка версия на старата космическа совалка на НАСА, а американските ВВС разполагат с поне два самолета със слънчева енергия, построени от Boeing. Тази мисия стартира на 7 септември 2017 г. с ракета SpaceX Falcon 9 и все още е активна. Не е ясно кога ще кацне на Земята, но когато това се случи, ще кацне на пистата с помощта на колелата си.

Според ВВС основните цели на X-37B са да изследва технологиите за космически кораби за многократна употреба за бъдещето на човечеството в космоса, както и да провежда експерименти, които могат да бъдат върнати и проучени на Земята. Независимо от реалните цели на самолета, първоначално той е бил проектиран да работи 270 дни, така че фактът, че е успял да се удвои това време, е доста голяма победа за самолети със слънчева енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 голяма работа са ей

    39 62 Отговор
    А рускистанските самальоти още кацат с парашути и то с два След време руските учени ще съумеят и направят да кацат с един
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бесен Язовец

    41 23 Отговор
    И как точно с двигателчесто заредено с 1,5 V ×5 ще преодолее гравитацията и ще излезе извън атмосверата? Ала - бала фото волтаика с перката!
  • 7 Само питам

    29 39 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Защо руската измет е побесняла? 717 дни!!! Това да не са мултфилми те на джуджето?

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Естествено то се знае..!

    26 6 Отговор
    Свалил е пътниците, че те са доста и сега кръжи за удоволствие, че поне той се оттървал от тях..!
  • 9 Бесен Язовец

    23 10 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Не бе бате, това е от сериите на режисьора Кубрик!
  • 10 незнайко

    27 7 Отговор
    Крилат изкуствен спътник, който трябва да навлезе в атмосферата и с електродвигатели и витла да се приземи. Просто трябва бавно да навлиза в атмосферата !!! САМ НЕ Е СТИГНАЛ ДО КОСМОСА !!! ИЗВЕДЕН Е С РАКЕТА НОСИТЕЛ !!! Тя разбира се е изгоряла !!!

    Коментиран от #12

  • 11 Ххх

    18 9 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Е и, все пак в какво точно се изразява "великото" постижение. В това, че имат мини совалка, или в това че е летял 719 дни. Какъв е проблема да се позиционира на определена орбита и да си се върти като спътниците или МКС с години.

    Коментиран от #15, #22

  • 12 Ххх

    20 0 Отговор

    До коментар #10 от "незнайко":

    Пишат, че е изстрелян с ракета Фалкон 9. Те на Фалкон ускорителите се приземяват на платформи в морето и са за многократна употреба.

    Коментиран от #31

  • 13 USA

    18 24 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Това да не ти е СУ 35 и Армата ма ушанкооо?Пий одеколона и заспивай!
  • 14 фактолог

    17 11 Отговор

    До коментар #3 от "Стрихнин":

    Много просто. Самолета може да има 3 и повече махови двигателя с които щще излезе в орбит. Щсолното захранване ще зарежда системите. И откъде си сигурен, че руснацитее нямат подобни разработки? Руснаците имат също отлични изобретения. Абе вие сте уникум...
  • 15 Рашка с чашка

    15 13 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Великото е че не обикаля земята по определена орбита, а си лети където си иска! Кеф му над Москва, кеф му над Санкт Петербург! По-великото му е че се захранва от слънцето и след време, когато бъде доразвита технологията ще може да извършва много дълги пътувания в космоса, без да му трябва гориво.

    Коментиран от #16, #17, #28

  • 16 България ЕС Нато

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    Може да не е от слънце а някой незнайна технология по разработки на Тесла
  • 17 Ххх

    10 7 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    Съвсем не съм разбирач от космически апарати и начина им на летене, но все пак: и съществуващи вече космически апарати летят където си искат - въпроса е имат ли двигател и на какъв принцип работи. Лично аз не съм чул в космоса за някакъв друг начин на придвижване освен с двигател с реактивна тяга. Пишеш, че се захранва от слънцето. Ами тя и МКС има фотоволтаични панели и се захранва от слънцето. А за този самолет нямам информация двигателя му да генерира някакъв вид тяга в космоса, трансформирайки слънчева енергия, така че отново повтарям - не виждам какво му е толкова уникалното.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 България ЕС Нато

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Точно това е уникалното че не може да разбереш и враговете също
  • 19 България ЕС Нато

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Точно това е уникалното че не може да разбереш и враговете също
  • 20 Кравешка торта

    9 4 Отговор
    Нито тоя самолет, нито спътниците, нито совалките, са космически кораби. Те излизат в открития космос, а са в защитата на земната магнитосфера. Тоя самальот колкото и да фърка, нищо няма да разбере за космоса какво го чака.

    Коментиран от #23

  • 21 Stormtrooper

    5 3 Отговор
    Кой знае какво имат? - неща, които ще ги покажат след 50 години.
  • 22 Кравешка торта

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ххх":

    Много ниско може да лети с тия двигатели, трябва му кислород и водород за да лети, не става в безкислородна среда, няма от къде да си го набавя.
  • 23 Sith

    6 8 Отговор

    До коментар #20 от "Кравешка торта":

    Един руски самолет, дето летял на 20 км., го обявиха за космически полет и едвали не напуснал слънчевата система.
  • 24 Поредната празна новина за масовката...

    6 5 Отговор
    Поредната празна от доказателства и съдържание новина за масовката.Не разбрахте ли ,че ви лъжат,заблуждават и манипулират с всичките тези празни(нямащи доказателства и нищо общо с истината)новини.Вярвят тези,които не знаят защо са живи!!!

    Коментиран от #35

  • 25 526222627

    7 6 Отговор
    Летял или лети, със слънчеви батерии.,щом има механични въртящи се части, колко да лети, щом е експериментален, без човешка намеса, сателитен интернет,който не е за хвалене и ползване в реално време, колко да лети, дали са 717 дена или по-малко всичко е до фантазията на човека, който го казва. Па и на американците винафи требва се проверява инфото от многоизточници, а не да се вярва в 1,2 статии!

    Коментиран от #27

  • 26 Чинга чук

    2 3 Отговор
    Има ли пилот в самолета?
  • 27 Stormtrooper

    5 6 Отговор

    До коментар #25 от "526222627":

    Американците си пазят технологиите в тайна. Нямат нужда да се хвалят. Във Факти колко статии са за американски неща и колко за хипер руска технология?
  • 28 Blesed

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    Къде пише, че лети където си иска или Вие имате повече информация?!
  • 29 Дългия

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Само ще гледате и ще цъкате с език, защото друго не можете! Тия хора оттатък бутат света напред , това да ви е ясно червени боклуци.
  • 30 богоизбрани

    3 1 Отговор
    Щото тия от татък /краварите де/ се управляват от най-умните , на-хитрите и най-смелите от човеците т.е. от е.....е!
    За сравнение благородниците притежават качествата като смел , силен , умен , на същите качества отговарят и главатарите на мафиотите , но разликата е в това , че когато стане напечено народа застава зад благородника , а престъпниците зад мафиота!
  • 31 незнайко

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    Прав сте може би, но кой носител от всички се приземява ? Представяте ли си ускорител който е свършил горивото, ДА ИМА ДРУГО ГОРИВО ЗА ДА СЕ ПРИЗЕМИ ? Това и най смелите ивженери няма да то направят. Това е същото да се върне самолет на пистата след като е излетял и да каца с пълни резервоари. Защо мислите изхвърлят горивото или кръжат ако могат, докато горивото почти свърши.

    Коментиран от #33

  • 32 али баба

    1 1 Отговор
    С ТОВА САМОЛЕТЧЕ МОЖОШ ДА СИ НОСОШ САМО ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО СИ КУФАРЧЕ........
  • 33 Ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "незнайко":

    Може би не Ви се е случвало да гледате подобни кадри. В ускорителите изглежда че остава готово. Когато се приземяват, летят в обратна посока - с двигателите надолу, за да регулират скоростта на снижаване. В последните метри много намаляват и от долната част на ускорителя изскачат четири стойки, с които ускорителя стъпва на морската платформа.
  • 34 Красимира

    1 0 Отговор
    Брей, много астро , авио, сателитни и ракетни инДженери коментирали новинката. И комемтаторите явно имат доносници в службите на САЩ и Русия и пълните доклади на всички секретни разработки. Правите ме горда! Браво, все така продължавайте, мишлета мои
  • 35 Красимира

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Поредната празна новина за масовката...":

    Я ти ни просветли каква е истината,моля! Земята върти ли се? А, дали е кръгла, или за масовката така твърдят? А пръскат ли много отгоре? И сега, дето ще ходят на Марс, пак ли ще ни излъжат като за Луната и ще снимат мисията в Бояна...за по евтинко?!