Last news in Fakti

9 Септември, 2019 10:20 5 617 4

Рецепта на деня: Лазаня Болонезе по оригинална италианска рецепта

  • какво да сготвя-
  • лазаня-
  • болонезе-
  • оригинална

Само за майстори

Рецепта на деня: Лазаня Болонезе по оригинална италианска рецепта - 1
Снимка: Shutterstock

Като всяка класическа рецепта и тази има безброй вариации, но тук ви предлагаме оригиналната рецепта:

Необходими продукти:

50-60 г бекон

1 глава лук

резен целина

1 бр. морков

50 г масло

300 г смляно телешко месо

150 г смляно свинско месо

150 г наденица (по възможност пикантна)

1 зрънце карамфил

щипка канела

1 ч.л. черен пипер

800 г домати от консерва или обелени пресни

1 ч.ч. прясно мляко

щипка морска сол

100 г сирене Пармезан

кори за лазаня

Сос Бешамел:

2 ч.ч. мляко

1/4 ч.ч. масло

1/4 ч.ч. брашно

морска сол

Начин на приготвяне:

Нарязаните бекон, целина, лук и морков се запържват на умерен огън с маслото докато лукът придобие леко златист цвят, пише tialoto.bg. Добавят се свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица, като температурата се засилва. Готви се, докато месото стане кафяво. Подправя се със счукания карамфил, канелата и черния пипер.

Добавят се нарязаните домати и сместа се оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън. Оставя се да се задуши за 15 минути. Добавят се млякото и морската сол. Сместа се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква поне на 20 минути.

За приготвяне на соса, млякото се загрява, докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се маха от огъня. Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашняната смес при постоянно разбъркване.

Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се, докато сосът заври.

Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава, докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици, се разбиват с лъжицата.

Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня.

Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от соса. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан.

Лазанята се пече в предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    2 1 Отговор
    Ще опитам.На почивка в Италия съм.
  • 2 Лора

    3 0 Отговор
    Обожавам лазаня по всякакви рецепти...! Доколкото знам, италианците я приготвят с пресни кори...! Та и дори тук добрите майстори готвачи...!
  • 3 Славе

    1 0 Отговор
    Няма нищо общо с рецептата. За рагуто е необходимо доматен концентрат, вино и бульон. Добавя се и славия.
  • 4 До 3

    0 0 Отговор
    Усещам как лъхате на кулинарна мъдрост.