Last news in Fakti

11 Септември, 2019 10:50 7 709 2

По плажовете има смъртоносни водорасли, които убиват за секунди

  • водорасли-
  • смъртоносно-
  • убиват-
  • смърт-
  • опасно-
  • франция

Плажовете около Франция гъмжат от опасни за хората водорасли

По плажовете има смъртоносни водорасли, които убиват за секунди - 1
Илюстративни снимки: Shutterstock

От десетилетия потенциално смъртоносни зелени водорасли се натрупват в заливи на северозападното крайбрежие на Бретан, Франция, съобщава в. "The Guardian".

Според еколозите цъфтежът на тези необичайно големи количества зелени водорасли се дължи на нитратите, използвани в торовете, както и отпадъците от интензивното отглеждане на свине, птици и друг добитък в региона. Те постъпват в речната система и навлизат в морето като осигуряват много добра среда за развитие на водораслите.

Освен това, когато водораслите се разпадат, джобове от отровни сероводородни газове попадат в капан под кората на тънките морски водорасли и ги прави потенциално фатални за хората, ако имат допир с кожата. Според Андре Оливро, бивш газов техник и природозащитник, газът “може да ви убие за секунди.”

По плажовете има смъртоносни водорасли, които убиват за секунди

Токсичната утайка, която може да доведе до загуба на съзнание и дори сърдечен удар, се излива на брега от десетилетия, но природозащитниците твърдят, че проблемът се е влошил това лято поради метеорологичните условия.

„Притокът на зелени водорасли започна много рано, имаше няколко бури, а юни беше сравнително влажен месец, което доведе до огромното количество изтекла вода от селскостопанските площи и по този начин предизвика цъфтеж на повече зелени водорасли“, заяви говорител на кметството в Сен Брие, цитиран от БГНЕС.

Най-малко двама души и десетки животни са умрели от вдишването на токсичните изпарения в района, въпреки че някои предупреждават, че това не са всички смъртни случаи.

„Около 20 души умират на брега всяка година, често пометени от приливи и отливи, но въпросът е: може ли някои от тези хора да са припаднали от токсичен газ от водораслите преди да се удавят? Държавата не е хвърлила пълна светлина по всички тези въпроси “, каза за изданието Инес Леро.

Тиери Бърлот, заместник-ръководител на околната среда в региона на Бретан, който също управлява единствения център за отпадъци, обработващ морски водорасли, събрани по плажовете, заяви, че ситуацията е станала по-малко драматична в резултат на държавни инициативи, които са намалили значително нитратите във водната система през последните години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Франкенщайн...!

    7 2 Отговор
    Естествено, че стават токсични, тинята каква е...! Аз си помислих, че всичко това е в БГ...!
  • 2 летовник

    3 3 Отговор
    Добре че свърши лятото.