Last news in Fakti

22 Септември, 2019 09:42 12 844 12

Рецепта на деня: Класическа шкембе чорба

  • шкембе-
  • чорба-
  • месо-
  • какво да сготвя
Рецепта на деня: Класическа шкембе чорба - 1
Снимка: Shutterstock

Никой не би отказал една топла шкембе чорба в неделя. Вероятно се приготвя във всяко българско семейство. Една традиционна и любима чорба. Всяка домакиня може би има свой начин за приготвяне, но ето един вариант, който се приготвя бързо и лесно.

Необходими продукти:

1 кг шкембе (телешко или свинско)

1 телешки кокал

50 гг. краве масло

50 мл. олио

1 с. л. червен пипер

1 литър прясно мляко

1 ч. л. сол

5 скилидки чесън

1 к. ч. винен оцет

Начин на приготвяне:

Шкембето се почиства и измива. В тенджера под налягане се поставят телешкият кокал и шкембето, заливат се с вода и се оставят да се варят 50-60 минути.

Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.

В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 литър прецеден бульон от шкембето. Кипва се, посолява се и се добавя нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.

В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът.

Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    43 4 Отговор
    Вени, златна си! Освен от свирки, разбираш и от шкембе. Да бях по-млад, щях да те свалям.
  • 2 Пеци

    17 0 Отговор
    Може и шкембе на някой български политик. Но трябва минимум 2 часа варене.

    Коментиран от #3

  • 3 русенец

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пеци":

    С щкембе на български политик не става! Не можеш да го измиеш от лайната, все ще мирише!
  • 4 Турбоселянин

    11 4 Отговор
    Чесънът си смесва с предварително разреден с вода оцет в отношение 1: 1. Иначе може да добие цвят на мухал.
  • 5 никой

    17 1 Отговор
    маслото пиленце се запържва с 1 с.л брашно и след това се слага ч.пипер
  • 6 Да пази Бог..!

    8 1 Отговор
    От шкембето на бай Ганьо, въпреки че това е неговия любим специалитет...!
  • 7 Коmapak

    6 1 Отговор
    Браво Вени! 9.42! Одобрявам часа за публикация безрезервно. Само дето на тези които са прекалили с алкохола снощи им трябва още за закуска!
  • 8 Пропусна

    5 1 Отговор
    За махмурлии, задължително със студена бира!
  • 9 ШкембеФен

    9 1 Отговор
    Когато се слага брашно в шкембе чорбата е обида към познавачите и гавра с вкусовите възприятия за ценитетелите.
  • 10 Радо

    11 3 Отговор
    Шкембе чорбата е като свирката - както и да ти я направят, все хубава става!!!
  • 11 селянин 1

    3 1 Отговор
    Точна такава я праат,в една нова закусвалничка..на стамболииски.
  • 12 ЪпсурТ

    1 0 Отговор
    "Даже Ринго Стар с бира и шкембе е цар. Бира и шкембе..."