22 Септември, 2019 17:12 2 046 13

Неандерталците изчезнали заради... ушни инфекции

  • неандерталци-
  • изчезнали-
  • ушни инфекции-
  • история-
  • учени

Американски учени споделиха своята нова хипотеза за изчезването на този древен вид

Неандерталците изчезнали заради... ушни инфекции - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Мистерияна около изчезването на неандерталците може би най-сетне е разгадана от група американски учени, които имат нова, изненадваща хипотеза по темата.

Според екипа от университета на Ню Йорк, изчезването на неандерталците може и да не е свързано с появата на Хомо сапиенс, а с хронични и чести ушни инфекции.

За да достигнат до тази идея, американските антрополози реконструирали eвстахиевите тръби на неандерталци. Тези канали съединяват средното ухо с устната кухина. Оказало се, че при възрастните индивиди въпросните анатомични структури напомняли евстахиевите тръби на малките деца, които са възприемчиви съм инфекции и възпаления на средното ухо.

На 5-годишна възраст при Хомо сапиенса се променя ъгълът на каналите, които не позволяват на бактериите да се задържат в ухото. Структурата на средното ухо на неандерталците обаче не се променяла с възрастта, което ги направило много уязвими от инфекции и съпътстващите ги усложнения, включително респираторни възпаления, загуба на слух и пневмонии. Инфекциите ставали хронични, което поставило под заплаха оцеляването на цялата група. Това е намалило конкурентоспособността на вида за добиването на храна и други ресурси в сравнение с хората от съвременен вид.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напротив...!

    14 1 Отговор
    Има колкото искате такива, особено в БГ...!
  • 2 Ушна кал

    9 1 Отговор
    Не са изчезнали бе !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А шизофренията

    5 1 Отговор
    Има ли нещо общо с това, инфекции няма ли да бъде стара жина с младеж, все пак уретрата и не държи като на млад човек...! Неандерталецът, никога не се променя, пречи на нормалните...!
  • 5 Хахаха

    5 9 Отговор
    Радев какъв е бее,хахаха!
  • 6 Християнин

    10 0 Отговор
    Е няма ли най после да изобретят някаква информация за тъмнозелените ни братя че не се търпи вече.
  • 7 778

    4 0 Отговор
    Аман от ненормалници!
  • 8 Aлфа Вълкът

    3 1 Отговор
    Европейците носим между 3% и 5% неадерталско
    ДНК. Ако си мислите, че е имало само 2 типа човеци преди 250 000г сте далеч от истината, 5-6 са!
    Би трябвало само негрите да са чисти хомосапиенс, като намериха в едно изолирано племе хромозом на 350 000г, което е преди появата на хомосапиенсите. Доказано е, че неандерталецът бил по-умен от хомосапиенс. Както и повечето други видове като кроманьонеца, хайделберския човек, но той е "изчезнал" по отдавна! Факт е, че черните имат най-малък мозък със 150-200гр лек от този при европейците и азиатците, при които разликата е минимална 20грама в полза на европейците, зависи какво проучване сте намерили. Въпросът е, че отдавна не говорим за различни раси, а хора!

    Коментиран от #10

  • 9 Усмивката

    6 0 Отговор
    А не са изчезнали напъло.У нас имаме един представител от семеиство Главанаци.
  • 10 Усмивката

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Aлфа Вълкът":

    Това изолирано племе и -о на Аф:икански континент ,имат ли предистория.Да не се окаже че техен праотец е орангутан.

    Коментиран от #11

  • 11 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Усмивката":

    Имат, ама не мога да помня всичко! Особено като получа ерекция и ми пада IQ-то и не гледам, кое мъжко, кое женско, важно е дупка да има! Ти колко дупки имаш? 😋
  • 12 Не е вярно

    2 0 Отговор
    Не само не са изчезнали ами си имат и държава предвождана от тиква
  • 13 Серозно по темата

    1 1 Отговор
    Гледах едно филмче на НГ или нещо подобно: имало е някакво мега изригване на вулкан до Италия, който е изхвърлил толкова много пепел, че в Румъния наносите бяха над 3 метра. По цялата Земя е настъпил ледниов период. Пепелта е попаднала над територии в Европа и Азия, 80% от които за били обитавани от неадерталци и заради глад и студ за загинали.