Last news in Fakti

29 Септември, 2019 10:14 18 243 6

Рецепта на деня: Бързи меки кифлички с пълнеж

  • кифлички-
  • пълнеж-
  • плънка-
  • сирене-
  • мармалад

Плънката може да бъде както сладка, така и солена

Рецепта на деня: Бързи меки кифлички с пълнеж - 1
Снимка: Shutterstock

Забравете за малко диетите и си припомнете вкуса на детството с тези пухкави кифлички, каквито приготвяха нашите баби. Рецептата е сравнително лесна и бърза за тестено изделие.

Необходими продукти:

250 мл прясно мляко

1/2 кубче прясна мая

4 с.л. захар (по-малко, ако ще правите със солен пълнеж)

2 яйца

50 г масло

щипка сол

3 ч.ч. брашно

плънка - по избор солена или сладка

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Използвайте по възможност т.нар. брашно от твърда пшеница. В кладенчето сипете млякото, леко разтопената мас, солта и захарта, чукнете две яйца и натрошете маята.

Замесете гладко и меко, но нелепнещо тесто, като си добавяте брашно. При месенето също намазнявайте ръцете си с олио, докато го вкарате в тестото.

Оставете да почине 4-5 минути върху набрашнен плот и след това разточете на сравнително тънка, кръгла кора. Разрежете я на 8 правилни триъгълника и намажете с олио, ако ви е останало.

В широката част на триъгълниците слагайте плънка, каквато ви харесва, подходящи са и солени, и сладки. За солените може да бъде сирене, кашкавал, топено сирене, шунка или друг колбас. От сладките пълнежи са подходящи шоколад, мармалад, канелена или обикновена захар, смесена и навлажнена с малко масло.

Навийте кифличките и ги подредете в намазнената тава на разстояние една от друга.

Оставете ги в топло помещение само за 30 минутки, за да бухнат. Намажете ги с разбито яйце.

А още повече ще бухнат, когато ги сложите в загрята на 140 градуса фурна и увеличите до 200 градуса. За 10-15 минути печене кифличките ще са готови.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я нямам зъби...!

    3 3 Отговор
    Щом са меки кифличките, бабиту ще ги направи и мая. има даj. кабардисат, чудесна рецепта...!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Яж бабешки помии

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Чиба бе":

    Изрут
  • 5 Johansson

    3 1 Отговор
    С тез кулинарни рецепти само досаждат.
  • 6 ВКУСНИ СА

    0 0 Отговор
    Но аэ ги пекох на 150 градуса,эащото барэо иэгарят отгоре и отдолу,а вътре са сурови.