Най-хубавото на така приготвената риба е това, че кожата ѝ сама се отделя и остава само приятната изненада от невероятно крехкото ѝ месо. Освен това ароматът на лимон и розмарин се запазват напълно, тъй като няма откъде да излязат навън по време на печенето. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
3-4 бр. риби (лаврак, ципура, пъстърва, скумрия)
1.5 кг морска сол
50 мл зехтин
2 ч.л. черен пипер
розмарин
1/2 бр. лимон
1 бр. яйце
Начин на приготвяне:
Почистете рибите и ги подсушете. Смесете зехтина с черния пипер и намажете обилно рибите отвън и отвътре. Лимона нарежете на шайби, които се поставят в коремчетата на всяка риба заедно със стрък розмарин.
Половината от морската сол поставете на дъното на тавата за печене, като оформите слой дебел около 1 см. Поставете рибите върху солта и покрийте плътно с остатъка от солта. Не покривайте със сол само главите на рибите, за да следите процеса на печене - правилото е, че е готово, когато очите им побелеят, а главата потъмнее и се изсуши.
Яйцето се разбива с 50 мл вода и се намазва солта отгоре, за да може рибата хубаво да се запечата. Печете на 220 градуса около 30 минути, докато морската сол отгоре се зачерви.
Поднесете със зелена или картофена салата.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 El pepi
10:22 01.10.2019
2 Този коментар е премахнат от модератор.