Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 00:30 9 928 27

Кога е създаден първият вибратор?

  • секс играчки-
  • вибратор-
  • дилдо-
  • история

История на секс играчките

Кога е създаден първият вибратор? - 1
Снимка: Shutterstock

В днешно време секс играчките са част от интимния живот на много хора. Вижте как се появяват секс играчките и какви важни постижения имат в историята.

От Гърция до Япония

Ако може да се вярва на разкопките, то секс играчките винаги са съществували – археолозите са намирали фалоси от различни епохи, като най-старата находка датира 28 хиляди години до нашата ера, пише seen.bg. Учените, разбира се, не са сигурни, че приложението им е било именно за това – някои смятат, че са се използвали за чукове, инструменти за изправяне на стрели и копия или за ритуални предмети.

Пенисите и пенисообразните обекти се срещат често в древното изкуство – например при египтяните. Учените говорят за прототипи на дилдо в Древна Гърция – най-често ги правили от мека кожа, която допълнително полирали и пълнили с вълна, а за лубрикант използвали зехтин. В комедията на Аристофан "Лизистрата" жените отказват да правят секс с мъжете си, ако последните не прекратят безсмислената война – там дилдото се споменава за замяна на мъжете.

Дилдото се среща в Китай и в Индия, но не се свързва с мастурбацията – например римляните са го използвали за ритуални церемонии на "дефлорация".

През Средновековието прототипи на секс играчките са се срещали в Европа и Азия, но широкото им разпространение не значи, че към тях са се отнасяли спокойно. Изследователят Хели Либерман в книгата си "Buzz: A Stimulating History of the Sex Toy" говори, че цели партиди, които били карани от Италия в Англия, са конфискувани още на границата. Но това не било навсякъде – в Япония се отнасяли положително към дилдото през периода Токугава (Едо). Една от най-известните секс играчки за жени от онова време са две сребърни топчета, които се поставят във вагината и при движение те започвали да вибрират.

Технологията

Първите механични секс играчки се появяват през втората половина на 19 век. Дълго време идеята за женското здраве се е въртяла около концепцията за "истерия" или "бяс на матката" – дори Американската психиатрична асоциация се отказва от тази концепция едва през 1952 г. За да се лекуват тези "недъзи", лекарите препоръчвали "масаж на тазовото дъно", който е трябвало да приключи с "истерични конвулсии" и да подобри здравето на жените, пише Мейнс.

Макар идеята, че по време на Викторианската епоха са могли да съществуват устройства, спомагащи за оргазъм, да се струва странна, то на практика те са. Мейнс разказва, че не бива да се бърка контекстът на епохата (жените били репресирани) и това, че лекарите не смятали масажа на вулвата за сексуална практика и спокойно го прилагали на пациентките си. Първите вибратори се появили в замяна на "ръчния труд" – по-бърз масаж, повече пациентки, повече печалба. 20 години по-късно, теорията на Мейнс среща критика – да, това безусловно се е прилагало, но не било масова практика.

Изследователите не отричат, че масажорите също се използвали за секс играчки. Първите подобни устройства се появяват в края на 19. век във Франция, Англия, Германия, Китай, Япония и САЩ. Те имали най-различни конструкции – огромни, тежки и не най-удобните. Устройства се рекламирали като уреди за красота – помагали да се изгладят бръчките, да успокоят нервната система, както и лекували редица болести.

Широкото разпространение на масажорите-вибратори продължило до 20-те години на 20. век. Тогава те започнали да се появяват в порно филмите и се асоциирали не само с досегашното си "безобидното" предназначение.

При това не всички секс играчки ставали механични – дилдото продължавало да съществува, но оставало в сянката на масажорите, тъй като не можело да се продава така открито.

Освобождението

През 60-те секс играчките станали мейнстрийм. В средата на десетилетието американският съветник по здравословно хранене Тед Марше направил пенис коланите по-достъпни. Законът за "непристойно поведение" забранявал да се пренасят секс товари по пощата и единственият законен начин да се продават бил, ако се позиционират като медицински устройства, които помагат на хетеросексуалните двойки в секса. Марше ги рекламира като медицински уреди, но освен през лекари ги разпространява и чрез търговци. Пенис коланите се разглеждали като помощ при мъжете, в ситуации, в които те не са способни да доставят удоволствие на жените си – "помощник в брака".

Най-накрая в края на 60-те/началото на 70-те се появява уредът Hitachi Magic Wand, който окончателно променя ситуацията със секс играчките. Уредът се позиционирал като масажор, но се използвал за клиторна стимулация. За неговата слава допринася знаменитата секс просветителка Бети Долсън, която пише за уреда в книгата си за мастурбацията "Sex for one".

През 1983 г. се появява друг уред – заекът Rabbit Pearl. Част от него се слагала във влагалището, а другата – стимулирала клитора. Необичайният му вид и цветове не пречили на "закона за непристойно поведение", съответно се продавал съвсем легално.

До пълна свобода на секс играчките ни предстои да извървим дълъг път, тъй като производителите все още се съобразяват с патриархалните идеи, а в някои държави, като Саудитска Арабия и Малдивите, секс играчките продължават да бъдат забранени. Въпреки това пазарът им днес е страшно разнообразен – устройствата се правят от най-различни материали, на батерии или акумулаторни батерии, водоустойчиви и за най-различни видове стимулация. Така че най-доброто тепърва предстои.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вени кажи скъпа

    16 3 Отговор
    Ти какви ползваш :P
  • 2 Евала

    11 2 Отговор
    Ти ди най сериозния журналист в този сайт
  • 3 Трябва да ти увеличът

    11 3 Отговор
    Заплатата за сметка на колегите ти
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 При наличието на мъже тарани..!

    8 4 Отговор
    За какво ми е секс играчка...! Това е сериозно, никога не бих ползвала...! Старо поколение, мисли романтично...! Егати романтиката...!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Добър отговор

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "При наличието на мъже тарани..!":

    Браво. Не на изкуственото. Хаха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сърбежа няма начесване

    4 1 Отговор
    Важното е да е вътре
  • 11 Радо

    2 1 Отговор
    А има ли вибратори с коляно-мотовилков механизъм, които да извършват възвратно-постъпателни движения?
  • 12 7 цола свещица

    0 0 Отговор
    Ти би ли използвала такива неща, Фиона? И ако да - денем или нощем? Какви И къде?

    Коментиран от #14

  • 13 Старото ремарке,, игор,,.!

    4 0 Отговор
    Играчка...?! Сега разбрах, на стари години, що е секс играчка...! Ами това е на младежчето атрибутчето..! Хахаха - голям кеф...!!!
  • 14 Ти свещи ли ползва..?!

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "7 цола свещица":

    Преди старите мъже и жени...?! Фиона Кенефова, снощи изчисти твоя кенеф, сега на заведението...! Блазе ти, какъф простак имаш за прислуга, грозна, проста, шизу с протеза..!
  • 15 Алфа Вълкът

    1 0 Отговор
    Най-накрая в края на 60-те/началото на 70-те се появява уредът Hitachi Magic Wand - ДЕМЕК ПНЕВМАТИЧНИЯ ЧУК 😆😆😆

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Borislav Popov

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    Бараво, много знаеш за вибраторите, но то е логично, че който ползва вибратори редовно, знае за тях тези неща ! Та колко вибратора имаш в колекцията си, че ми е интересно ?

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Алфа Вълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Borislav Popov":

    Имам само един кожен лъскав такъв, искаш ли да ти услужа с него?
  • 23 Гого мокрия

    0 0 Отговор
    Моят е фи-50
  • 24 Малко по друга нотка...

    1 0 Отговор
    Белиш картофи в този момент, влиза мъжа ти и казва,, изненада, нося секс играчка,, след което казва,, изрязваш много от картофите,, - това са думи казани, естествено от мъж, който няма класа,...! Ти не можеш да се зарадваш истински на секс играчката, дори че не харесваш такава..! 50/50...-истина...! Коментарът оставям на истинските жени...!
  • 25 Иван

    0 0 Отговор
    Когато са донесли царевицата от Америка в Европа.
  • 26 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    О, това е много по-важно от цената на хляба и млякото, електричеството и парното, дървата и въглищата........Естествено ,че нищо от горе написаното не прочетох - заглавието ми е достатъчно !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.