11 Октомври, 2019 10:14 34 737 13

Рецепта на деня: Тавче гравче или боб по македонски

  • боб-
  • тавче гравче-
  • глинен съд-
  • какво да сготвя-
  • македония

Поднася се с различни видове месо или постно

Рецепта на деня: Тавче гравче или боб по македонски - 1
Снимка: Shutterstock

Тавче гравче или гравче на тавче е традиционно македонско ястие, което се среща в България, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Приготвя се с боб, кромид лук, олио, сухи червени чушки, червен пипер, джоджен и сол, като се срещат и вариации. Сервира се в типични глинени съдове. Може да се приготвя с или без месо. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 ч.ч. боб
1 морков
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
сухи червени чушки
олио
червен пипер
доматено пюре
джоджен
сол
бекон/наденица (по желание)

Начин на приготвяне:

Почистете боба и го накиснете във вода за поне 3 часа до 1 нощ. След това го сварете по стандартния начин, по който приготвяте боб чорба.

Отделно в тиган запържете моркови, лук, чесън, червен пипер, джоджен и сухи червени чушки. Добавете ги към сварения боб.

След това отцедете водата от готовото ястие, изсипете го в глинен съд и го печете на 220 градуса. Поднася се с различни видове месо или постно. Ако добавяте месо, сложете го към края най-отгоре, за да се запече.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жеката

    64 13 Отговор
    Пьрво-македонско няма нищо-защото такава нация и народ няма...И второ това си е чисто балканско ядене.Единствено малко се различава начина на приготвяне в различните дьржави-в случая ( тази рецепта)това си е срьбско приготвяне-но не и македонско.
  • 2 бобар

    50 10 Отговор
    Тавче-дрън-дрън. Каквото и име да му сложиш, това е боб на фурна.
  • 3 Кой68

    32 5 Отговор
    Македонско..СевероМакедонско..Като се свари бобот се излива водата със бобот и остая месото👍.
  • 4 Бесен Язовец

    23 8 Отговор
    И като го изманджите, хубаво да се напърдите в гащите!
  • 5 Емо

    38 13 Отговор
    Крайно време е да се престане с това македонско.Една измислена нация от Коминтерна и кретеноида-родоотстъпник Георги Димитров.Няма македонски език.Нека нашите политици да тропнат по масата и да спрат да се подмазват на зад океанските си господари.Това си е чист боб на фурна какъвто всички ние помним от детството си.Така го правеха нашите баби.Тафче графче е сръбски израз!!
  • 6 Българин

    36 7 Отговор
    "Държавата" С. Македония с нация, наричаща себе си "потомци на Александър Македонски", е толкова истинска, колкото са напр. "Отмъстителите" на Марвел!!! Дори те изглеждат по-правдоподобни от макетата!!!

    И не, това не е хейт и делене на народи, или расизъм! Това е претенция за подиграване с историята от страна на несъществуваща държава!!!
    Но уви, такива са интересите на големите сили -> да няма обединена България!!!
  • 7 Путкин

    33 6 Отговор
    Всичко за което претендират македонците е БЪЛГАРСКО, даже и кухнята им е БЪЛГАРСКА, но леко променена!
  • 8 Сух

    4 6 Отговор
    Нямаме избор!!Каквотокажат началниците!!!!
  • 9 Ясна

    13 0 Отговор
    При нас му казваме боб плакия
  • 10 Майстор готвача "Попински"

    4 0 Отговор
    Тафче графче по македонски-първо вариш боба,хвърляш водата после наливаш вода,вариш и пак хвърляш водата и така девет пътя и на десетия път хвърляш боба!!! Те това е македонската рецепта!!!
  • 11 Ха-Ха-Ха

    4 0 Отговор
    Боб на фурна бе. Какви са тези извратени имена на българският боб ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бобец

    0 0 Отговор
    Толкова злоба за един боб! Жалко.