Тавче гравче или гравче на тавче е традиционно македонско ястие, което се среща в България, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Приготвя се с боб, кромид лук, олио, сухи червени чушки, червен пипер, джоджен и сол, като се срещат и вариации. Сервира се в типични глинени съдове. Може да се приготвя с или без месо. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 ч.ч. боб
1 морков
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
сухи червени чушки
олио
червен пипер
доматено пюре
джоджен
сол
бекон/наденица (по желание)
Начин на приготвяне:
Почистете боба и го накиснете във вода за поне 3 часа до 1 нощ. След това го сварете по стандартния начин, по който приготвяте боб чорба.
Отделно в тиган запържете моркови, лук, чесън, червен пипер, джоджен и сухи червени чушки. Добавете ги към сварения боб.
След това отцедете водата от готовото ястие, изсипете го в глинен съд и го печете на 220 градуса. Поднася се с различни видове месо или постно. Ако добавяте месо, сложете го към края най-отгоре, за да се запече.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Жеката
10:18 11.10.2019
2 бобар
10:24 11.10.2019
3 Кой68
10:26 11.10.2019
4 Бесен Язовец
10:34 11.10.2019
5 Емо
11:51 11.10.2019
6 Българин
И не, това не е хейт и делене на народи, или расизъм! Това е претенция за подиграване с историята от страна на несъществуваща държава!!!
Но уви, такива са интересите на големите сили -> да няма обединена България!!!
12:23 11.10.2019
7 Путкин
16:14 11.10.2019
8 Сух
02:05 12.10.2019
9 Ясна
05:59 12.10.2019
10 Майстор готвача "Попински"
10:53 13.10.2019
11 Ха-Ха-Ха
22:39 13.10.2019
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Бобец
21:18 13.01.2021