Last news in Fakti

15 Октомври, 2019 21:21 2 681 4

След недоспиване избираме вредна храна

  • здраве-
  • липса на сън-
  • вредна храна-
  • недоспиване-
  • лош сън-
  • енергия-
  • предпочитания-
  • затлъстяване
След недоспиване избираме вредна храна - 1
Снимки: shutterstock

Лошият сън и недоспиването са една от основните причини да посягаме към вредни храни. До този извод стигнали група учени от Чикагския университет по време на изследване.

Липсата на здравословен и пълноценен сън води до увеличаване нивата на хормони, наречени ендоканабиноиди. Именно тези хормони са пряко свързани с желанието ни за нездравословно „похапване“.

След недоспиване избираме вредна храна
Снимки: shutterstock

Благодарение на ендоканабиноидите ние изпитваме наслада от храната, усещаме по-силно нейните качества, но също така те увеличават желанието ни за специфични видове храни като бисквити, торти, захарни изделия и чипс.

„Може би си струва да минете по друг маршрут, за да избегнете местния магазин за понички следващия път, когато се налага да хванете полет в 6 часа сутринта”, закачливо съветва водещият автор на изследването и ръководител на проекта - проф. Торстен Кант, преподавател в Северозападния университет на Чикаго.

„Когато човек е лишен от сън, някои области от мозъка му може да не получават достатъчно енергия и следователно нужната им информация. Ето защо организмът се опитва да си набави липсващата енергия чрез храната. Това е и причината хората, които не си доспиват да посягат по-често, а понякога и да прекаляват с вредни храни", се твърди в публикацията на екипа, която подробно описва резултатите от проведеното изследване.

След недоспиване избираме вредна храна
Снимки: shutterstock

"След края на експеримента, ние събрахме всички получени данни и се запитахме дали промените в приема на храна, след липса на сън, са свързани с начина, по който мозъкът реагира на миризмите. Запитахме се също и дали тези промени не се дължат на промените, настъпили в ендоканабиноидите", разказва професорът в интервю за британския вестник Sun.

"Ние получихме своите данни, благодарение на 29 мъже и жени на възраст между 18 и 40 години, които се съгласиха да участват в изследването ни. Те бяха разделени в две групи, като едните имаха възможността да спят пълноценно в началото, но четири седмици по-късно, ние отнехме от съня им и им позволихме да спят само по 4 часа на нощ. Другата група бе подложена на същия режим, но в обратен ред", обяснява още ученият.

В деня след всеки тест, участниците получавали контролирани менюта за закуска, обяд и вечеря. След това им се давала възможност да изберат храна от отрупана шведска маса.

На всяко хранене екипът следял стриктно каква храна избира всеки един от доброволците и какви количества изяжда от нея.

След недоспиване избираме вредна храна
Снимки: shutterstock

„Когато промениха режима си на спане, участниците промениха и избора си на храна. След като бяха лишени от сън, те започнаха да избират храни с по-висока енергийна плътност като понички, шоколадови бисквити и картофени чипсове“, обяснява проф. Кант.

Учените се надяват техните констатации и описаните резултати от изследването да помогнат за разрешаване на проблема със затлъстяването на населението в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Ромео

    5 1 Отговор
    Така е, умирам за сладко и мазни храни като се прибирам от нощна смяна сутрин.
  • 2 Шкембаро

    10 3 Отговор
    Сутрин топла пача с мнооого чесън и люти чушки ме зарежда с енергия и дава свежест на всички наоколо!
  • 3 Педофилът

    2 3 Отговор
    Аз съм баба мераклийки, не оставям гажето да мигне, мазни,, кефтета,, за мезета,,, манжа,, вмирисана като мене и,, помия,, честичко му правя, това е цялата магия...!
  • 4 хоминид

    1 0 Отговор
    Тая зяпналата, на жълтата снимка, се кани да пее опера.