Last news in Fakti

6 Ноември, 2019 18:09 8 265 12

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • малки горски мравки-
  • ядрен бункер-
  • изоставен бункер-
  • затворени-
  • хванати в капан-
  • полша-
  • formica polyctena-
  • канибали-
  • оцеляване-
  • канибализъм

Това е свят, в който мравки ядат мравки. "Затворниците можели да се изкачат по стените на бункера, но не и да минат по тавана към единствения изход навън

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

В изоставен ядрен бункер, в западна Полша, стотици хиляди мравки работнички, се оказват хванати в капан. Откъснати от своята колония, след като падат във вътрешността на съоръжението, те оцеляват години наред прехранвайки се с труповете на своите събратя.

Когато изследователите посетили бункера през 2016 г., те открили общност от близо милион мравки работнички от вида Formica polyctena или малки горски мравки.

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Главната колония се намирала над земята, върху могила, над вентилационната тръба на изоставения бункер. Откакто колонията била изградила своя мравуняк, през годините, постоянен поток от нещастни мравки падал през тръбата на пода на бункера. Тъй като единственият вход и изход от там била вентилационната тръба, по средата на тавана, щом мравките паднели долу, те се озовавали в капан, неспособни да пропълзят обратно навън.

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: Wojciech Stephan

Мравките нямали какво да ядат в тъмния бункер и през 2016 г. учените предположили, че насекомите са оцелели чрез канибализъм, хранейки се с мъртвите си другари.

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: Wojciech Stephan

Наскоро изследователите се върнали в бункера, за да продължат наблюденията си върху хванатите в капан мравки, търсейки доказателства, че насекомите изяждат труповете на своите умрели събратя.

Бункерът, някога е бил част от ядрена база, намирала се близо до германската граница. Той бил използван от съветските военни за съхраняване на ядрено оръжие от края на 60-те до началото на 90-те години.

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: Wojciech Stephan

„По време на първото си посещение в бункера през 2015 г., ние се натъкнахме на няколко стотин хиляди мравки работнички от вида Formica polyctena", пише екипът в своето изследване, публикувано преди дни в списание Hymenoptera Research.

Докато хиляди мравки пълзели по пода и стените на бункера, нито една от тях не успявала да пропълзи по тавана до въздухопровода, който бил единственият изход към свободата.

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: Wojciech Stephan

В бункера нямало мравки пашкули, ларви или кралици, така че безбройната "колония" не се развивала като отделна, а си оставала част от многобройната колония на повърхността.

Докато следели какво се случва с "мравките затворници", учените констатирали, че броят им непрестанно се увеличава, защото непрекъснато нови и нови мравки падали през отворената тръба, която се намирала насред мравуняка на основната колония. Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: Wojciech Stephan

Мравките, хванати в бункера, "нямали друг избор" освен да се опитват да вършат социалните си задачи и да оцеляват при тези условия в екстремната нова среда.

Яж или ще бъдеш изяден

За новото си проучване, учените събрали над 150 мъртви мравки от „мравешките гробища“ - купчини трупове на пода и близо до стените на бункера. Изследването показало, че по всички тела има следи от ухапвания, което било доказателство, че мравките в бункера са се превърнали в канибали.

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: Wojciech Stephan

Макар това да звучи зловещо, подобен тип поведение се среща често при този вид. Горските мравки са известни с воденето на "мравешки войни" - ожесточени битки с други видове мравки, които обикновено започват през ранната пролет, когато храната е оскъдна. Докато трупове на паднали войници се трупат, работничките влачат телата им в мравуняците си, за да хранят с тях развиващите се ларви.

Всъщност "гнездовите трупове могат да служат като важен хранителен източник не само в периоди на недостиг на храна", пишат учените.

В бункера труповете са служили като безкраен бюфет, позволявайки на мравките да оцелеят на място, където иначе биха гладували и измрели, обясняват изследователите.

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: Wojciech Stephan

Ужасяващата история на мравките канибали от ядрения бункер обаче, има щастлив край (поне за мравките, които не са били изядени). Авторите на изследването се чудели дали биха могли да помогнат на заточените мравки да намерят пътя си към дома. Ето защо през 2016 г. те поставили вертикална „спасителна дъска“ - дървена греда, простираща се от пода до входа на тръбата.

Мравки-канибали обитават изоставен ядрен бункер (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимки: Wojciech Stephan

Когато учените се върнали в бункера през 2017 г. те открили, че повечето мравки са се възползвали от новия път за бягство. Бункерът, из който преди това пълзели стотици хиляди мравки, бил "почти безлюден", най-вероятно защото, откъснатите от света мравки най-сетне се били събрали със своята колония над земята, пишат учените като заключение на своето изследване.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    29 8 Отговор
    ООН да се сезира веднага, а от Белингкат да изготвят веднага анти - руски доклад! От НВО ще снимат нов,, документален "серил,, Ферди Мравката "
  • 2 Който може го може(вечен цитат на геро..

    5 1 Отговор
    Явно ядат всякакъв,, леш,,...!!! Чак ме втресе от страх...!!!! 21
  • 3 Забелязъл.

    14 3 Отговор
    И сега като дойде оная лудата Грета Тунбата тежко и горко на военните.

    Коментиран от #4

  • 4 Лех Валенса

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Забелязъл.":

    Само не и Супер Тунберг! Тези мравки вече ще и приключат детстсвото със сигурност!
  • 5 JPower

    11 4 Отговор
    В нашия мравуняк е по-зле, няма кой да забие кол в Боко тиквата....
  • 6 Еколог

    5 1 Отговор
    Глупости на търкалета! Затова ли взимат заплати тези учени?! Всяко живо същество става канибал, когато е гладно

    Коментиран от #7

  • 7 JPower

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Еколог":

    По твойта логика, турчина е вечно гладен...
  • 8 Българин

    7 0 Отговор
    Скоро и тука ще стане така ще започнем да се храним с мазни свини като Пеевски и Бойко.
  • 9 Нали турците не ядат,, свинско,,..!?

    3 0 Отговор
    А вече само на такова налитат, вечеря с жилаво старо с лой в 20,30 ч, голям мерак..! Браво Геро...! Явно и те са като мравките, не отбират леш.!
  • 10 Менгеле.

    3 1 Отговор
    Абсолютно точното място където трябва да затворят наш Бойко за 24 часа и както е омазан целият с мед ще го изядът мравчиците за норматив...
  • 11 хахаха

    1 0 Отговор
    Може да ядета на Бойко оная работа червени кратуни.
  • 12 Също както в ЕС

    1 0 Отговор
    Също както в ЕС