Всяка година щом дойде сезонът на туршиите и киселото зеле хората започват да спорят за ползите от консумацията на този вид зимнина.
Всеки има свое мнение по въпроса дали различните туршии са полезни, или точно обратното. Някои хора ги отричат, посочвайки голямото количество сол, което се слага, и развитието на гъбички и бактерии, докато други уверяват, че туршиите са чудесен начин да се компенсира зимният дефицит на витамини и минерали.
Защо туршията помага при махмурлук?
Консервирането помага да се запазят полезните свойства на зеленчуците - те не се подлагат на термична обработка, а самият процес на мариноване дори увеличава техните ползи.
Киселото зеле е лидер по отношение на ползите. То има огромно количество витамин С и други антиоксиданти.
Освен това киселото зеле има благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Маринованите краставици, домати и други зеленчуци също помагат на чревните бактерии, но зелето все още заема водеща позиция.
С какви продукти да запълни липсата на йод?
То помага да се справите със запека и да помогнете на доброто храносмилане.
Но туршиите могат да са противопоказни за някои хора. Това се отнася предимно за пациенти с хипертония, за които излишната сол е вредна.
С кисели краставички и мариновани зеленчуци трябва да бъдат внимателни и бременните жени. Също така те по-добре да не бъдат давани на деца под три години.
Поради солта, оцета и подправките, консервираните храни могат да бъдат противопоказани при определени заболявания, така че се посъветвайте с вашия лекар.
Както казват лекарите обаче, една или две кисели краставички или кисело зеле не могат да бъдат опасни, но основното е да вземете предвид индивидуалните си рискове и да не прекалявате.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ивайло
16:06 12.11.2019
2 ми кво
16:07 12.11.2019
3 Рошко
16:09 12.11.2019
4 Проста химия
Коментиран от #16
16:10 12.11.2019
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Обикновен човек
16:22 12.11.2019
7 Франкенщайн...!
Коментиран от #9
16:28 12.11.2019
8 еш па тоа
16:42 12.11.2019
9 Хасан
До коментар #7 от "Франкенщайн...!":
Ми от някой турчин ,не искаш ли да ти свие сърмичките !Преди да ги ядеш де !Коментиран от #12, #15
17:05 12.11.2019
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 боцмана
17:24 12.11.2019
12 Франкенщайн...!
До коментар #9 от "Хасан":
Най обичам лично аз да свия сърмичките на турчин като теб преди да ми изяде ... Искаш ли?Коментиран от #13
17:41 12.11.2019
13 Ревнив франкенщайн
До коментар #12 от "Франкенщайн...!":
Къшшш...!18:16 12.11.2019
14 Радо
18:27 12.11.2019
15 За отворено общество
До коментар #9 от "Хасан":
сме, бе що се косиш? За шарена Европа с кисело зеле, и 9-годишни на пистата! Щото вашия порок казва че щом е 9 може! Имаш ли някоя у вас да я разлистим?18:41 12.11.2019
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Митъо питоня
20:49 12.11.2019
18 пия
20:52 12.11.2019
19 Dedal
21:28 12.11.2019
20 Ганьо
Коментиран от #21
22:14 12.11.2019
21 Бай Петко
До коментар #20 от "Ганьо":
Аз турам червено цвекло.09:18 13.11.2019
22 Ezio
10:39 13.11.2019
23 Next
10:58 13.11.2019
24 злобар
Коментиран от #28
11:16 13.11.2019
25 Шкембаро
Коментиран от #26
11:25 13.11.2019
26 Коко
До коментар #25 от "Шкембаро":
Точно така колега съгласен само откъде ще намерим свинско за пача и прясна сланинка че тези европейски здървени прасета дето ги карат от Европа за никакъв чеп на ставатКоментиран от #36
11:50 13.11.2019
27 Нафърфорий
Коментиран от #30
12:44 13.11.2019
28 куку руку ку
До коментар #24 от "злобар":
Аз твърдя обратното! Задушено свинско с кисело зеле е полезно!12:54 13.11.2019
29 von Manstein
13:35 13.11.2019
30 Аз Варна
До коментар #27 от "Нафърфорий":
Когато сложиш зелето,пресичай веднага още същия ден с натриев бензоат в съотношение на килограм зеле-1 грам натриев бензоат предварително разтворен в хладка вода.Става стахотно зеле и няма да ти се развали и да се разточи на слуз и гъба(не се влияе,че навън е 20 градуса през ноември).Коментиран от #31
13:47 13.11.2019
31 Да бе.... Чи как...
До коментар #30 от "Аз Варна":
Ама трябва първо да е втасало зелето, да е готово за консумация на сто про и после го пресичаш!Коментиран от #32
13:56 13.11.2019
32 Аз Варна
До коментар #31 от "Да бе.... Чи как...":
Нищо подобно-в началото и аз не вярвах,но от години си го приготвям точно по този начин.Зелето става.Гаранция.Иначе може да го изтървеш.Моето вече е готово-сложено е в края на октомври.Ако си от Варна,заповядай да опиташ хем е вече кисело,хем е твърдо и хрупкаво.Ако не беше пресечено,при тези температури щеше да се разложи.А рецептата я имам от балканнджии.Коментиран от #33
14:18 13.11.2019
33 Бай Петко
До коментар #32 от "Аз Варна":
Не е лошо, но това си е химия. Даже в някой страни е забранен за използване. Аз слагам корени от хрян след като стане зеленцето. Така или иначе не го чакам до пролетта.14:42 13.11.2019
34 Посерко
14:52 13.11.2019
35 Цар Винкел и царица Цепеница
19:07 13.11.2019
36 Шкембаро
До коментар #26 от "Коко":
Вярно мъка е.. Но с търсене по селата намира се.. Все още!21:47 13.11.2019