11 197 7

Рецепта на деня: Леща по манастирски

Може да се приготви в тенджера или глинен гювеч

Рецепта на деня: Леща по манастирски
Снимка: Shutterstock

С леща могат да се приготвят вкусни рецепти през всички сезони – гъста леща на яхния запържена с малко червен пипер, супа леща, крем супа от червена леща. Днес ви предлагаме една класическа рецепта, сгряваща и ароматна.

Необходими продукти:

250 г леща

1 глава лук

1 парче праз

1 морков

1 картоф

1 парче целина

2 печени чушки

1 сушена чушка

4 скилидки чесън

чубрица, червен пипер, сол, олио

Начин на приготвяне:

Сварете измитата и почистена леща в 600 мл вода. Когато лещата поомекне добавете нарязаните на ситно зеленчуци (праз, картоф, целина, чушки)
След около около 15 мин. добавете олиото, чесъна, чубрицата, червения пипер и солта.
Поднесете готовата супа леща с дребно нарязан магданоз.

По същия начин може да се приготви и в глинен гювеч, тогава времето за сваряване е малко по-дълго, но става много вкусна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Радо

    3 1 Отговор
    С две грозданки по 100мл даже и ще се изпотите.
  • 2 Телефончету

    2 5 Отговор
    Харесвам я приготвена от манастирския главен дядо поп...!
  • 3 манастирски рид

    5 3 Отговор
    Какъв картоф в лещата?

    Коментиран от #7

  • 4 Пуу

    7 0 Отговор
    Нищо не споменаха за лука и моркова. Те за салатата ли са? :)
  • 5 Гост

    2 7 Отговор
    Леща - храната на бедните.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Днес е Рождественски ЗАГОВЕЗНИ! Каква леща бълнувате???
  • 7 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "манастирски рид":

    Картофа е за сгъстяване,стар трик.Може да се ползва и при боб чорба,ако е рядка се нарязяа на ситно картоф и се слага в чорбата.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.