Last news in Fakti

13 Ноември, 2019 14:37 14 308 10

Значението на жестовете в Турция (СНИМКИ)

  • жестове-
  • знаци-
  • значение-
  • ръце-
  • турция-
  • култура

Трябва да сме много внимателни какво правим с ръцете си, докато сме в Турция

Значението на жестовете в Турция (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

В Турция, подобно на много места по целия свят, при общуване постоянно се използват жестове. Интересно е, че от много познатите ни у нас жестове имат съвсем различно значение от това, с което сме свикнали.

1. Вдигнат малък пръст със стиснат юмрук и дланта надолу, означава, че сте обидени на човек. Вие не желаете да говорите с него.

2. Долният клепач, издърпан с пръст надолу, означава, че турчинът е забелязал някаква уловка и вече не можете да го измамите. В кръга на висшите турски бизнесмени такъв жест ще бъде знак за опит за измама от икономически характер, а в отношенията между съпруг и съпруга най-вероятно ще е свързан с изневяра.

Значението на жестовете в Турция (СНИМКИ)

3. Цъкането с език и отмятането назад на главата е може би най-популярният турски жест, дошъл и у нас. Това означава „не“. Понякога, за да изразят несъгласие или отказ, турците се ограничават само до повдигане на вежди.

4. Прекарване на ръба на палеца напред-назад през гърлото - такъв жест означава, че на говорещият му е писнало от ситуацията и просто му е дошло до гуша. Въпреки това ви съветваме не да прибягвате до него често.

Значението на жестовете в Турция (СНИМКИ)

5. Извъртане на главата, при което се захапва нокътя на палеца с последващо движение на главата назад. Значение: силен внезапен страх.

Например, ако решите да направите номер на някого и да го изплашите, криейки се зад ъгъла, най-вероятно жертвата ви в Турция ще направи точно този жест.

6. ОК: в англоговорящите страни кръгът от палеца и показалеца означава „всичко е наред“. В Турция и Гърция този жест може да се възприеме като намек за хомосексуалността на събеседника.

Значението на жестовете в Турция (СНИМКИ)

7. Свиване на пръстите - жест, който сме свикнали да гледаме в западните филми. В Турция този жест показва намек за прекратяване на разговора и като цяло всякакви отношения със събеседника.

8. „Фига“ (смокиня) - добре познатата комбинация от три пръста, при която палецът е заключен между сгънатите показалец и среден пръст. В Русия и Украйна това означава „няма да получите нищо“, докато в Бразилия и Португалия е жест за защита.

Значението на жестовете в Турция (СНИМКИ)

В Турция „смокинята“ е жестока сексуална обида и има абсолютно същото значение като вдигнатия среден пръст в американските филми.

9. Повдигнат палец: в разговор той има същото значение като в повечето страни - „добър“, „готин“, „чудесно".

Въпреки това за дамите не е препоръчително да стоят в края на пътя, да вдигнат палец и да сигнализират, че искат да се качат на автостоп. Този жест се използва от представителките на най-древната професия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    4 1 Отговор
    №8 - ще получите от трите най-дългото!!! ;)))
  • 2 Morgoth

    5 1 Отговор
    Също като у нас, единствено "дупката" е разликата, но за нея май всички знаем.
  • 3 Pompev

    5 1 Отговор
    А вазелин как се иска със жест
  • 4 Мартин

    7 2 Отговор
    Голяма статия, много нови неща научих, препоръчвам я на всеки!
  • 5 Фикрет

    1 3 Отговор
    Татко като ми намигне и погледне батко с оня поглед като на батко орхан знам че ще е тежка як шамлар
  • 6 Galya

    4 8 Отговор
    Под вола теле търсят Турците на въже могат да те изпратят .Най много обичат да набеждават човек.От тях всичко може да очакваш
  • 7 Путкин

    2 6 Отговор
    На турчин, грък и руснак никога не вярвай!
  • 8 Отново

    3 1 Отговор
    Зле преведена от руски статия.
  • 9 Гошо

    1 5 Отговор
    Еми те маймуните най-вече с жестове общуват. Ха ха ха

    Коментиран от #10

  • 10 Татар

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Добре че си признаваш фес