Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 19:16 4 332 14

Oткриха тайната на суперстолетниците

  • столетници-
  • дълголетие-
  • суперстолетници-
  • учени-
  • япония-
  • тайната на дълголетието-
  • т-клетки

Откритието може да доведе до разработване на хапче - еликсир на младостта

Oткриха тайната на суперстолетниците - 1
Снимки: shutterstock

По цял свят има хора, които доживяват до дълбока старост и дори, надхвърлили 100-те, са с бистър ум и съзнание. Тяхното дълголетие отдавна провокира учените да търсят причините, довели до него. Сега група японски учени твърдят, че най-сетне са разгадали тази мистерия.

Учени от института Рикен в Япония обявиха, че са установили защо хората на 110 и повече години, доживяват до толкова дълбока старост.

Откритието им може да доведе да разработване на терапии, които ще увеличат броя на суперстолетниците.

"Ако открием връзка между имунната система, стареенето и дълголетието, това може да допринесе за увеличаване продължителостта на живата", заявява ръководителят на изследването Косуке Хашимото.

С напредването на възрастта рискът от рак и други животозастрашаващи болести се увеличава в резултат на намаляването на имунните Т-клетки. Те унищожават микроби и вируси и са в изобилие у суперстолетниците.

В рамките на единствено по рода си изследване Хашимото и колегите му фокусирали вниманието си върху хиляди имунни клетки във взетата от 7 суперстолетници кръв. Тези кръвни проби били сравнени с други, взети от петима случайно подбрани участници на 50-80-годишна възраст.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че имунната система на суперстолетниците може да предостави защита срещу вирусни инфекции и развитие на тумори, осигурявайки изключително дълголетие. Това обяснява защо в повечето случаи суперстолетниците прекарват по-голямата част от живота си в добро здраве", отбеляза Хашимото.

В рамките на изследването екипът установил, че особен вид Т-клетки, известни като CD4+, са 4-5 пъти повече у суперстолетниците, отколкото у по-младите от тях участници. Не е ясно защо и как това удължава живота.

Откритието обаче, може да доведе до разработване на хапче, което е еликсир на младостта.

"Съставът на Т-клетките се променя с напредването на възрастта. Макар имунните клетки у суперстолетниците да не са подробно изследвани, имунната им система несъмнено е съхранила способността си да се бори с инфекциите и рака", поясни Хашимото.

В предишно изследване канадски учени увериха, че броят на суперстолетниците ще се увеличи, тъй като се повишава средната продължителност на живота. Като анализирали продължителността на живота на дълголетници в САЩ, Великобритания, Франция и Япония от 1968 г., специалистите не открили доказателства за лимит. Според тях, ако изобщо съществува максимална продължителност на живота, предстои тя да бъде идентифицирана.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    3 0 Отговор
    РИКЕН бате ;)
  • 2 ГосТ

    6 1 Отговор
    Иначе, предвид огромният брой деления на клетките от костния мозък,което включва и Т килърите дори в най голяма степен, мисля че теломерите имат голямо значение. Всъщност, скъсяването на теломерите при високо пролифериращи клетки е най критично. Безсмъртието се крие в рака....

    Коментиран от #10, #12

  • 3 да ве

    3 0 Отговор
    Този столетник на снимката с едно око ли е М ? Дека му е другото да не кьорав ?
  • 4 Петелуда

    1 0 Отговор
    "Био Хакинг"...
  • 5 Behemoth

    12 2 Отговор
    Малиииииии дано ТИКВАТА да няма от тия клетки!

    Коментиран от #8

  • 6 Палячовьци

    6 2 Отговор
    Това го слушам от 2000-та година. До 2020 приказваха, че вече няма да има болести и ще удължат живота
  • 7 Радо

    12 2 Отговор
    Според мен, ако се празня ежедневно в 20 годишни абитуриентки, ще доживея до 100 години най-малко!!

    Коментиран от #14

  • 8 Гостилничаря

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Behemoth":

    Шшшшшшшт, ти друго няма ли какво да кажеш!?
  • 9 Иванов

    0 0 Отговор
    Ензими, ашваганда, и син йод. Остаряването и разликата между хората са ензимите. Взимайте една седмица ензими и ни инфекци ни депресия, лекота и енергия.

    Коментиран от #11

  • 10 00000014

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГосТ":

    Опитах се да разтегля двата края на хромозомите (теломерите), за да възстановя нормалното делене на клетките, ама нещо са се втвърдили. Ти можеш ли?
  • 11 двойкаджията

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Откъде ги купуваш чиче? Колко им е килото?
  • 12 самоосцилиращ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГосТ":

    Велика нация сме!Имаш до тука пет!! плюса,което означава,че всеки знае за какво говориш!Аз не те разбрах и оставам към тъпите.

    Коментиран от #13

  • 13 00000014

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "самоосцилиращ":

    От десетина години учени в САЩ изследващи ДНК на човешкото тяло са установили, че с възрастта краищата на хромозомите се скъсяват и се затруднява деленето на клетките. Новите клетки стават все па-малко и организмът старее. Правени са опити за инжектиране на стимулатори, но разбутването на хромозома предизвиква рак. А при раковите клетки теломерите са с първоначалната си дължина. Аз също не съм специалист като тебе в тази област, и затова само ти казвам какво си спомням от прочетено в нета. И съм пропуснал да му сложа плюс .... сложих му .....
  • 14 Брадвата

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Радо":

    Да, Радо, ама да не съществува НАП и да нема пиявици във властта и до 200 ще доживеем