Ново изследване потвърди, че слънчогледовото олио крие сериозна опасност за нашето здраве.
Лекарите винаги са оценявали нерафинираното слънчогледово олио заради голямото количество витамин Е и полиненаситени мастни киселини, които са необходими за безпроблемното функциониране на сърдечно-съдовата система.
Резултатите от скорошно изследване на този вид растителна мазнина обаче, показва нещо съвсем различно. В слънчогледа има много линолова омега-6 киселина, която тялото ни може да преобразува в друга - арахидонова киселина и тя е градивният елемент за молекулите, които допринасят за възпаление и стесняване на кръвоносните съдове.
„Съдовата ви обструкция се влошава. Появяват се хормонални отклонения и влошаване на качеството на кожата", обяснява Владимир Бесонов, ръководител на лабораторията по хранителна химия.
Всичко това се случва, ако консумирате малко други важни полиненаситени мастни киселини - омега-3. Затова за баланс е важно да се ядат повече морски дарове и мазна риба, ленено семе и периодично да включвате диетични добавки с омега-3 в менюто си.
Ситуацията с рафинираното слънчогледово олио не изглежда по-различна. Наскоро беше установено, че по време на производството му се образуват така наречените глицидолови естери, които могат да доведат до рак.
„Те се формират главно в процеса на рафиниране на растителни и животински мазнини. Това означава, че те могат да бъдат намерени във всяко масло и всеки индустриален хранителен продукт, съдържащ мазнини с различен произход. Освен това те могат да се образуват и по време на топлинната обработка: при пържене, печене, когато правим барбекю или препечен хляб в тостер", обяснява германският експерт Ян Кулман.
В Европа вече са определени стандарти за качеството на тези продукти. Глицидолът в продуктите трябва да бъде не повече от един милиграм на килограм. По принцип е по-добре да използвате по-малко рафинирано слънчогледово олио.
Но тогава каква мазнина да използваме когато пържим?
При пържене слънчогледовите масла отделят алдехиди, които провокират възпалителни реакции, причиняват сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания и повишават риска от рак.
Зехтинът образува по-малко токсини. Наситените мазнини например имат най-добри резултати - например кокос, палма, сметана и свинска мас - почти не се образуват вредни вещества там. И е по-добре да ги запържите.
Производителите на слънчогледово олио обаче, не стоят със скръстени ръце - все по-често в търговската мрежа могат да се намерят и продукти, с които готвенето уж трябва да е по-безопасно.
Какво показват полевите изследвания на мазнините за готвене?
Експерти са провели експеримент, по време на който пържили картофи в една и съща мазнина 10 пъти по ред.
Те записвали качеството на всяка мазнина, след всяко използване и резултатите показали следното:
От най-добро до най-лошо качество и следователно най-вредни: високоолеинови, нерафинирани, рафинирани, дезодорирани.
Макар някои от мазнините да били по-малко вредни от други, нито една от тях не успяла да отговори на стандартите.
Единствената мазнина, която успяла да премине успешно теста било специално олио за дълбоко пържене.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Лютеница от Петровене
Коментиран от #21
16:08 16.11.2019
2 007
16:16 16.11.2019
3 Знаещ
16:18 16.11.2019
4 Боко мазния
16:24 16.11.2019
5 Българин
Коментиран от #27
16:24 16.11.2019
6 Боцо Маргарина
16:31 16.11.2019
7 Телефончету
Коментиран от #19, #20
16:44 16.11.2019
8 Маслинаки Прецакакис
Коментиран от #15, #26
16:45 16.11.2019
9 vasik atanasova
АЙДЕ СЕГА МУ НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА
17:01 16.11.2019
10 Име
17:02 16.11.2019
11 Шляхтиц
17:10 16.11.2019
12 Тиквун
17:11 16.11.2019
13 кърски пъдар
17:27 16.11.2019
14 Еколог
17:35 16.11.2019
15 кулинар
До коментар #8 от "Маслинаки Прецакакис":
Скъпия "екстра върджин" зехтин, не става за пържене, той е нерафинирана мазнина с ниска точка на пушене (160 градуса)!17:36 16.11.2019
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Хора
"Всичко това се случва, ако консумирате малко други важни полиненаситени мастни киселини - омега-3. Затова за баланс е важно да се ядат повече морски дарове и мазна риба, ленено семе и периодично да включвате диетични добавки с омега-3 в менюто си".
Разбрахте ли замисъла?
Коментиран от #18
21:23 16.11.2019
18 За мъжки атрибут...
До коментар #17 от "Хора":
Отнася ли се това..?!22:10 16.11.2019
19 007
До коментар #7 от "Телефончету":
Дай да пием по кафенце ,знам готино местенце и ще те изпапкам като месценце 🍖🍗🐿️ и шарлан ще нося 🧤👙💣23:00 16.11.2019
20 007
До коментар #7 от "Телефончету":
Бих искал да ти дам тилифона си, ама ми изщукна_из акъла,,, ще инструктирам един пощенски гълъб да ти прати писмо ✍️😊😺🐵Коментиран от #22, #23
23:09 16.11.2019
21 Гръка
До коментар #1 от "Лютеница от Петровене":
ЧЕ ЗАХТИНА СЕ ПРАВИ ОТ КОСТИЛКИТЕ НЕЗНАЕТЕ.03:13 17.11.2019
22 Дообре
До коментар #20 от "007":
Много си изостанал с тез гълъби, по добре ползвай,, радар,,..!07:17 17.11.2019
23 А друго хипопотаме
До коментар #20 от "007":
Не използвай чуж тилифон, а твоя , дето ти го подари истинския ти син(Стара жина си, по кротко, че дебнат по лоши неща от подиграфките...)! Олито го използват пехливаните и за други цели...! 6307:45 17.11.2019
24 инженер технолог по хранене
17:03 17.11.2019
25 Шаран БГ
08:25 19.11.2019
26 Обратно към селото
До коментар #8 от "Маслинаки Прецакакис":
Зехтина НЕ става за пържене! Има изключително ниска точка на горене около 150-160 градуса и тя лесно се превишава като се пържи и тогава зехтина става СИЛНО КАНЦЕРОГЕНЕН...по опасен и от рафинираното олио...защото на рафинираното олио точката на горене е 220 градуса. Затова зехтина става само за салати и т.н. директна консумация но не и за пържене, печене или нагряване! Тогава с какво да пържим се пита?! А за салати и директна консумация на мен не ми харесва вкуса на зехтина...изключително противен и гаден...само разваля вкуса на салатите този екстра вържин...затова няма смисъл да купувам зехтин. С рафинирано олио ще ми е по вкусна салатата, нищо че по вредна. Но за мен салати без овкусяване и мазнина...а За пържене трябва да се прави свинска мас както бабите едно време...03:56 11.03.2020
27 Лилия
До коментар #5 от "Българин":
Разбира се, че животинските мазнини са по добри за пържене. Те не отделят токсини. А организмът ни се нуждае от животински мазнини също, така, че особено ако става дума за хранене най вече с растителна храна, използването на животински мазнини е дори необходимо.14:40 04.03.2021