Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 16:07 23 203 27

Олиото вреди на здравето, потвърждава ново изследване

  • олио-
  • растителна мазнина-
  • пържене-
  • рафинирано-
  • нерафинирано-
  • полезно-
  • вредно-
  • вредно за здравето-
  • здраве

Постоянно се появява разнопосочна информация за това коя растителна мазнина е най-полезна и коя най-вредна

Олиото вреди на здравето, потвърждава ново изследване - 1
Снимки: shutterstock

Ново изследване потвърди, че слънчогледовото олио крие сериозна опасност за нашето здраве.

Лекарите винаги са оценявали нерафинираното слънчогледово олио заради голямото количество витамин Е и полиненаситени мастни киселини, които са необходими за безпроблемното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Резултатите от скорошно изследване на този вид растителна мазнина обаче, показва нещо съвсем различно. В слънчогледа има много линолова омега-6 киселина, която тялото ни може да преобразува в друга - арахидонова киселина и тя е градивният елемент за молекулите, които допринасят за възпаление и стесняване на кръвоносните съдове.

„Съдовата ви обструкция се влошава. Появяват се хормонални отклонения и влошаване на качеството на кожата", обяснява Владимир Бесонов, ръководител на лабораторията по хранителна химия.

Всичко това се случва, ако консумирате малко други важни полиненаситени мастни киселини - омега-3. Затова за баланс е важно да се ядат повече морски дарове и мазна риба, ленено семе и периодично да включвате диетични добавки с омега-3 в менюто си.

Ситуацията с рафинираното слънчогледово олио не изглежда по-различна. Наскоро беше установено, че по време на производството му се образуват така наречените глицидолови естери, които могат да доведат до рак.

„Те се формират главно в процеса на рафиниране на растителни и животински мазнини. Това означава, че те могат да бъдат намерени във всяко масло и всеки индустриален хранителен продукт, съдържащ мазнини с различен произход. Освен това те могат да се образуват и по време на топлинната обработка: при пържене, печене, когато правим барбекю или препечен хляб в тостер", обяснява германският експерт Ян Кулман.

В Европа вече са определени стандарти за качеството на тези продукти. Глицидолът в продуктите трябва да бъде не повече от един милиграм на килограм. По принцип е по-добре да използвате по-малко рафинирано слънчогледово олио.

Но тогава каква мазнина да използваме когато пържим?

Олиото вреди на здравето, потвърждава ново изследване
Снимки: shutterstock

При пържене слънчогледовите масла отделят алдехиди, които провокират възпалителни реакции, причиняват сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания и повишават риска от рак.

Зехтинът образува по-малко токсини. Наситените мазнини например имат най-добри резултати - например кокос, палма, сметана и свинска мас - почти не се образуват вредни вещества там. И е по-добре да ги запържите.

Производителите на слънчогледово олио обаче, не стоят със скръстени ръце - все по-често в търговската мрежа могат да се намерят и продукти, с които готвенето уж трябва да е по-безопасно.

Какво показват полевите изследвания на мазнините за готвене?

Експерти са провели експеримент, по време на който пържили картофи в една и съща мазнина 10 пъти по ред.

Те записвали качеството на всяка мазнина, след всяко използване и резултатите показали следното:
От най-добро до най-лошо качество и следователно най-вредни: високоолеинови, нерафинирани, рафинирани, дезодорирани.

Макар някои от мазнините да били по-малко вредни от други, нито една от тях не успяла да отговори на стандартите.

Единствената мазнина, която успяла да премине успешно теста било специално олио за дълбоко пържене.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лютеница от Петровене

    25 7 Отговор
    А зехтина още повече

    Коментиран от #21

  • 2 007

    36 3 Отговор
    А фалшивото сирене, а вносните плодове и зеленчуци и т.н., ??? ........ ⛈️🌪️🏳️‍🌈
  • 3 Знаещ

    37 4 Отговор
    Очаквайте следващата публикация на научния колектив: От ГМО по-полезно няма.
  • 4 Боко мазния

    36 1 Отговор
    Филийка с мас !
  • 5 Българин

    43 5 Отговор
    Олиото е по-безвредно от палмовото масло и животинските мазнини. А най-доброто е студено пресовано олио и зехтин. Какви глупости пишете да заблуждавате хората.

    Коментиран от #27

  • 6 Боцо Маргарина

    39 2 Отговор
    Абе на-полезни са кренвиршите.Ял ли си кренвирш значи си ял всичко.
  • 7 Телефончету

    5 5 Отговор
    Я олиото го използвам за по специални цели...!

    Коментиран от #19, #20

  • 8 Маслинаки Прецакакис

    25 1 Отговор
    Олиото е вредно, купувайте зехтин.. от по-скъпия

    Коментиран от #15, #26

  • 9 vasik atanasova

    17 3 Отговор
    ОК ТАКА ДА Е
    АЙДЕ СЕГА МУ НАМАЛЕТЕ ЦЕНАТА
  • 10 Име

    15 3 Отговор
    Абе направо да кажат какво продават. Тия, абе това е вредно, купувайте каквото продаваме ги знаем. Такива трябва да се бесят на публични места. То човек да има желязно търпение и то ще свърши.
  • 11 Шляхтиц

    19 2 Отговор
    Напишете най-после нещо, което не е вредно, за да се поучим какво да ядем!!!!!!!!
  • 12 Тиквун

    9 9 Отговор
    Аз ви казвам по полезно от кренвирши ми няма, въпреки че е малък и увиснал и сбръчкан
  • 13 кърски пъдар

    22 3 Отговор
    Някога олиото се правеше от слънчоглед. И имаше мирис и вкус на олио от слънчоглед. Сега уж го правят от слънчоглед, пък като гледа по къра рапицата е 10 пъти повече от слънчогледа. Защо ли?
  • 14 Еколог

    22 3 Отговор
    Тук съвсем се обърках... Излиза че палмово то масло е по безредно от слънчогледово то.... Мирише ми на поръчкова Наука :) ')
  • 15 кулинар

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Маслинаки Прецакакис":

    Скъпия "екстра върджин" зехтин, не става за пържене, той е нерафинирана мазнина с ниска точка на пушене (160 градуса)!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хора

    8 4 Отговор
    учете се да мислите, да разбирате написаното, неговата цел и ключови места, за да не ви ловят като шарани в мътна вода. Ето ключовото място в тази статия:
    "Всичко това се случва, ако консумирате малко други важни полиненаситени мастни киселини - омега-3. Затова за баланс е важно да се ядат повече морски дарове и мазна риба, ленено семе и периодично да включвате диетични добавки с омега-3 в менюто си".
    Разбрахте ли замисъла?

    Коментиран от #18

  • 18 За мъжки атрибут...

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хора":

    Отнася ли се това..?!
  • 19 007

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Телефончету":

    Дай да пием по кафенце ,знам готино местенце и ще те изпапкам като месценце 🍖🍗🐿️ и шарлан ще нося 🧤👙💣
  • 20 007

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Телефончету":

    Бих искал да ти дам тилифона си, ама ми изщукна_из акъла,,, ще инструктирам един пощенски гълъб да ти прати писмо ✍️😊😺🐵

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Гръка

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лютеница от Петровене":

    ЧЕ ЗАХТИНА СЕ ПРАВИ ОТ КОСТИЛКИТЕ НЕЗНАЕТЕ.
  • 22 Дообре

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "007":

    Много си изостанал с тез гълъби, по добре ползвай,, радар,,..!
  • 23 А друго хипопотаме

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "007":

    Не използвай чуж тилифон, а твоя , дето ти го подари истинския ти син(Стара жина си, по кротко, че дебнат по лоши неща от подиграфките...)! Олито го използват пехливаните и за други цели...! 63
  • 24 инженер технолог по хранене

    0 3 Отговор
    ЯЖТЕ КОКОСОВО МАСЛО С ЛЪЖИЦАТА И СЕ НЕ БОЙТЕ! ПАК НЯКОЙ ЗАПАДНЯК ИМА ЗАЛЕЖАЛИ МАСЛА ЗА ТЪРГОВИЯ. КАКТО СТАНА СЪС СВИНСКОТО МЕСО.
  • 25 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Не прочетох и ред от по-горе написаното! Наситих се на такива "открития и писания" въобще. Древният мъдрец е казал : НИЩО ПРЕКАЛЕНО !! Само варено или печено !! Било то от растителен или животински произход !!
  • 26 Обратно към селото

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Маслинаки Прецакакис":

    Зехтина НЕ става за пържене! Има изключително ниска точка на горене около 150-160 градуса и тя лесно се превишава като се пържи и тогава зехтина става СИЛНО КАНЦЕРОГЕНЕН...по опасен и от рафинираното олио...защото на рафинираното олио точката на горене е 220 градуса. Затова зехтина става само за салати и т.н. директна консумация но не и за пържене, печене или нагряване! Тогава с какво да пържим се пита?! А за салати и директна консумация на мен не ми харесва вкуса на зехтина...изключително противен и гаден...само разваля вкуса на салатите този екстра вържин...затова няма смисъл да купувам зехтин. С рафинирано олио ще ми е по вкусна салатата, нищо че по вредна. Но за мен салати без овкусяване и мазнина...а За пържене трябва да се прави свинска мас както бабите едно време...
  • 27 Лилия

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Разбира се, че животинските мазнини са по добри за пържене. Те не отделят токсини. А организмът ни се нуждае от животински мазнини също, така, че особено ако става дума за хранене най вече с растителна храна, използването на животински мазнини е дори необходимо.