16 Ноември, 2019 16:36 8 532 10

Паднаха най-големите митове за хляба

  • хляб-
  • митове-
  • глутен-
  • здраве-
  • храна

Трябва ли да се страхуваме от глутена и други градски легенди за насъщния

Паднаха най-големите митове за хляба - 1
Снимки: shutterstock

Да вярваме ли на внушенията, че хлябът не трябва да се яде с месо? И трябва ли да се страхуваме от глутена? Кой хляб е по-полезен - белият или черният? Има хиляди най-различни твърдения, които се отнасят до хляба. Някои от тях да верни, други са пълна измислица.

Вижте отговорите на едни от най-често срещаните въпроси, свързани с ползите и вредите от хляба:

Мит 1: Смятаме, че хлябът ни засища по-бързо и поддържа това усещане за ситост по-дълго време, затова не трябва да се отказваме от него

Каква е истината?
Ако имате наднормено тегло и не искате да продължите да трупате излишни килограми, трябва да ограничите хляба. Това все пак е доста висококалоричен продукт. Но най-важното - приготвя се от меки типове брашно, които много бързо се превръщат в глюкоза.

Хлябът има висок гликемичен индекс, поради което допринася за повишаването на кръвната захар, хиперинсулинемия, увеличаване на теглото и натрупване на мазнини в черния дроб. Това означава ли, че не можете да го ядете?

При наднормено тегло и затлъстяване - по-скоро, да. Останалите хора не трябва да забравят, че хлябът, независимо от това, че се възприема като допълнение към основното хранене, най-често съдържа повече калории и леки въглехидрати от основното ястие!

Мярката е важна във всичко. Лекото надвишаване на дневния прием на калории заради изядената филийка хляб се сумира след месеци и години в килограмите наднормено тегло и увеличава риска от диабет тип 2.

Мит 2: Смятаме, че черният хляб е по-здравословен от белия

Каква е истината?
По хранителната си стойност - състав, съдържание на въглехидрати и на калории, те се различават малко. Мит е, че при захарен диабет можете да замените белия с черен хляб и да не се лишавате от нищо.

Единствената разлика между тях е, че източникът на въглехидрати в кафявия хляб е ръженото брашно. То е по-кисело и при хора, страдащи от рефлукс на стомашна киселина в хранопровода, провокира обостряне на заболяването.

Мит 3: Смятаме, че е по-добре да се консумира хляб без глутен, защото той е вреден

Каква е истината?
Хлябът без глутен е приготвен от оризово или царевично брашно. Царевичните тортили са неразделна част от кухнята на много народи по света. Много са вкусни. Но от гледна точка на медицината те не се различават от обичайните за нас, приготвени от бяло или черно брашно.

По нищо освен едно: не съдържат глутен - протеин, който може да причини чревно възпаление при предразположени към такива здравословни проблеми хора. Чревното увреждане заради глутен се нарича цьолиакия и се среща при около 1% от хората.

Днес често може да срещнете сред “интернет-експертите” твърдения за проблема “пропускливи черва” и токсичен глутен.

Те предлагат безглутенова диета да спазват и тези, които изобщо не се нуждаят от нея, без да доказват глутенова непоносимост или използват неинформативния кръвен тест за IgG4 антитела за глутен за тази цел.

Всъщност цьолиакията се диагностицира по съвсем различен начин. Ако нямате такава диагноза, няма значение от какъв вид брашно се прави хлябът, който слагате на масата си всеки ден.

Мит 4: Смятаме, че хлябът с мая предизвиква образуването на газове, затова е по-добре да го изключим от менюто си

Каква е истината?
Образуване на газове може да причини хлябът сам по себе си. Неговите “леки въглехидрати” се извличат от чревните бактерии, които могат да произведат от тях газове и млечна киселина - естествено слабително средство.

Това явление обаче не се среща при всички, а само при синдрома на бактериален растеж в тънките черва, който съпътства захарния диабет, затлъстяването и постоянното преяждане с преобладаване на въглехидрати в диетата.

Дрождите не участват в този процес. Освен това те разхлабват тестото, но неизбежно умират по време на печенето. В “хляба без мая” се използва същата мая, но под формата на “закваска”. Възниква въпросът: дали това е грешка на производителя, или умишлена измама на потребителите? Засега нямаме отговор на този въпрос.

Мит 5: Смятаме, че е по-добре да не ядем хляб с месото, тъй като такова съчетание на продуктите затруднява храносмилането

Каква е истината?
Не го затруднява. “Разделното хранене” е ненаучна практика. Храносмилането се осигурява главно от ензимите на панкреаса, а те се отделят всички заедно и работят за преработката на хляба (амилаза) и обработката на месото (трипсин и липаза), без да се намесват в работата си един на друг.

Мит 6: Смятаме, че е по-добре да се откажем от прясно изпечения хляб, защото той също е труден за храносмилане и може да причини дискомфорт в червата

Каква е истината?
Прясно изпеченият хляб отнема повече време, за да се усвои. Известни са случаи на чревна непроходимост при хора, които са изяли наведнъж няколко пресни хляба.

Също така консумирането на току-що изпечен хляб може да провокира рефлукс. Ако обаче го консумирате в разумни количества, няма да ви навреди. Разбира се, отстрани погледнато изглежда, че хлябът носи само проблеми.

Но не трябва да забравяме, че това е кулинарно средство, което е добре да използваме правилно. Злоупотребата с всеки продукт вреди. Разумната консумация носи разнообразие в кухнята и живота. Пресният аромат на току-що изпечен хляб в дома е символ на уют. Ако знаете опасността от прекомерната му консумация, ще можете да избегнете негативните последици


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хипопотам с прашки

    6 5 Отговор
    Веган станах, оти млат либовник ме хвана, кила - кила, затова ляба оставих, май се сетих о време...!
  • 2 инженер технолог по хранене

    23 3 Отговор
    Яжте си хляб,но по малко,не се тъпчете. И повече движение. Мускулите изкат разходки,физическо натоварване. Обичайте се и малко повече упражнения по двойки в леглото.

    Коментиран от #4

  • 3 Справедлив

    23 1 Отговор
    Абе урковци-просто произвеждайте истински хляб..-и няма да има митове и легенди за хляба.Не случайно старите хора казваха-хляба е свято нещо.Да припомня ли за"хлеб наш насущнии"....Просто правете истински хляб-простичко е..А не разни учени да ми се правят на велики.
  • 4 Бекер

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "инженер технолог по хранене":

    А по тройки и четворки дали ще става? Майтап.
    Питали едно цигане - какво обича най-много. То: най-обичам бял ляб, мек, пуфкаф...и да еб...
  • 5 Телефончету

    6 0 Отговор
    Има и един друг лаф,, С таз уста, ляп едеш...!,,
  • 6 Behemoth

    12 1 Отговор
    Ха-ха-ха хляба е основна храна за хората от зората на човечеството....никой не е по голям от хляба ...никога не е ставало въпрос за бананите...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 007

    2 1 Отговор
    #6 каза най-важното : никой не е по голям от хляба... точка по въпроса. 🍞🥐🌭🥪🥖🍔
  • 9 ХА ХА ХА

    2 0 Отговор
    " Известни са случаи на чревна непроходимост при хора , които са изяли наведнъж няколко пресни хляба " !?
  • 10 Анонимен

    3 1 Отговор
    Че то сега хляб има ли.... Какъв хляб имахме при Живков само.... Истински.... По цяла седмица издържаше. А сега до вечерта и мухлясъл. И само химия ,,,,, брашно малко и то фалшиво.... В целият арабски свят изнасяхме жито..... А сега арабите изкупуват земята ни,,, а ние ще ядем боклук
    .