Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 22:19 12 892 12

Защо болните от рак лекари не искат да ги спасяват от смъртта

  • рак-
  • лечение-
  • онкология-
  • коментар-
  • американски лекар-
  • смърт-
  • здраве

Човек, който се е посветил на лекуването и спасяването на животи, вижда ежедневната агония на пациентите

Защо болните от рак лекари не искат да ги спасяват от смъртта - 1
Снимки: shutterstock

Ранното диагностициране на раково заболяване е изключително важно. При него се откриват дори и най-малките промени в тъканите - в момент, в който те все още не причиняват болки или други оплаквания. В повечето случаи на този етап пациентите изобщо не подозират за опасността. Въпреки това, много американски лекари отказват да се подлагат на лечение. На пръв поглед, странното и дори налудничаво решение, си има разумно обяснение.

Коментар на един доктор по медицина от Южна Калифорния, публикуван във вестник Wall Street Journal, дава това обяснение, разказвайки какви са трудните избори, които всеки опитен медик в даден момент трябва да направи.

Rambler публикува откъси от коментара на доктор Кен Мъри:

Никой не е в безопасност от появата на нови образувания в тялото и остава само да се надява, че изследванията ще установят нещо доброкачествено и диагнозата няма да е най-страшната.

Лекарите, също както останалите хора, могат да се разболеят от нещо злокачествено и тогава имат избор: или живеят спокойно, или съществуват болезнено, опитвайки се да откраднат допълнителни месеци живот.

Лекарите избират първия вариант.

Парадоксът е, че човек, който се е посветил на изцелението, вижда ежедневната агония на различни пациенти; отлично разбирайки какво им се случва, той няма да иска това за себе си.

Защо тогава лекарите провеждат лечение, което самите те веднага биха отказали?

Вината за системата, лекарите, пациентите и техните близки. Първият диктува своите стоманобетонни условия, поставя рамка; вторият ги следва буквално; други отчаяно искат да живеят, а близките са готови на всичко, само за да ги спасят от смърт.

Лекарите често показват подчинение на установените правила. Ако роднините казват „направете всичко“, тогава лекарите отиват и го правят. Никой не се нуждае от допълнителни проблеми със съдебни спорове и с гнева на близките, които са загубили скъп човек.

Рискът да си създадете проблеми е твърде голям, така че дори желанието на умиращ човек да си тръгне спокойно не винаги се взема предвид от други хора.

Така че за много пари роднините купуват страдания за любимия си човек, удължават агонията им. Пациентът е отведен от операция в хирургия, стомахът му е откъснат, залепват му куп тръби и след това се отравя с лекарства. Ако пациентът има фатална диагноза, сериозно е болен или е стар, тогава вероятността от неговото страдание е почти 100%, казва д-р Мъри.

Но системата и близките са неумолими и лекарите не искат проблеми, прибягвайки до отдръпване и удължавайки страданието на пациента.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 442

    37 17 Отговор
    От къде ги преписвате тия глупости?

    Коментиран от #3

  • 2 Коментатор

    27 9 Отговор
    Тази статия отрича медицината в една нейна част, генерализира и представя нечие лично мнение и становище като общо правило. А и най-важното - не е вярна в заключенията си , най-малкото защото те не са установени по някакви правила, нито доказани,а просто заявени като на маса.

    Коментиран от #5

  • 3 Гошо

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "442":

    И аз това се чудя
  • 4 1234

    31 6 Отговор
    Никой , никога не е излекуван от рак! Изнудвачите негодници, лъжат болния и близките му , за да им ОТКРАДНАТ парите!
    Няколко месеца живот на много висока цена!

    Коментиран от #6, #11

  • 5 1234

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коментатор":

    Каква медицина, какви пет лева измамнико! Точно този дял от "медицината" е съпоставим с телефонните измамници! Крадци и негодници са всички, които заблуждават болните от рак!

    Коментиран от #7

  • 6 дъра бъра

    14 9 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Пълни глупости пишеш.Много хора са излекувани от рак,онкологичните заболявания са различни видове не се обобщава.При много хора пък ракът е хронично заболяване. Високото кръвно налягане за пример също е хронично заболяване.
  • 7 дъра бъра

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Както и да е.Преди да говориш за нещо трябва да боравиш с аргументи.А медицината има такива аргументи за процента излекувани,хронични и т.н..Твоето изказване е обидно неаргументирано.Медицината е наука и борави с факти,а не с изказвания на едро като твоето.
  • 8 няма

    11 2 Отговор
    човек излекуван от рак в по-късен стадий, това са само мъки за болния и неговите близки, огромни средства хвърлени без полза. Наистина познавам лекари които се отърваха с точната доза и познание от този кошмар, време е да помислим и за обикновеноте хора как да си отидат достойно и безболезнено.
  • 9 Доктора

    8 5 Отговор
    лекарство има и то е много просто - сода бикарбонат
  • 10 Ххх

    3 1 Отговор
    Какви са тия генерални и обобщаващи заключения. Всеки случай е индивидуален и при взимане на каквото и да било решение трябва да се имат в предвид тези индивидуалности. Пък и що за тъпанарско изказване в статията - лекарите избирали дали да живеят спокойно или да съществуват болезнено, подлагайки се на операции. Аз не съм лекар, нито пък личност с някакви по - високи медицински познания. Но все пак мисля, че в живота има примери и за хора с операции, преживели в последствие няколко десетки години. Може и да са малко, но все пак има. А другото какво е - вдигаш белия байрак и спокойно броиш оставащите дни ? Дълбоко се съмнявам, че броенето ще ти е спокойно. А и, имаш ли я тази болест, от определен момент нататък а, и с операция, и без операция страданията са налице. Бих се съгласил единствено с това, че борбата за живота не трябва да е на всяка цена и с всички средства. Т. е. докато човек преценява, че може да живее по някакъв що годе нормален начин, живее. Види ли, че закъсва сериозно, че няма изгледи за оправяне, че е подлаган на разни операции, свързани с отстраняване на органи и липса на възможност за някакъв що годе нормален живот, тогава човек вече трябва да си мисли за окончателното решение. Но, разбира се, и това решение не е лесно. А и не е лесно и за изпълнение, ако в дадена страна няма приети закон или процедура за евтаназия. Пък и да кажем, когато става въпрос за възрастен човек, който що годе си е с акъла, би могло да се очаква да вземе решени
  • 11 САП

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Не са няколко месеца живот тука бъркаш.
    Майка ми беше болна от рак преди 15 години оперираха я и изкара леченията. И рака повече не се появи.
    В това отношение добре.
    Е вече на 76 години страда от други заболявания(диабет, хипертония, инсулт и др.) и те я мъчат, но на нейните години голяма рядкост са сравнително здравите хора.
    Има нещо вярно в думите на лекаря от статията. Доста от опитните лекарите са способни да предскажат дали пациента ще се оправи.
    За майка ми думите на лекаря "Тя не паникьорка и организма и е силен и сега здраво се бори с рака трябва само малко да му се помогне и ще се прави с рака". Думите му с времето се потвърдиха.
    За рака наистина много решаваща е волята за живот и да не се предаваш, но не винаги е достатъчна.
  • 12 ОЩЕ Е РАНО

    1 0 Отговор
    Пишете пълни глупости.Тестове за ранно диагиагнозиране няма.Случаите се откриват обикновено в финален стадии.
    СЪВРЕМЕННОТО НИВО НА ЗНАНИЯТА ИМА ОТКЪСЛЕЧНИ И НЕПЪЛНИ ПОЗНАНИЯ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ И ЗА БИОЛОГИЯТА НА ЛЕЧЕНИЕТО МУ -СЪВРЕМЕННОТО НИВО НА ЗНАНИЯ Е НЕДОСТАТЪЧНО ЗА РАЗБИРАНЕ И ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИ НА ТЕЗИ ПРОЦЕСИ