22 Ноември, 2019 13:07 42 826 3

Това са признаците на опасна бенка с агресивен рак

  • меланом-
  • бенки-
  • агресивен рак-
  • онкология-
  • опасен рак-
  • заболяване-
  • признаци

Под обичайните бенки обикновено се маскира един от най-опасните и агресивни видове рак - меланомът

Това са признаците на опасна бенка с агресивен рак - 1
Снимки: shutterstock

Под обичайните бенки обикновено се маскира един от най-опасните и агресивни видове рак - меланомът. Това е най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният.

Наричан още и "черен кожен рак", това онкологично заболяване представлява туморно образувание, водещо началото си от злокачествено израждане на пигментните клетки меланоцити.

Московският онкодерматолог Игор Утяшев разкрива кои са признаците, които показват, че бенка трябва незабавно да се види от специалист.

Лекарят препоръча всички внимателно да следят състоянието на образованията по кожата си, за да забележат навреме промените, настъпващи с тях. Така че докато се миете под душа, трябва да разгледате тялото си.

Освен това такава самодиагностика ви позволява да определите наличието на уплътнения в мускулите или лимфните възли.

По отношение на промените в кожата и появата на нови бенки, Утяшев отбеляза, че подобни образувания са по-често доброкачествени, отколкото меланом. Но в случай на меланом е много опасно да пропуснете развитието му точно в ранен етап.

Лекарят обяснява, че преди меланомът да образува метастази, той е напълно лечим. Но когато започне да расте и разпространява той има тенденция да се развива много бързо, като в повечето случаи се достига до летален край.

„Меланомът расте бързо, променя формата, цвета си. Може да сърби и да кърви. Формата, в която меланомът вече е станал метастатичен, най-често е фатален.

Следователно, всеки човек, открил някаква неоплазма на повърхността на кожата, трябва да си зададе въпроса: „Колко време имам?“, съветва онкодерматологът.

Игор Утяшев разказа по какви признаци може да се определи, че една бенка е станала опасна. Според експерта тревожността трябва да бъде причинена от растеж и промени в състоянието на бенките, наблюдавани за един месец или повече.

В допълнение, за диагностични цели може да се използва и формулата "a, b, c, d, е":

А - асиметрия. Например, кръгла бенка да придобие различна форма;

B - граница. Очертанията на бенката стават неравномерни, неравни;

C - цвят. Бенката може да потъмнее много или да се изсветли, да стане розова или да стане неравномерно оцветена;

D - диаметър. Ако бенката е по-голяма ли е от 6 mm в диаметър, то тя несъмнено е подозрителна.

Е - еволюция. Меланомът се характеризира с много бърз растеж, в допълнение, той се издига над повърхността на кожата.

Това са признаците на опасна бенка с агресивен рак

Различност

Всички бенки на даден човек трябва да изглеждат горе-долу еднакви - да са със същите форма и цвят. Ако нова лезия се появи, която е различна от останалите, тя става подозрителна. Този похват се нарича признак на „грозното патенце“.

Симптоми като сърбеж или кървене на лезията са критерии за злокачествен меланом. Появата на каквито и да е нови лезии върху незасегната до този момент кожа при хора над 40-годишна възраст, също е подозрително и трябва да се потърси незабавно съвет от дерматолог.

Местоположение

Меланомите могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често могат да се открият по гърдите и гърба при мъжете и подбедриците на жените. Могат да се появят на непроменена кожа, но при около 30% от случаите се появяват върху налична отпреди бенка.

Еволюция

Меланомът може да се разрасне извънредно бързо и да се разпространи към вътрешните органи. Поради това, незабавното лечение, под формата на хирургично отстраняване, е необходимо. След него може да се наложи да се приложат и други медикаменти, в зависимост от стадия на болестта.

Това са признаците на опасна бенка с агресивен рак


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    70 2 Отговор
    ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ.ВЪПРОСА Е КАК КЕ ЛЕГНЕШ В ЗЕМЯТА КАТО ЧИСТА ДУША ИЛИ КАТО БОКЛУК ОТПАДЪК
  • 2 цербер

    19 3 Отговор
    всички внимателно да следят състоянието на образованията по кожата си, НА КОЖАТА ИМА ОБРАЗУВАНИЯ,А НЕ ОБРАЗОВАНИЯ.ОБРАЗОВАНИЯТА СА В УЧИЛИЩЕ И В УНИВЕРСИТЕТА. Нали е ясно?!
  • 3 Лъжата на века

    0 0 Отговор
    И от бемка да умре човек пак ковид-19 ще го изкарат 100%😂