26 Ноември, 2019 15:51 46 029 35

Как да изчистим пилешкото от токсините и антибиотиците

  • пиле-
  • пилешко месо-
  • токсини-
  • антибиотици-
  • хормони-
  • здраве-
  • опасно-
  • съвети-
  • купено-
  • изчистим

Никога не може да сте 100 % сигурни какво купувате от магазина, но има как да разберете

Как да изчистим пилешкото от токсините и антибиотиците - 1
Снимки: shutterstock

В днешно време, ако човек не отглежда сам пилетата и кокошките, които консумира, няма почти никаква гаранция, че закупеното от магазина птиче месо е "чисто" и в него няма антибиотици, токсини и хормони. Твърде е вероятно в тарелката пилешки бутчета или пилешките гърди да е пълно с вещества, които вредят на здравето ни.

Така е с почти всички храни, които купуваме и които се предлагат на пазара, макар върху някои гордо да се кипри надпис "био" или "еко".

И макар да е невъзможно да се храним напълно природосъобразно, то поне можем да си спестим част от "отровите", които обичайно консумираме.

В конкретния случай става дума за пилешкото месо.

Има няколко начина да изчистите месото от всички антибиотици, токсини и хормони, с които е наблъскано.

Как да изчистим пилешкото от токсините и антибиотиците
Снимки: shutterstock

Съветът на специалистите е никога да не готвите цяло пиле, ако то е закупено от магазина. Те препоръчват да отстраните дробчетата, тъй като именно в тях се натрупват най-много токсини.

Вероятно много от домакините използват бульона от свaреното пиле за приготвяне на супи или сосове. Това обаче, е огромна грешка. Ако искате да се избавите от повечето хормони, съдържащи се в пилето, трябва да изхвърлите бульона, след като месото се свари.

Опитните готвачи съветват също и да накисвате пилето в специална смес, за да се избавите от известна част от натрупаните в месото токсини и антибиотици.

Първи начин

Когато варите пилешко месо, то знайте, че бульонът му не може да се използва. В него няма абсолютно нищо полезно. В този случай е по-добре водата да се смени поне веднъж. В процеса на варене в бульона остава цялата мръсотия от месото.

Ако искате да направите вкусна и здравословна супа от пилешки бульон, тогава използвайте само домашно отглеждано пиле.

Как да изчистим пилешкото от токсините и антибиотиците
Снимки: shutterstock

Втори начин

Когато печете пиле във фурната, отстранете кожата от него, тъй като в нея се събират всички токсини и химикали. Също така е по-добре да не използвате вътрешните органи на магазина птица, защото именно в тях се натрупват най-много токсични вещества.

Как да изчистим пилешкото от токсините и антибиотиците
Снимки: shutterstock

Трети начин

Дръжте птицата в специален разтвор. В 1 литър вода разтворете няколко супени лъжици сол и сока от четвърт лимон. Накиснете пилето в тази марината за 2 часа. Солта ще изсмуче много от вредните токсини.

Освен горния разтвор може да използвате и минерална газирана вода, която има и почистващи свойства. Благодарение на тази вода, пилето също ще стане по-безвредно, че и лесно за готвене и после крехко за ядене.

Пилешкото месо включва много протеини и аминокиселини. Калорийното му съдържание е по-малко от калорийното съдържание на други видове месо (приблизително 190 kcal, в зависимост от това за коя част от трупа говорим).

Животинският протеин е основна полза в пилешкото месо. Той е основният строителен материал на човешкото тяло. Също така, в пилешкото месо има много калий и фосфор.

Как да изчистим пилешкото от токсините и антибиотиците
Снимки: shutterstock

Ценна и полезна информация

Пилешкото месо е полезно за нашия имунитет. Наличието в него на редица ценни микроелементи ви позволява да създадете един вид защитна бариера за тялото. Тези, които редовно ядат варено пилешко месо, много по-рядко настиват.

Наборът от полезни витамини и минерали, които получаваме от яденето на пилешко месо, осигурява нормалното функциониране на нервните клетки.

Пилето е особено полезно за тези, които страдат от безсъние, стрес и депресия.

Също така пилешкото месо съдържа витамини А и Е, витамини от група В, желязо, магнезий. В пилешкото на практика няма въглехидрати.

Пилешкото месо нормализира метаболизма, поддържа нивата на захарта и кръвното налягане в нормално състояние. Освен това понижава лошия холестерол и активира бъбреците.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 gost

    30 11 Отговор
    като ви чета статията накрая требва да изхвърлим и пилето и да купим некакво здраво мезе и да свършва- стига писали глупости. купешкото пилешко просто се накисва във студена вода до 15 мин. и се готви, че те като няма дреболии каква супа правите от вода ли
  • 5 Жулиета

    10 3 Отговор
    Защо ме триете??????

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тодор

    16 1 Отговор
    Като го хвърлим в кошчето за боклук !
  • 8 баба ми

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "Жулиета":

    За да се възбудиш
  • 9 ЖулиЕнов

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Жулиета":

    Щото жулиш Е-та, а статията е за здраве!

    Коментиран от #12

  • 10 Емил

    14 35 Отговор
    Спрете да ядете месо, вместо да се чудите как да го изчистите! Ужасът от смъртта, натрупан в месото, не се чисти нито с готвене, нито с миене! Животинският страх и агресия директно се натрупва в човека. Тъпо е да се говори за промяна на обществото, докато се избиват животни (особено кашер и халал начините) и след това се храним с мършата!

    Коментиран от #20

  • 11 Простак

    16 7 Отговор
    По-големи простотии отдавна не бях чел. Прав е колегата по-горе - като изхвърлиш бульона, дреболиите и кожата, к'во ще ми ядеш? Май някои хора малко се престарават и прекаляват с предпазните мерки. Те затова някои дечица растат като бройлери и най-малкото вирусче или бактерийка ги сриват и принуждават да се тъпчат с лекарства. Това според някои очевидно е по-полезно...:)

    Коментиран от #33, #34

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пурус хумус

    16 2 Отговор
    върху някои гордо да се кипри надпис "био" или "еко". И САМО ЗАРАДИ ТЕЗИ ДУМИ ЦЕНАТА НА ПРОДУКТА Е С ПЕТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ПО-ВИСОКА.
  • 14 цербер

    18 2 Отговор
    "вътрешните органи на магазина птица" На МАГАЗИННАТА птица. Магазинът не е птица,бе алооу!

    Коментиран от #16

  • 15 Баба Гицка

    19 5 Отговор
    Когато апостол Петър беше в дома на Корнилий, в плащеница от небето слезе храна и глас, който каза:" Каквото Бог е очистил, може да се яде". Молете се преди хранене за храната и Бог ще я очиства от всяко нещо, което не е добро за здравето ни. И те така и за нитратите и за токсините и за хормоните....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 неЕС

    34 3 Отговор
    За това ли ЕС ни съсипа БДС-то?... Продават ни замърсени боклуци, след това ни съветват как да ги чистим. Ква е тая простотия?
    След като е замърсено и вредно, защо се допуска до хранителния пазар??
    Да ти е*а и демокрацията!
    Да ти е* и ненормалния ЕС!
  • 18 боцмана

    38 2 Отговор
    Не е ли по лесно оторизираните органи в държавата да проверяват партидите с месо за пазара и при наличие на токсини , антибиотици и хормони да не го допускат в търговската мрежа , в края на краищата , за това получават заплати.

    Коментиран от #19

  • 19 лоцмана

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "боцмана":

    ТАКА Е, НО НАЛИ ЗАРАБОТВАТ ...ОТ УСЛУГИ
  • 20 ЧИЧО

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Емилчо, тъй както те чета ми се струва, че си вегънче и бахур не ядеш. Така, че лапай чичовата краставица!!! Много сте агресивни вегъните бе. Не оставяте хората сами да си преценят какво да ядат. А ти като ядеш зеленчуците живи, как мислиш дали изпитват по-малко страх и ужас.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Asdfg":

    Наивник си... Те не ги пишат, а просто ти "копват" от някъде .
  • 23 БАРС

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Д-р Събина Андреева":

    Явно яко сия окъсал с жените след като те избива на сексуална поезия .Но знаешли ДА МЕЧТАЕШ НЕ ВРЕДИ!И друго вземи му тръкни гема че това щте ти остане можеш да си я гледеш на снимката по време на сеанса
  • 24 Фермер

    11 0 Отговор
    Пилета без антибиотици и разни химии няма в магазина. Застрахователите изискват от производителите да им дават, иначе няма застраховка.
  • 25 Уртет

    9 1 Отговор
    Емиле, ми те и зеленчуците душа нодвт бе? И кравите ги боли като ги довт? Чини ми де, от глад ще мреш...
  • 26 Жорката

    15 1 Отговор
    Растенията си набавят вещества от почвата. А почвата често съдържа разложени трупове на микроорганизми, на макроорганизми и мъртвите епителни клетки на земеделците, страдащи от пърхут.... Сега след като и растенията отпаднаха, ни остава да ядем камъни и пясък" - споделиха вечно оптимистичните вегани, които предвкусиха опит да накарат камък поне да изглежда като истинска храна, може би поне картоф.

    "Ами ако в пясъка има черупки от мидички. Ами ако това е животинска вкаменелост?" - каза бдителен веган и всички си легнаха гладни.
  • 27 всички пилета

    9 1 Отговор
    от птицеферми са тъпкани с хормони на растежа, за да станат за 3 седмици по 1 кг, както и с антибиотици, за да не се разболяват в клетките. Птицефермите с клетъчно и подово отглеждане са някакъв ужас.
  • 28 Най сигурност начин е

    11 0 Отговор
    Като не ядем пилешко което в Бг е пълно с всичко защото няма закон който да защитава българските граждани от алчни бизнесмени в кавички иначе много спазваме конституцията.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кочо и феята Недомлъвка

    5 1 Отговор
    Изваряването върши работа особено ако ще го консумират деца,хормоните ги сасипват
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Майка индия

    3 0 Отговор
    Изваряването за токсини не помага, такива директно в екирисажа..!
  • 33 Васичка

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Простак":

    Да кожата, колко транс мазнини съдържа тази част от пилета а вие я готвите,там най много лой се натрупва от некачествената храна с която ги хранят тези броилери ,ти никога не си ял домашно отгледана птица и не знаеш ква е съществената разлика,и пилето съдържа женски хормони, защото ги инжектират в краката за това мъжете е добре да ядат други видове месо
  • 34 Васичка

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Простак":

    Да кожата, колко транс мазнини съдържа тази част от пилета а вие я готвите,там най много лой се натрупва от некачествената храна с която ги хранят тези броилери ,ти никога не си ял домашно отгледана птица и не знаеш ква е съществената разлика,и пилето съдържа женски хормони, защото ги инжектират в краката за това мъжете е добре да ядат други видове месо
  • 35 Буров

    1 0 Отговор
    Абе пиле ,хапвам си свински пържолки минали през термична обработка и не ми пука.