Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 14:59 7 897 4

Ето как да разберете дали прекалявате с кафето

  • кафе-
  • кофеин-
  • здраве-
  • прекалявате-
  • признаци-
  • съвети

По тези признаци можете да познаете дали в организма ви има твърде много кофеин

Ето как да разберете дали прекалявате с кафето - 1
Снимки: shutterstock

На всеки от нас кофеинът влияе по различен начин. Ситуацията е подобна както при алкохола - някои се напиват от чаша вино, а други могат да довършат бутилка, без да забележат. За хората, които работят в офиси, почивките за кафе, както и сутрешния навик да се будят с него, могат да доведат до това, че да не забележат кога са предозирали.

Ето няколко признака, че в организма ви вече има твърде много кофеин:

Ето как да разберете дали прекалявате с кафето
Снимки: shutterstock

1. Боли ви главата

Въпреки че кофеинът влиза в състава на много лекарства против главоболие, трябва да контролирате употребата му. Предозирането с кофеин може да предизвика тип болка, която възниква от прекомерната употреба на лекарства, в които се съдържа той - наричат я болка на отскока. Ако страдате от хронична мигрена или просто периодично внезапно ви заболява главата, това може да е признак да ограничите кафето.

2. Проблеми със стомаха

Кафето дразни стомаха и провокира киселини. Освен това стимулира централната нервна система, поради което организмът произвежда твърде много стомашен сок. Дори и на тези, които нямат проблеми с храносмилателния тракт, се препоръчва да не пият кафе на гладно. Силната любов към кофеина може да доведе до гастрит и други стомашни проблеми.

3. Тревожни сте

Заради кофеина организмът освобождава хормона на стреса - кортизол. Когато сте спокойни, той ободрява, но, ако сте изморени или превъзбудени от друго, може да предизвика безпокойство. Прекалено многото кофеин с времето пренатоварва нервната система и води до хроничен стрес. Ако чувствате, че последно време сте тревожни, опитайте да замените кафето с други напитки.

4. Спите лошо

С възрастта организмът започва все по-бавно да преработва кофеина. Преди десетина години чаша лате може по никакъв начин да не се е отразявала на съня ви, но сега би могла да се окаже твърде осезаема за нервната система. Така че ако имате проблеми със съня, обърнете внимание и колко кафе пиете през деня.

5. Имате сърцебиене

Това е още един резултат от въздействието на кофеина върху централната нервна система. В умерено количество кафето е безопасно, но, ако чувствате, че сърцето ви хлопа без причина, не е изключено за това да е виновна ароматната напитка. Това усещане възниква, когато сте в спокойно състояние, и може да продължи през целия ден.

6. Посещавате тоалетната по-често от обичайното

Кофеинът действа като лек диуретик, но някои хора могат да се окажат особено чувствителни към него. Ако започнете да ходите до тоалетна по-често от обичайното, опитайте да се ограничите от употребата на кофеинови напитки.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    4 4 Отговор
    На тоя пич дека му е главъта ,,""""""'"'""",, 💣💥

    Коментиран от #2

  • 2 Гръка

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    пича е прав ,кат ти са разширят вените в главата от горештото кафе без захар, ше са сетиш .
  • 3 Гръкинята

    4 1 Отговор
    Тела ля копез?? Кга заминаваме за Атина. Искам да си накупя дрешки и парфюми.
  • 4 АА1

    10 2 Отговор
    Кафето е като "жокер в ръкава"
    Повод за запознанство.Повод за закуска в леглото.Повод за измъкване от леглото(на някоя) Повод за цигара сутрин,обед,следобед,вечер,посреднощ. Повод за присъствие,повод за отсъствие. Повод за сближаване,повод за отчуждаване. Повод за клюкарстване,повод за доказване. Изобщо-повод на кафе. Ама не при Гала.