Last news in Fakti

30 Ноември, 2019 19:41 6 322 12

Храните, които понижават кръвната захар

  • захар-
  • диабет-
  • кръвна захар-
  • храна-
  • хранене-
  • здравословно хранене-
  • инсулин

Ако имате проблеми с нивата на захар в кръвта, наблегнете на следните хранителни продукти

Храните, които понижават кръвната захар - 1
Снимки: Shutterstock

Храната играе най-важната роля в контролирането на нивата на кръвната захар и диабет тип 2, който ако не се лекува, може да доведе до сериозни проблеми.

Редица проучвания показват, че определени хранителни продукти оказват благоприятен ефект върху регулирането на глюкозата в кръвта.

Британската нутриционистка и медицински консултант д-р Сара Брюър, цитирана от Daily Express, посочва кои са полезните храни, понижаващи кръвната захар:

Бадеми

Бадемите оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар, засищащи са и могат да се консумират, без да доведат до напълняване, имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, "добри" мазнини и антиоксиданти.

Ябълки

Ябълките са един от най-богатите хранителни източници на флавоноиди, които могат да предотвратят прогресивното нарушаване на функциите на панкреатичните бета-клетки в резултат на оксидативен стрес. При хората, които редовно консумират ябълки, вероятността да се развие диабет тип 2 е по-малка, отколкото при тези, които не включват полезния плод в менюто си.

Храните, които понижават кръвната захар

Черен шоколад

Черният шоколад допринася за намаляване на инсулиновата резистентност, при която клетките в тялото не реагират правилно на хормона инсулин. Това в крайна сметка може да доведе до развитието на диабет тип 2.

Канела

Канелата съдържа вещества, които повишават секретирането на инсулин от клетките и съответно допринасят за подобрен контрол над диабета.

Жълти/оранжеви плодове и зеленчуци

Храните, които понижават кръвната захар

Плодовете и зеленчуците с жълт или оранжев цвят като моркови, сладки картофи, гуава, манго, тиква, са богат източник на каротиноиди, които играят съществена роля за глюкозната толерантност.

Чесън

Чесънът е богат на алицин, който понижава кръвното налягане и холестерола, и прави артериите по-еластични, и на ахоен, който помага за намаляване на нивата на кръвната захар.

Джинджифил

Изследвания показват, че джинджифилът може да подобри дългосрочния контрол на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Установено е също, че екстракт от корена допринася за понижаване на нивата ѝ.

Грозде

Съединения в червеното грозде могат съществено да повишат нивата на защитния антиоксидант глутатион в панкреатичните клетки, както и производството на инсулин при диабет тип 2.

Храните, които понижават кръвната захар

Йерусалимски артишок

Йерусалимският артишок съдържа полизихарида инулин и ензима инулиназа, допринасящи за стабилизирането на нивата на кръвната захар.

Зехтин

Комбинирането на богатата на зехтин Средиземноморска диета с умерена физическа активност и отказ от тютюнопушене намалява съществено риска от развитие на диабет тип 2.

Чай

Чаят, по-специално зеленият и белият, съдържат антиоксиданти, които повишават инсулиновата чувствителност.

Червени портокали

Червените портокали са богат източник на цианидин-3-глюкозид и делфинидин-3-глюкозид, които стимулират производството на инсулин и подобряват глюкозната толерантност.

Храните, които понижават кръвната захар


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прес ура ми Е

    8 8 Отговор
    Ядене пиене секс понижават !!!!!!!!! АМА когато си на 20 , 30 године ! После НЯМА СМИСЪЛ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 пламен

    14 2 Отговор
    Също така е важно и много движение както и редовен секс.
    Секса помага адски много,защото 15минути качествен секс се равнява на 40минути гладко бягане.Правете колкото се може повече секс--полезен е.

    Коментиран от #8, #11, #12

  • 3 Моше 8848

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "прес ура ми Е":

    Така си мислиш. Я започни да остаряваш да видиш какви необятни хоризонти се отварят пред теб. Няма млади, няма стари, всичките са в една група и не са за изпускане. Акъла е друг и една камара ограничения стават направо глупави. А бе живота започва след 50.

    Коментиран от #4

  • 4 Весела Тотева

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Моше 8848":

    Тя ще ме прости че я споменавам , Лашкай като за "световно" на младини да те видя как ще остарееш !!!! голем смех КЪТ СИ НА 50 и кусур !!!!!!! започва ПЬЛНИЯ ЛЕШ
  • 5 Телефончету

    4 5 Отговор
    Живота започва след 50,но с 70 г дядо и второ всички тези продукти са чодесни.. особено червения портокал...!
  • 6 На брат пит брат му

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "прес ура ми Е":

    Ние 80 г не трябва да *бем всяка вечер ли...едно 68 г парче какви чудеса прави....мерси няма да се лишаваме
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алфа Ромео

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    Не е вярно, какъвто и да е секс не се равнява по никакъв начин на 40 минути бягане, това са митови и легенди.

    Коментиран от #9

  • 9 Алфа Ромео

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Ромео":

    ....митове....
  • 10 Хермелина Веселова

    4 0 Отговор
    И да ядеш,и да не ядеш,като не ти става,какъв секс ще правиш и с кого?
  • 11 Алфа Ромео

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    И на 10 минути бягане даже не се равнява.
  • 12 ШОПО

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    по-убаво а си потръчим 120 минути от коко да се орлявим!