Last news in Fakti

2 Декември, 2019 18:43 6 637 30

Българска комуна край Манхатън възхити Америка

  • българска комуна-
  • манхатън-
  • 12 български семейства-
  • български семейства-
  • bogove

12 български семейства са създали истинско утопично общество

Българска комуна край Манхатън възхити Америка - 1
Снимки: shutterstock

Американската мечта е достижима за всеки. Доказва го българин, който от години живее извън Родината.

Когато попада зад граница, той решава да събере около себе си колкото се може повече сънародници.

За неговата история разказва друг българин във Facebook:

"На час и 50 минути от Манхатън в едно малко градче живеят 12 български семейства. Преди 15 години Х.Д. купува земя на невероятна цена при условие че ще построи къщи!

Впоследствие стари приятели от България, които живеят в Канада, Австралия и Англия се местят в неговото градче! Къщите са разположени 50 метра една от друга и всяка сряда има голям огън и семействата се събират на вечеря.

До момента 9 къщи са изплатени и всички помагат за останали 3, които ще бъдат изплатени до 2022. Синхрона и разбирателството между тези семейства е нещо което и в България не бях виждал.

Всички доходи на семействата се влагат в сметка която покрива всички разходи и хората не мислят за сметки.

Пред всяка къща има колело с което можеш да отидеш до масата на мечтите.

“Масата на мечтите” е огромна маса на която всеки пише от какво има нужда и до 7 дни те го получат..

И.Г. който живее там от 6 години ми сподели че има семейства които никога не са писали желания! От всяка къща дими българска манджа и децата чистят всяка събота парка в градчето…

Местните наричат българските семейства “Bogove”, защото с подкрепата и задружността си правили чудеса.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама това

    32 28 Отговор
    не се ли, нарича Секта?

    Коментиран от #18

  • 2 Анонимен

    43 4 Отговор
    Ето в Америка са изплатили цели къщи за хиляди долари, а ние тук плащаме безбожни лихви и като останеш няколко месеца без работа и да не вкараш вноските, ще ти вземат апартамента/къщата и всичко което си плащал на вятъра.

    Коментиран от #27

  • 3 Гад

    17 13 Отговор
    Те това не мое да бъде. Има някаква грешка в превода!
  • 4 Йосарян

    10 5 Отговор
    Впоследствие, драгата госпойца е леко неграмотна.
  • 5 русенец

    20 19 Отговор
    Българи?! Направили ТКЗС?! :))) Стига сте се гъбаркали ! Кой чете фантастика днес?!:)))))))))
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нали

    18 25 Отговор
    и какъв българин ще да е след като живее в Америка?
    Българи има само (и единственно) в България!!

    Коментиран от #9, #13, #14

  • 8 ПЪЛНА ЛЪЖА Е ТОВА БЪЛГАРИ В ПОДОБНА

    22 14 Отговор
    СИТУАЦИЯ ПРОСТО НЯМА КАК ДА ПОПАДНАТ ЗАЩОТО НАЦИОНАЛНА ЧЕРТА НИ Е: ЗАВИСТА АЛЧНОСТА ГОВОРЕНЕТО ЗАД ГЪРБА МРАЗИМ УСПЕЛИТЕ ХОРА И Т.Н. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ДЪРЖИМ ТАКА КАКТО Е ОПИСАНО ЯВНО Е НЯКАКВА СЕКТА ВСИЧКО ТОВА..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Селянин

    36 3 Отговор
    Не съдете за другите по себе си! От осем коментара, осем оплюващи...проблема си е във вас, съжалявам ви. Вместо да се вземе пример, започва да се сипе омраза и песимизъм, да не се чудите после, защо сме на този хал. Стоим и чакаме месията, дето с магическата пръчица ще оправи всичко за два дни, то от нас нищо не зависи, нали...По-добре да си кротуваш, за да не те уволнят от кирливата ти работа на минимална заплата, отколкото да покажеш, че искаш да живееш като нормален човек...

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 русенец

    15 16 Отговор
    Ще завърша вечерното си пребиваване тук с думите на Михаил Вешим, български сатирик:
    "Българският народ е малък, но за сметка на това е невероятно прост!"... битието ни доказва тези думи. Ха, праскайте минусите!:))))))) Аман от лапни шарани в Булгаристан!
  • 13 Българин

    16 12 Отговор

    До коментар #7 от "нали":

    Не всички в България са българи. Тук живеят живеят и едни гнусни същества, които обичат една държава, която от Съединението до днес е враг на България. Те никога не са били и никога няма да бъдат българи!

    Коментиран от #15

  • 14 Само питам

    15 12 Отговор

    До коментар #7 от "нали":

    Ако живееше в Русия щеше да бъде истински българин и патриот, нали така руска подлого?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Един

    13 6 Отговор
    Да питам сменят ли си жените по между си!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ама това":

    Ми и България е секта на ББ и мафия! Не е ли?!
    А, това, че живеят по стари български обичаи на рода, наричаш секта? Нека да е секта, но са щастливи, пък ти не си, защото за да си щастлив, всички около теб трябва да са щастливи! Как разбираш
    щастието, ако навън виждаш само нещастни и си заобиколен от такива???
  • 19 пу пу

    16 2 Отговор
    Да се молят да не чуе Бойко Борисов за тях, че им отиде рахатеца! Че как ходи през ден в Америка да бие чело да не ги навести и тях да ги "оправи" ! Само да си напише желанията на дъската и край с тези !
  • 20 Един

    4 2 Отговор
    Трачева, пиши ми кое е това градче!
  • 21 ФАКТ

    6 1 Отговор
    МНОГО ще се радвам,ако това започне да става и във България !!! Идеи има,но ТРЯБВА и да се работи върху тях !!! Не ТРЯБВА да има завист и злоба между хората и обществото ни ще е по-добро !!!
  • 22 ФАКТ

    3 0 Отговор
    Има и проект,който е разработен от Фреско-Проект Венера .Но трябва да се променят много неща,за да се осъществи -начин на мислене на хората,начин на живот,промени във всички сфери на живота,построяване на къщи за всички хора... В основата са разбирателство и задружност между хората !!!! .....
  • 23 Дедовия ДъГъДу

    2 1 Отговор
    Малко са използвали Макаренко за възпитанието ви!
    Трябвало е повече да работят родителите ви върху двете бузи,
    които не виждате без огледало.
  • 24 Там е грешката на нечетящите

    2 0 Отговор
    Фантастика.варненското златно съкровище е фантастика и сега но в него са кодирани Питагор пи пси а някои сегашни чатаджиине знаят откъде изгрява слънцето...????!!!!!!! Щот не им трябвало........
  • 25 Язи

    1 0 Отговор
    Хубаво е и при нас да има такива дъска.
  • 26 Язи

    0 0 Отговор
    Хубаво е и при нас да има такива дъска.
  • 27 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Навремето и у нас беше така в семействата. Всички събират пари, купуват материали и се строи къща, тя е за единия брат, после събират още пари, тя е за другия брат, всички дават парите си на едно и нещата се постигат без заеми. Винаги може да се направи такава система, за доброто на всички, ала у нас във входа не искат да си плащат няколкото лева за чистачка и асансьор, какво остава за комунна общност и да си дават на доверие доходите. Нали след година, две ще се окаже, че сметката е празна и човека е духнал с парите, като няма правосъдие всички го отнасят. Мой приятел с изрядна фирма и всичко фактурирано не може да си вземе парите от клиенти, които решават да ползват и да не плащат въпреки всичко, бутат пари на съдията и хоп делото изчезва някъде в тъмните стаи.
  • 28 Капитана

    4 0 Отговор
    Казано просто и елементарно,че там са се събрали все Читави Българи,в тази група от наши сънародници.Не трябва да забравяме,че сред нас има доста използвачи и мошеници,които само гледат как да се лепнат за някой и да търсят собствени облаги на чужд гръб.Респект към тези хора,че съдбата е събрала стойностни хора,но винаги има едно НО,ако сред тази глупа от хора се беше случил някой било то мъж или жена без значение от другия вид българи,които да гледат само своя интерес всичко това пропада.Край на хубавата идилия.Това е жив късмет на случайността да се съберат на едно място стойностни хора.Пиша този коментар,защото съм бил в доста държави по света със престой от различна продължителност от време и доста трудно е да попадне човек на добри и отзивчиви сънародници,които в последствие да не търсят някаква изгода за помощта,която са ти оказали в последствие.Чувал съм доста думи от Българи по света които казват със какво съм ти длъжен да помагам на мен някой да не ми е помагал когато съм дошъл в дадената държава.За съжаление малко останаха и добрите хора в чужбина.
  • 29 Umen

    0 0 Отговор
    ЛЪЖА......КАЖЕТЕ КЪДЕ СА ТЕЗИ КЪЩИ..??
  • 30 РОДОПЧАНИН 1

    0 0 Отговор
    ВЪХ РАЗПЛАКАХ СА - ТЕЯ БУГАРИ СА НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ СЕКТАНТИ