Last news in Fakti

6 Декември, 2019 10:05 8 449 6

Рецепта на деня: Пълнен шаран

  • шаран-
  • риба-
  • никулден-
  • пълнен шаран-
  • ориз-
  • орехи-
  • стафиди-
  • какво да сготвя

С плънка от ориз, орехи и стафиди

Рецепта на деня: Пълнен шаран - 1
Снимка: Shutterstock

С повод и без повод, този печен шаран става много вкусен. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 шаран около 1,5 кг

100 гр. ориз

50 гр. стафиди

100 гр. орехови ядки

2 глави лук лук

4 скилидки чесън

1 стръка розмарин

1 връзка пресен магданоз

50 мл. бяло вино

1 лимон

1 ч.л. черен пипер млян

1 ч.л. сол морска

1 ч.л. куркума

1.л. мащерка

1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете шарана. Направете малки разрези от двете страни на рибата. Овкусете с подправките. Накълцаният розмарин и част от чесъна напъхайте внимателно в направените разрези.

Задушете в малко зехтин нарязания на ситно лук и чесън. Подправете с подправки по ваш вкус. Добавете ориза, вместо вода налейте бяло вино и задушете до полуготовност. Премахнете от котлона и оставете плънката да изстине и поеме от ароматите.

Счукайте ореховите ядки (не много на ситно). Добавете ги към плънката заедно със стафидите и ситно нарязания магданоз.

Напълнете шарана с плънката, зашийте добре и сложете в тава за печене. Намажете с малко зехтин и покрийте с алуминиево фолио.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути. Извадете от фурната. Нарежете резенчета лимон, които поставете внимателно в прорезите на рибата.

Върнете обратно във фурната без алуминиевото фолио и допечете до златисто.

Поднесете със свежа салата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧОЧАВАТА

    5 12 Отговор
    Е какво ще горвим Шаран или козунак какви са тези стафиди и орехи?

    Коментиран от #5

  • 2 Телефончету

    8 0 Отговор
    Ще говоря за шарана, аз нямам поглед за друго да говоря, вече го.направих, вкусен е...!
  • 3 боцмана

    15 2 Отговор
    Първо , честит имен ден на всички именници , моряци , рибари и банкери. Желая им много здраве , щастие и успехи в живота , а същите неща ги пожелавам и на всички ХОРА по света. Колкото до рецептата малко позакъсняхте , аз моя шаран (хванат лично от мен) , го напълних и вече е във фурната да хваща тен. Наздраве и да ви е сладко!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Домакиня

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    Жив и здрав да си и весел празник на всички! Наздраве и от мен!!! Честно казано по принцип рибата е мъжка работа– от улова до приготвянето– по добри сте!
  • 5 Кенеф 7клас

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЧОЧАВАТА":

    Сготви село, че ти предлагаш само това на момченца и дядовци, много ли се гордееш с празния кашон и големите...!
  • 6 555

    5 2 Отговор
    Честит имен ден на всички именници!