5 Декември, 2019 18:31 9 376 17

Червеният конец крие изненадващо голяма сила

  • червен конец-
  • амулет-
  • здраве-
  • магия-
  • симол-
  • вярвания

Той предпазва тези, които са най-уязвими и слаби

Червеният конец крие изненадващо голяма сила - 1
Снимки: shutterstock

По ръцете на бременни и булки, на малки деца и бебета, на известни и успели личности деликатно като гривна се е увил тънък червен конец. Хората връзват червен конец за здраве и късмет, за да ги предпази от злото, но какви са тайните на силата му?

Червеният конец – амулет за здраве

Червеният конец крие изненадващо голяма сила
Снимки: shutterstock

Суеверието за червения конец е толкова старо, че не е ясно кога е започнало. В миналото хората са го връзвали, за да предпазват близките си от болести, за да гонят злите духове и да противодействат на черните магии. Червен конец се е слагал и на животните, за да бъдат здрави и да бъде годината плодородна.

С гривна от червени нишки се окичват тези, които са най-уязвими и слаби – малките деца, родилките, младите булки, по-възрастните. Червен конец се слага и на тези, чиито красота, успехи и щастие могат да предизвикат завист. Някои вярват, че амулетът предпазва от лицемерите, от завистниците, от лошите очи. Смята се, че сините, сивите и зелените очи изпращат енергийни импулси, които могат да имат отрицателен ефект върху адресата. Хората, които са преживели голямо нещастие, също могат да урочасат, дори без да имат съзнателно намерение.

Червеният конец се връзва от най-старата жена в къщата. Друго условие е да бъде вързан от човек, който ти мисли само доброто, затова майката е най-честият избор. Когато се завързва конецът, трябва да се мисли само хубаво. Ако външен човек връзва червен конец, той може да вложи в него негативна енергия и зли помисли, затова се вземат „превантивни“ мерки. Ако в даден момент конецът се скъса, значи някой ви е урочасал и гривната е приела негативната енергия. Със скъсването си тя отърсва човек от злото.

По стар български обичай на Игнажден (20-ти декември) на всички в къщата трябва да се върже червен конец, за да ги пази от „нечистите дни“ (периодът от Игнажден до Йордановден). Днес църквата отрича силата на червения конец, тъй като според нея това е езическо вярване и противоречи на каноните.

На коя ръка се връзва червеният конец

Червеният конец крие изненадващо голяма сила
Снимки: shutterstock

Оказва се, че има съществено значение на коя ръка ще вържете червения конец. Според някои поверия на жените трябва да се връзва на лявата, тъй като тази страна символизира женското начало, а при мъжете на дясната, тъй като се възприема като символ на мъжествеността. Други твърдят, че вързан на лявата ръка червен конец предпазва собственика си от зли магии и лоши очи, докато ако се сложи на дясната, го защитава от собственото му неблагоразумие. Последователите на кабала казват, че червеният конец трябва да се връзва на лявата ръка, защото злото атакува винаги от ляво.

Защо червен?

Червеният конец крие изненадващо голяма сила
Снимки: shutterstock

Червеният цвят е символ на живота и на течащата във вените на човека кръв. Олицетворение е на динамиката, на енергията и силата, която всеки притежава. Освен това се асоциира с руменината, която здравите хора притежават, затова се смята, че е символ и на здравето. Не на последно място, червеното е цвят, който е уважаван и използван в много религии, включително християнството, исляма, индуизма.

Червеният конец и кабала

Червеният конец крие изненадващо голяма сила
Снимки: shutterstock

Източната наука кабала също се доверява на силата на червения конец. Според последователите ѝ той е силен енергиен канал, който има способността да влияе върху съдбата на човек, като се стреми да му помага в начинанията. Кабала твърди, че червеният конец се носи също, за да защитава притежателя си от злото. Конецът трябва да се завърже на седем възела – толкова са божествата, чиито сили ще предпазват собственика, като в момента на завръзването се изрича и специална молитва, пише Марица. Ритуалът задължително се извършва от близък човек. Сред известните личности, които следват напътствията на кабала и често могат да бъдат забелязани с червен конец са Деми Мур, Линдзи Лоън, Мадона, Марая Кери, Парис Хилтън, Стела Маккартни. Много от българските политици също носят червен конец против уроки, включително Бойко Борисов и Сергей Станишев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТТТ

    23 5 Отговор
    Май някои има много червен конец за продаване
  • 2 Мартин

    31 14 Отговор
    Ако се надявате и уповавате на червения конец, горко ви! Нали сме християнска нация, какви са тези простотии, червени конци, мартеници? От къде ви хрумват тези щуротии! Измествате фокуса на хората вместо в Бог да вярват във врели некипели глупости.

    Коментиран от #9, #13

  • 3 среднощен

    18 5 Отговор
    А какво се случва ако човек е далтонист..? "Кара" я на доверие..? Всъщност всички вярващи в "амулети" я карат на доверие..? То като е така по-добре да се доверим на Христос..!
  • 4 Покажи ми вяра без дела

    8 15 Отговор
    Прост народ, уповаващ на езически традиции , ритуали, жертвоприношения на животни, окултизъм и за капак на всичко православието прогнило от идолопоклонници на мамона.

    Коментиран от #5

  • 5 среднощен

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Покажи ми вяра без дела":

    Спокойно колега и за тях е приготвено достойно наказание - ".. на когото много е дадено, много и ще се иска.."! Но не можем да отречем, че в Православието се раждат и светци като дядо Добри..!!

    Коментиран от #6

  • 6 А дали

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    близките му са на това мнение??!
  • 7 JPower

    10 2 Отговор
    '''Вълкът козината си мени, но нрава - не""". Толкова по въпроса, колко българина е християнин!!! Ако българина беше истински християнин, България отдавна нямаше да я има. В български обичаи има връзване на различни цветове нишки, в зависимост от какъв амулет се нуждаеш. Всеки цвят си има значение! Евреите си преписват носенето на черевена нишка чак след 12век. С кабала, основана на тора!!! Всеки знае, какво е връзване на червен и бял конец- мартеница. Български обичаи има и връзване на бял с черен, както и гривна от различни цветове. Всички тия амулети са тракийски... който иска, да провери!!!
  • 8 Франкенщайн...!

    8 1 Отговор
    Отиваш на църква с вързан червен конец някъде, молиш се на някого пред иконостаса, палейки ,, смола, , а в същото време вършиш. злини, чист човек пред Бога и пред себе си, върши тези ритуали, иначе е отново лъжа...!
  • 9 00000014

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "Мартин":

    Вярването в измислен бог по-малка глупост ли е? Хайде съберете всички известни досега божества, да се сбият(ще засенчат шампионската лига) и който остане на хууй ще го носим.
  • 10 Констатираща

    6 4 Отговор
    Не е важно какъв конец ще си вържем, какъв амулет ще си направим, как ще си подредим дома по фъншуй или на какво божество ще се молим - важното е да вярваме в това, което правим, защото там е силата, а червения цвят има по-ярък вид и затова се приема от повечето хора, но цветове има много и всеки си има предпочитания, затова по-добре да си вързва конец от любимия цвят. Божества има много, но действителния бог-Творецът е един и никой от нас не го познава, но му се моли чрез различни божества и религии, но Той не се сърди и прощава на всекиму, изпълнява молитвите на всеки и бди над всички, защото във всеки от нас и във всичко около нас има частичка от Него, която ни напътства и закриля, но ние не винаги се вслушваме във вътрешния си глас и интуицията, забързани в ежедневието и така грешим.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Алфа Ромео

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мартин":

    Българите не са точно християни а по скоро езичници, така тдърди проф. Иво Христов, а той е доста умен и знаещ човек, повярвайте ми.
  • 14 дивото зове

    6 0 Отговор
    Червен конец, еврейска звезда като на снимката и турско синьо око. А след Никулден и една люспа от шаран. Да не забравим още 4-листна детелина и 2-долара банкнота.
  • 15 Просвети

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Констатираща":

    вярата си с правилното знание. Констатациите ти са удобни, но са наивни. Добре е да се съсредоточиш върху ИСТИНАТА в Библията.
  • 16 Ганьо

    2 1 Отговор
    Хубаво е и в църквата свещица и червен конец на ръчица, а най-добре роднина в Герб или БСП
  • 17 Комбина

    0 0 Отговор
    Окултизма е зависимост и тежка измама! Откъде идва силата на червения конец???