Last news in Fakti

6 Декември, 2019 17:49 4 588 13

Човечеството дължи съществуването си на алкохола?

  • еволюция-
  • човечество-
  • алкохол

Ново изследване твърди, че алкохолът има ключова роля за еволюцията на хората

Човечеството дължи съществуването си на алкохола? - 1
Снимки: shutterstock

Развиването на поносимост и последвалото желание за консумация на алкохол се е оказало ключов фактор при оцеляването на човешкия вид. Това твърдят група британски учени в ново изследване, което разглежда въпроса как преди милиони години предците ни са започнали да употребяват алкохол, пише вестник Daily Mail.

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек.

Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка".

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.
Авторките на книгата припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира.

Първите маймуни, които били способни да метаболизират подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета.

Човечеството дължи съществуването си на алкохола?
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tabac

    23 4 Отговор
    Това е статия за ''Трифон зарезан''.
  • 2 бау

    18 2 Отговор
    АМА РАЗБИРА СЕ ЧЕ Е ТАКА !!!! ОТКРИЛИ СА ТОПЛАТА ВОДА.
  • 3 Рошко

    16 4 Отговор
    Глупости, човечеството е оцеляло щото са е,,, о
  • 4 нажното е да владееш алкохола не той теб

    21 3 Отговор
    Който пие зло не мисли . Само умерено и умната. Наздраве.
  • 5 Иван

    9 1 Отговор
    Ми тва д-р Радева го знае отдавна
  • 6 Телефончету

    12 3 Отговор
    И аз така мисля, до такава степен, алкохола е полезен, че грозното ти се вижда хубаво, не качественото ти се вижда качествено, измамата ти се вижда като перце, което те погалило..!
  • 7 Гост3

    4 3 Отговор
    Ами да,наистина някои.учени са произлезли от маймуни,от тях само маймунджулъци. Ако ви интересува от къде сте произлезли прочетете библията
  • 8 Наздраве

    2 2 Отговор
    Дебили оцелели
  • 9 ДА !!

    6 0 Отговор
    In vino veritas !
  • 10 Гошо

    2 0 Отговор
    Сигурен бях!
  • 11 tha boogeymen

    1 0 Отговор
    BEPHO E TBA ако не беши алкохолеца щяхме си бидем маймуняци
  • 12 Не имитирам чужди съдби или съдба

    0 0 Отговор
    В момента сме 21 век - 2020 година !
    Чудя се какво да направя с бъдещето си, днес пих бира, много искам да работя работа , която "не е за каквито и да е хора" ! Търся си приятелка, подмладяване както и колкото може, преди няколко денонощия сънувах сън и разбрах за какво съм роден ! Родом съм от гр.Варна ! Осъзнах че съществуват божии наказания ! Няма нужда от сълзи, а от красиви неща ! Гледам филми, а само филми това не е живота ! Не мога да израм шофиорският курс , защото знам и осъзнах че всъщност не живея от години, а не трябва, така да е !
  • 13 Самотата не е за хора като мен

    0 0 Отговор
    Човечеството е оцеляло защото... БОГ и силите които са създали епохата на човечеството знаят !
    Това е последният коментар написан от мен !
    Аз ви обичам, обичайте се вие и живота !