Last news in Fakti

11 Декември, 2019 16:39 3 555 11

5 храни за гладка кожа

  • храна-
  • кожа-
  • гладка кожа-
  • дерматолог-
  • акне-
  • пъпки-
  • грижа-
  • красота-
  • здраве-
  • съвети

Ето какво трябва да присъства в менюто ви, ако искате да подобрите вида на вашата кожа

5 храни за гладка кожа - 1
Снимки: shutterstock

Нашата кожа се нуждае от много грижи, защото постоянно е изложена на външни влияния. Ето защо, ако искаме да я запазим здрава и хубава трябва да полагаме старателни грижи за нея. Има множество фактори, които могат да увредят кожата и да я лишат от мекотата и гладката ѝ текстура.
Сред многобройните проблеми е и акнето. Макар това да се смята основно за проблем на тийнейджърите, акнето може да се появи във почти всяка възраст.

Понякога кремовете, парните бани и отказът от определени храни не могат да помогнат в борбата с пъпките, ако са прекалено упорити. Все пак има храни с вълшебни свойства, които могат да помогнат в борбата с това състояние. Ако ги включите в хранителния си режим те ще ви помогнат да изчистите кожата си от алергии, зачервяване, пъпки и замърсявания и ще я превърнат отново в гладка и мека, каквато е била преди.

Ето кои са храните, които специалистите препоръчват да включите в ежедневното си меню:.

Ядки

5 храни за гладка кожа
Снимки: shutterstock

Ядките и семената са мощни храни, които съдържат омега-3 мастни киселини, винамините А, В и Е, минерали, антиоксиданти и мононенаситени мазнини. "Благодарение на това, че ядките и семената са питателни, кожата става добре хидратирана. Така тя става е по-еластична, спомогнато е регенерирането на клетките и е защитена от свободните радикали", обяснява американският дерматолог д-р Денди Енгелман.

Плодове

5 храни за гладка кожа
Снимки: shutterstock

Повечето плодове са с високо съдържание на витамините А и С. Те съдържат и мощни антиоксиданти, които стимулират продукцията на колаген и помагат на кожата да стане по-мека и еластична. Антиоксидантите в плодовете също я пазят от свободните радикали.

Авокадо

5 храни за гладка кожа
Снимки: shutterstock

Ако страдате от суха кожа или разширени пори, заложете на авокадо. То съдържа протеин, който подпомага колагена и еластина в кожата. "А мазнините в него хидратират кожата", посочва специалистът. Може да ядете припечена филия с авокадо за закуска.

Зелени зеленчуци

5 храни за гладка кожа
Снимки: shutterstock

Спанакът, зелето, броколите са сред най-полезните храни. Те са пълни с желязо, омега-3 мастни киселини, витамините А, В и Е, които засилват имунната система. Те пазят кожата здрава и я хидратират добре. Хапвайте много салати, дори през зимата.

Кокосово масло

5 храни за гладка кожа
Снимки: shutterstock

Известно е, че то лекува акнето, заради линолова киселина и лаврова киселина. "Здравословните мазнини и антибактериалните съставки в кокосовото масло ви пазят от акне и помагат на кожата да е по-хидратирана", обяснява още д-р Енгелман.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жрицата

    5 2 Отговор
    Събирам живителна течност, трябва да е в огромни количестваааа. Кандидатите д забочват великолепни бонуси съм подготвила.Хайдеее по-бързичкооо, кожата трябва да е гладка и бързо попива. Уникално е , не ти трябва крем Нивеа или друго.. Самооо живителна течност ммммммммммммммммммммммм

    Коментиран от #3

  • 2 Ггггготово...! (60г)

    4 2 Отговор
    Храните са, важни, но от физическото, тялото ми мъмри, гажето напрай работа повече, зъби, избелена като от,, витилиго,, кекс 24 часа, затова завиждам на 20 годишните...!
  • 3 От онча

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жрицата":

    Нямаш ли ф хладилника на красю..?! (нцнцнц, да пази Бог)

    Коментиран от #4

  • 4 Жрицата

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "От онча":

    Не материала трябва да бъде пресен на моментаааа..

    Коментиран от #6

  • 5 джедай

    4 3 Отговор
    Спермата също съдържа необходимимите биологично- активни вещества за младост и еластичност на женската кожа. Достатъчно е жената да я размаже по лицето си и там,където желае,на гърдите,коремчето,краката. Вместо мъжът й да се празни в презерватив по време на креватните занимания,да го накара да й се изпразни на коремчето й или в ръцете, и дамата да събере необходимото й количество от тази ценна течност.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шампоан от един леф и крем от 20 ст

    1 4 Отговор
    Самия ужас....! (прашки леш, нов модел...!)
  • 8 Малката

    4 2 Отговор
    Избухваме ли Варнааа. Тука ли стеее.. Ръцете Горе горе горе... гръм гръм гръм да ви удари останалите по главите мъжленца, да станете в течно състояние и да ви изпием.
  • 9 Алфа Ромео

    2 2 Отговор
    Що ли не се изненадах, във всяка статия ни навират ядки, зарзават, авокадо, киноа и черен хляб като панацея за всички болести...

    Коментиран от #10

  • 10 Донна

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Алфа Ромео":

    Миличък, ЛР е панацеята. Трябва да ми станеш представител , ще те черпя много гозби.
  • 11 дамбулова

    3 2 Отговор
    спермата много помага