11 Декември, 2019 17:31 4 844 8

Само на 34 г. почина бащата на предизвикателството "ледена кофа" (ВИДЕО)

  • als-
  • болест-
  • почина-
  • предизвикателство-
  • ледена кофа

Пийт Фрейтс даде началото на предизвикателството, чрез което бяха събрани милиони долари за изследване на болестта АЛС

Пийт Фрейтс, който даде началото на предизвикателството със забавни видеа “ледената кофа", почина на 34-годишна възраст, съобщиха информационните агенции. Пийт е починал в понеделник в дома си, заобиколен от роднините си. Той беше диагностициран с тежкото заболяване амиотрофична латерална склероза (АЛС) през 2012 г.

Бившият капитан на бейзболния отбор на университета Бостън Колидж даде начало на предизвикателството, в което хора се поливаха с кофи с ледено студена вода, за да се обърне внимание на болестта, с която беше диагностициран - АЛС, позната още като Болестта на Лу Гериг.

Инициативата "ледената кофа" постигна изключителен успех в цял свят и Фрейтс стана причина да бъдат събрани милиони долари дарения за лекарски екипи, които изследват болестта.

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт. АЛС впоследствие довежда до атрофия на мускулите и мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира. В САЩ всяка година се диагностицират около 5600 случаи на АЛС.

Смъртта при заболелите настъпва от инфекции на дихателните пътища или дихателна недостатъчност на мускулите. Обикновено болестта засяга хора на възраст от 40 до 60 години. Средната продължителност на живота от откриването на първите признаци на АЛС до смъртта е от три до пет години.

Един от симптомите на заболяването са мускулните спазми. За разлика от болестта на Алцхаймер, тази болест невинаги уврежда разума на болния. Един от гениалните умове на физиката, Стивън Хокинг, разви АЛС и беше прикован на инвалидна количка, но продължи да работи дълги години.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния софиянец

    9 13 Отговор
    С тая ледена вода е хванал скоро течна българска пневмония. Само у нас има такава. В един момент ти няма нищо, а в следващия падаш под катедрата и умираш.
  • 5 град козлодуй

    17 5 Отговор
    бог да те прости животьт на земята е само миг от вечноста
  • 6 00000014

    8 8 Отговор
    Природата не търпи правещите се на маймуни. И при нас се появиха такива шебеци, за да си вдигнат рейтинга.
  • 7 Франкенщайн...!

    15 2 Отговор
    Ужас, различни,, склерози,, и то млад човек...! Да пази Бог...!
  • 8 Чокумба

    1 1 Отговор
    Хоконг беше ненормалник.
    Само глупости дрънкаше за вселената...
    А доколко той самия ги е мислел тези "теории"
    дето излизаха от говорителчето му само можем да гадаем.
    Бог да го прости