Last news in Fakti

12 Декември, 2019 18:09 30 421 28

Това е най-здравословната напитка за сърцето

  • напитка-
  • сърце-
  • здравословна напитка-
  • здраве-
  • чай-
  • здраво сърце-
  • укрепване на сърцето

За да укрепите сърцето си не е необходимо да пиете шепи с хапчета

Това е най-здравословната напитка за сърцето - 1
Снимки: shutterstock

Нормалната сърдечна дейност е многокомпонентен процес, който лесно може да бъде нарушен и това да предизвика някое от редицата заболявания и състояния, които засягат сърдечно-съдовата система. Макар съвременната медицина да разполага с отлични медикаменти и високотехнологични процедури, с които да помогне на този жизненоважен орган да се предпази от заболявания или да се възстанови от боледуване, природата също ни е дала множество лекове, които по естествен начин да го заздравят и да го направят по-здраво.

За да укрепите здравето на сърцето си изобщо не е необходимо да пиете шепи с хапчета. Дори лекарите са съгласни, че природата ни предоставя дарове, с чиято помощ всеки би могъл да поддържа тялото си здраво и в добро състояние и да го предпази от множество заболявания.

Някои напитки например, могат да са безценен помощник за всеки, който иска да запази сърцето си в добро здраве.

Неотдавна австралийските учени откриха, че пиенето на една напитка значително намалява риска от сърдечни болести.

В проучването им участвали 53 хиляди души. Доброволците трябвало да попълват периодично тестове, касаещи хранителните им навици – какви продукти консумират и колко често. Изследването продължило 23 години, като в края му учените оценили здравословното състояние на участниците.

От резултатите в края на изследването екипът стигнал до заключението, че тези, които пият поне една чаша чай всеки ден, са по-малко склонни да страдат от сърдечно-съдови заболявания - по-специално исхемия, инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Според лекарите лечебният ефект на чая се крие във високото съдържание на флавоноиди. Това са растителни антиоксиданти, които са много ефективни в борбата с възпаленията в човешкото тяло.

Зеленият чай е особено богат на антиоксиданти, но поради ферментацията има и други ползи за здравето.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агент Харолд

    108 7 Отговор
    Стига сте лъгали хората. Най-здравословната напитка не само за сърцето, а и за всичко друго е водата.

    Коментиран от #18

  • 2 Столетника

    71 18 Отговор
    Най добрата напитка е ракиятаи виното.

    Коментиран от #4

  • 3 Предник

    39 11 Отговор
    ..както и сингъл малтц сутрин, обед и вечер!
  • 4 Дон Тони

    49 51 Отговор

    До коментар #2 от "Столетника":

    НА СЪРЦЕТО НЕ МУ ТРЯБВА НАПИТКА А ЕЖЕДНЕВНА УМЕРЕНА ФИЗИЧЕСКА ДЕЙНОСТ, ТОВА Е ПРАВИЛО Н.1 ЗА ЖИВОТА И НАЙ-ВАЖНОТО, АЛКОХОЛА И ЦИГАРИТЕ МОГАТ ДА СЪСИПЯТ ПЪРВОТО ПРАВИЛО, ИЛИ КАЗАНО - ПУШАЧИТЕ И ПИЯНДЕТАТА НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ НИЩО, ТЕ СА "ПЪЛНИ КЕНЕФИ", ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ МОЖЕ И ДА СТАНЕ ОТ ТЯХ

    Коментиран от #5, #10, #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    45 4 Отговор
    Да изчета цялата статия и накрая - о , чудо - зелен чай! Отдавна се знаят ползите му. Нищо ново!
  • 7 АЛЛ

    23 4 Отговор
    Чая наистина е супер полезен ,но само ако е с коняк....и то хубав.Но дори тези питиета не са толкова полезни колкото няколко водки с мезенце сьомгова риба или други морски и океански храни.
  • 8 Симпатяги

    42 1 Отговор
    Много е дразнещ този тип на статии където трябва цялата да я прочетеш ,за да напише накрая чай. Кликвания да има.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един

    9 0 Отговор
    Дрън, дрън, дрън .... дрън , че пляс!
  • 12 Здрав, прав и корав

    11 3 Отговор
    Зеленият чай (green tea) е по-полезен от обикновенния. Тонизира цялото тяло и предпазва от свободните радикали. От както съм почнал да го пия чувствам ефекта, най-вече в леглото - тоягата ми е цяла нощ на 12 часа.
  • 13 Мара двуцевката

    22 4 Отговор
    Ред бул може да ти дава крила, но ракията ти дава топки(кураж).
  • 14 Гошев

    8 4 Отговор
    Марков коняк/не от избата на бай Марко/ и качествени пури, това е мехлемът за сърцето.
  • 15 Шаран БГ

    4 3 Отговор
    Ами така е... изчиташ целия роман от 1000 страници и на 999 - тата разбираш, че " убиецът"е Чай!!!
    Не мога да я пия тая скоросмъртница гола - голеничка.Правя си коктейл от равни части - ментовка, мастика и ракия... Чаят го приготвям : по два пръста от салвия,глог,шипка,маточина, мащерка и липов цвят, и с четири пръста черен цейлонски чай. Тези гюрлюци ги заливам с 1,7 литра вряла вода. И еднократната доза е: 40-50 млтр. от "сериозния коктейл" + 200 млтр. ЧАЙ- пие се между "топъл и горещ". Благо на язика, душата и вероятно и на сърцето !!Сега ще проведа "наУчно" изследване.....
  • 16 Иво

    11 2 Отговор
    От 28 написани реда, чак на № 20 се казва коя е тази ,, вълшебна " напитка ! И на последния ред се пише точно кой е чаят ! Така ли ви учат журналистите да пишете - като говоренето на Пирински - половин час мрънкане, без да се каже НИЩО ! Та и ваш`та работа натам върви !
  • 17 Корфеин

    3 2 Отговор
    Защо не пишете колко кофеин има в чая.Два пъти повече от кафето.

    Коментиран от #28

  • 18 po-znaesht

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Агент Харолд":

    Лекари-тъпанарииии!НАПОСЛЕДЪК били открили??!!!И са изследвали уж мели 23 години!!Малеее,тия са се пенсионирали саво с едно изследване бе!!А досега как са ставали доктори на науките или доценти,професори старши научни сътрудници и тем подобни??Като ЧАК СЕГА ,след 23 год.са стигнали до резултата???

    Коментиран от #24

  • 19 po-znaesht

    4 1 Отговор
    А и след 23 години изследване сигурно половината от тези 53 хиляди лица са умрели!И като знаем,че аутопсия си прави само при съмнение за убийство или престъпления,знаят ли изследоватилите ОТ КАКВО НАИСТИНА со починали тези-пиещити чай??ИЛИ СА БИЛИ СГАЗЕНИ,имали са и НАСЛЕДСТВЕНИ болести и прочие??? Празноглави"изследователи",ха ха!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СПРАВЕДЛИВИЯТ

    5 1 Отговор
    Само да попитам автора на статията - умишленно ли посочи вида на чая чак в последното изречение.... или дори не го е констатирал, поради проблем с концентрацията.
  • 22 Клео

    3 1 Отговор
    Зелен чай с мед и лимон вечет
  • 23 Дончев

    3 4 Отговор
    Една скрита реклама на продукт който се отглежда култивиран и се тори и пръска с какви ли не химий и имаше статия че от пестицидите честата употреба на горещ зелен чай води до.. ракови заболявания

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ХимиЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дончев":

    Ти си гениИ
  • 26 НОСТРОДАМУС

    1 0 Отговор
    доктори играят на сляпа баба с хората
  • 27 мани мани

    1 1 Отговор
    за сърцето най-добре е спорт! после са: вода, всякаква ракийка като най-добре е кайсиева и гроздова умерено пийване чат-пат по 1-2 глътчици, зелен чай сте го написали, и изобщо всякакви билки си ги варете с лека запарка :) от плодовете, каисиите са най-полезни за сърцето, а гроздето укрепва стените на артериите... никаква химия! спорт, вода, билки и плодове за здраво сърце! и не на последно място - герданче от каквито и да са полускъпоценни камъни, за да ви оправят аурата/биополето все едно и също е! мхм
  • 28 мани мани

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Корфеин":

    в черният чай и в зеленият има съвсем малко кофеин, но в другите чайчета няма! а и когато се говори за билки, то се има предвид човек сам да си ги бере или да си ги купува от билкари и сам да си ги сварява! няма се предвид да се купуват готови пакетчета чай! билките не съдържат кофеин! инак относно зеленият чай, то трябва да се приема внимателно, защото по принцип води до по-честа голяма нужда :) добре е да се пие, за да се отчисти организма от токсините т.е. от лайната в червата ни! дебелите хора да го пият, за да свалят малко килца! а ако почувстват леко сърцебиене, то е за добре :) сърцето най-сетне се е отпушило :) затлачените ви артерии започват да се отпушват :) полезен е много, но не бива да се прекалява, ама човек сам си коригира дозичките, то си се чувстват тия неща, когато се пият чайчетата! става с билки, не става с химия!