Last news in Fakti

13 Декември, 2019 17:12 6 107 2

Неочаквана причина за развитието на една от най-коварните болести

  • деменция-
  • микроорганизми-
  • porphyromonas gingivalis-
  • алцхаймер-
  • заболянане-
  • бактерии

Британски учени твърдят, че микроорганизми могат да причинят не само заболяване на венците, но и възпаление на жизненоважни органи

Неочаквана причина за развитието на една от най-коварните болести - 1
Снимки: shutterstock

След десетилетия на разочароващи резултати, най-сетне светът може би е с една крачка по-напред до разгадаването на мистерията около причините за болестта Алцхаймер.

Редица изследвания, независимо едно от друго, намират все повече доказателства, че това коварно заболяване може би се причинява от бактерии.

В изследване, публикувано в началото на тази година, изследователи от фармацевтичната компания Cortexyme и техни колеги от няколко университета, правят изумително откритие. Те твърдят, че са открили какво точно причинява болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер, която води до прогресивна загуба на памет и когнитивни функции, обикновено има фатален край.

Състоянието често включва натрупването на два вида протеини - наречени амилоид и тау - в мозъка. Тъй като те са сред най-ранните физически признаци на заболяването, водещата хипотеза от 1984 г. насам е, че деменцията се причинява от липсата на контрол на тези протеини, особено на амилоида, който се натрупва и образува големи, лепкави плаки в мозъка.

Според едно проучване, процентът на неуспех в разработването на лекарства за болестта на Алцхаймер е 99 %.

Ето защо някои изследователи започнаха да поставят под съмнение най-широко разпространената хипотеза за развитието на деменцията - наличието на амилоиди в мозъка. Липсата на резултати се усложнява от факта, че хората - включително и хора в напреднала възраст - могат да имат мозъчни плаки и заплитания, без да имат деменция.

В преглед на изследванията, публикувани по темата до момента, Брайс Висел от Техническия университет в Сидни, Австралия, стигнал до заключението, че бактериите, които се откриват в мозъците на пациенти с това заболяване може да не са в следствие от него, а да го причиняват.

Сред останалите водещи теории за причината и развитието на болестта е тази, че тя може би е пряко свързана с друг вид бактерии, които се развиват и живеят в устната кухина.

Най-различни изследователски екипи са посветили времето си на изследвания върху Porphyromonas gingivalis - бактерията, която най-често причинява възпаления на венците. Според учените именно тя може би играе ключова роля за възникването на деменция.

Неочаквана причина за развитието на една от най-коварните болести
Снимки: shutterstock

Изследователите открили, че P. gingivalis нахлува в засегнати от болестта на Алцхаймер области от мозъка и причинява възпаления.

При тестове с лабораторни мишки, изследователите открили, че бактерията може да причини мозъчно възпаление, подобно на Алцхаймер, нервно увреждане и амилоидни плаки при здрави мишки.
Новите данни обаче, може би ни отвеждат много по-напред в битката срещу коварното заболяване от когато и да е било до сега.

В своето изследване екипът от Cortexyme в Сан Франциско, описва двата токсични ензима, които P. gingivalis използва, за да се храни с човешка тъкан в 99 и 96 на сто от пробите, взети от 54 мозъка на пациенти с Алцхаймер. Пробите са били взети от хипокампуса - областта, която има основна важна роля за човешката памет.

Тези ензими, разграждащи протеини, се наричат гингипаини и са били открити в мозъчна тъкан, богата на тау фрагменти. Именно в тези региони от мозъка нивата им били много по-високи от обичайното.Екипът открил също и генетичен материал от P. gingivalis в мозъчната кора - регион, участващ в концептуалното мислене - и в трите мозъка на пациенти с Алцхаймер, които са изследвали. Неочаквана причина за развитието на една от най-коварните болести


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво е Алцхаймер?

    10 14 Отговор
    Насереш се в гащите, след което влизаш в тоалетната да си пуснеш водата.
  • 2 Ridah

    5 3 Отговор
    Резюме:
    Алцхаймер - считало се е, че се причинява от натрупване на амилоидни плаки и тау протеини в мозъка
    Ново откритие е, че може да се причинява от бактерия, характерна за устната кухина (венците)