Last news in Fakti

31 Декември, 2019 10:05 5 172 5

Рецепта на деня: Традиционна баклава

  • баклава-
  • орехи-
  • нова година-
  • коледа-
  • празник-
  • какво да сготвя

Празникът е пълен, когато на масата има сочна Новогодишна баклава

Рецепта на деня: Традиционна баклава - 1
Снимка: Shutterstock

Посрещнете новата година с традиционна баклава на трапезата и нека животът ви е толкова сладък.

Необходими продукти:

500 г тънки точени кори
400-500 г смлени орехи
250 г захар
1 пакетче ванилия
1 пакетче канела
олио

За сиропа:

400 г захар
120 мл вода
1 пакетче ванилия
1 лимон

Начин на приготвяне:

Намазнете тавата и поставете в нея 2-3 точени кори, напръскайте ги с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Разстелете малко от сместа върху корите, след това сложете още 2-3 кори, напръскани с олио, а после поръсете с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите и завършете с кора. Преди печенето нарежете баклавата в тавата на квадратчета, пише az-jenata.bg. Печете в предварително силно загрята до 200° фурна до силно зарозовяло.

Междувременно пригответе сироп, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои, докато напълно изсъхне.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 локомотива

    7 0 Отговор
    венелинке ма,ти наясно ли си колко са 650грама захар.Я си пиши за пу-ки и пи-ки и не се занимавай с глупости.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Коmapak

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "локомотива":

    Явно цифрите не са и сила. А и копи пейст не се отразява добре на българската "журналистика"... 😁
  • 4 Франкенщайн

    2 1 Отговор
    Баклавата отдавна съм я спряла, въпреки че малките хапчици, отгоре с шам фъстък, са неустоими...!!
  • 5 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    олио ? ха ха ха ха ха ха ха ха