1 Януари, 2020 10:05 4 668 6

Рецепта на деня: Овчарски пай

  • пай-
  • кайма-
  • овчарски-
  • мусака-
  • какво да сготвя

Някои го наричат шотландска мусака

Рецепта на деня: Овчарски пай - 1
Снимка: Shutterstock

Овчарският пай е ястие, които има много сходства с познатата у нас мусака, но и много различия. Основната част на пая се приготвя от кайма и зеленчуци, върху които се разстила картофено пюре и всичко това се запича. Вижте как да приготвите овчарски пай, идеално основно ястие за студените дни. Можете да приготвите индивидуални порции овчарски пай, като ги изпечете в гювечета.

Необходими продукти:

1 кг. кайма смес

2 средно големи моркова

200 гр. пресни гъби

200 гр. грах (замразен или от консерва)

1 голяма глава лук

3-4 ск. чесън

1 с.л. соев сос

3 ч.л. доматено пюре

1 ч.ч. зеленчуков бульон

1/2 ч.ч. червено вино

сол, черен пипер, чубрица и розмарин на вкус

За картофеното пюре:

600 гр. картофи

3 с.л. краве масло

3-4 с.л. прясно мляко

3 жълтъка

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на картофеното пюре: обелете картофите и ги сварете. След като картофите са сварени ги намачкайте и добавете към тях топлата смес от прясно мляко и масло. Разбъркайте и накрая добавете жълтъците. Овкусете и разбъркайте до хомогенност.

В тенджера запържете лука и чесъна, добавете каймата и пържете до получаване на ситни "трохи". Прибавете настъргания морков и нарязаните гъби. Добавете виното и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.

Сложете соевия сос, доматеното пюре и бульона. Овкусете със сол, черен пипер, чубрица и мащерка. Ако желаете, можете да добавите и розмарин.

Разстелете каймата и зеленчуците в тава, след което сложете и картофеното пюре. Печете най-отдолу в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-50 минути.

Поднесете пая топъл с чаша червено вино.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    6 0 Отговор
    Този овчарски пай май изобщо не е за овчари.
  • 2 гастроном Щедрий

    2 1 Отговор
    Овчарски (ла)пай!
  • 3 КОЗЛЕДУЙ

    2 1 Отговор
    Рецепта за деня: Овчарски пай, а рецепта за вечерта: Въртяно КОЗЛЕ на ШИША.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цаловата пица

    0 0 Отговор
    Хубаво,ама свинско.
  • 6 Прилича ми на повръщано

    1 0 Отговор
    Не го харесвам..!