Last news in Fakti

13 Януари, 2020 10:01 17 163 17

Рецепта на деня: Класически спагети "Болонезе"

  • спагети-
  • болонезе-
  • кайма-
  • какво да сготвя

Подходящи и за делник, и за празник

Рецепта на деня: Класически спагети "Болонезе" - 1
Снимка: Shutterstock

Спагети Болонезе е едно от най-известните италиански ястия, което е станало изключително популярно благодарение на ярката комбинация от вкусове. Пастата със сос болонезе спокойно може да бъде както част от ежедневната трапеза, така и на празнична вечеря.

Необходими продукти:

ЗА ПАСТАТА

1 пакет спагети (500г.)

5 л. вода

5 г. сол

1 с.л зехтин

ЗА СОСА БОЛОНЕЗЕ

500 г. мляно свинско месо

500 г. мляно телешко месо

100 г. бекон

500 г. доматено пюре

1 ч.ч. сухо бяло вино

1 средна глава лук

1 морков

1 стрък селъри

1-2 скилидки чесън

черен пипер

зехтин

сол

ЗА СЕРВИРАНЕ

50 г. твърдо сирене (пармезан)

Листа пресен босилек

Начин на приготвяне:

Сос Болонезе

Нарежете лука и чесъна на ситно. Морковът нарежете на много дребни кубчета. Отделете листата босилек, а стъблата нарежете на ситно.
Почистете стръка селъри и го бланширайте във вряща подсолена вода, докато омекне. Нарежете го на ситно.
Сипете зехтин в тиган и запържете мляното месо в него, като бъркате непрекъснато. Добавете нарязаните лук и чесън и разбъркайте. След няколко минути добавете останалите нарязани зеленчуци. След това добавете доматеното пюре, бъркайте, за да се запържи и то.
Добавете бялото вино, разбъркайте и оставете соса да покъкри.

Паста

Кипнете водата в голяма тенджера. След като тя заври, добавете солта и зехтина и изчакайте водата да кипне пак. Сложете спагетите в тенджерата, като ги разперите на ветрило. Когато пастата започне да омеква я разбъркайте с дървена лъжица. Варете пастата на средна температура с леко отворен капак, за да предотвратите изкипяването.

Следете времето според според инструкциите на производителя. Когато спагетите станат „al dente“, се изваждат и веднага се отцеждат. Полейте пастата с една супена лъжица зехтин и я разтръскайте.

Добавете пастата към соса и оставете да покъкри 2-3 минути, за да попие ароматите му. След това сервирайте, като поръсите с настърган пармезан и украсете с листа пресен босилек.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да да

    10 2 Отговор
    в Болоня - на което е кръстена тази паста - няма такава - там и викат Рагу !
    та ако ходите в Италия не се чудете :)

    Коментиран от #3

  • 2 Бесен Язовец

    9 4 Отговор
    За пастата един пакет спагети??? Паста и спагети са две различни неща! Или правиш паста болонезе или спагети може и макарони болонезе!
  • 3 Бесен Язовец

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "да да":

    Спагети болонезе се правят с кетчуп, щи варим аз доматена яхния с кюфтета да заливам спагетите!??
  • 4 невежи

    11 7 Отговор
    Товали са новините с който занимавата хората.Др. каза че плащаме лекарствата седем пъти по скъпо на частните болници и вместо това да е с главни букви на сайта ВИ пишете за някаква паста. Дерзйте писачи.
  • 5 невежи

    7 5 Отговор
    Товали са новините с който занимавата хората.Др.Дечев каза че плащаме лекарствата седем пъти по скъпо на частните болници и вместо това да е с главни букви на сайта ВИ пишете за някаква паста. Дерзйте писачи.
  • 6 Дерзайте...

    6 1 Отговор
    Дъртите к...не ни интересува от къде е пастата,важното че е вкусна...!
  • 7 Бай Ваню

    6 1 Отговор
    Какво означава 5г. сол? Може би 5 години сол.

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шишкоф и манчеф

    5 1 Отговор
    Аз смятам че съм майстор на спагети Болонезе (БГ вариант) и тази рецепта не струва. Беконът е излишен и морковът се настъргва на едро ренде. Бялото вино не се слага в соса а се консумира със спагетите, междо другото за болонезето е по-подходящо червено сухо вино. Освен това зехтинът трябва да е слънчогледово или царевично олио. Всеки се писал шеф и готви със зехтин.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 К. Лазарова

    3 1 Отговор
    Спагети "Болонезе" като рецепта в Италия не съществува. Самите италиянци се дразнят когато чуят това словосъчетание. Правилно е да се каже " Tagliatelle alla bolonese". Tagliatelle е широки около см ленти паста приготвена с брашно и яйце. Спагетите са паста без яйце.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Семко

    2 1 Отговор
    На пакет спагети кило кайма?
  • 16 тцтц

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ваню":

    що за т*пак си бе
  • 17 Halil402

    3 0 Отговор
    Здравейте искам да попитам как така 1кг и сто, месо във 500 г спагети това нещо аматьорско ми се вижда, аз лично бих го нарекал не спагети с месо а месо със малко спагети.