14 Януари, 2020 17:38 9 776 19

Можем да се самоубием, ако пием много вода

  • готвач-
  • кулинар-
  • кулинарно шоу-
  • мастър шеф-
  • силвена роу-
  • вода-
  • здравословно хранене-
  • полезно

Шеф Силвена Роу споделя много важен съвет за здравето ни

Можем да се самоубием, ако пием много вода - 1
Снимка: Shutterstock

Шеф Силвена Роу е сред най-известните жени готвачи в световен план. За пореден път тя ще е част от журито на новия сезон на кулинарното риалити "Мастър шеф“, което ще се завърти в ефира тази пролет.

Освен че е факир в кухнята, шеф Роу има и богати познания в сферата на здравето. Самата тя неведнъж е споделяла, че само благодарение на правилното хранене е успяла да спаси и себе си, и съпруга си от тежки заболявания, а с помощта на някои суперхрани стопирала даже стареенето на организма си и забавила настъпването на менопаузата.

Силвена дава някои безценни съвети как да помогнем на организма си след обилното празнично похапване и развенчава част от митовете кои навици са полезни за общото ни здраве и кои не.

Можем да се самоубием, ако пием много вода

Противно на мнението на десетки диетолози и фитнес инструктори световноизвестната готвачка категорично отхвърля смятането, че трябва да се стремим да пием колкото се може повече вода.

"Можем да се самоубием, като пием вода. Има случаи, при които хора пият по 5 литра вода на ден и се самоубиват по този начин. Това е много опасно. Според мен до 2 литра на ден вода е нормалното“, обяснява Роу.

"Всички преяждаме на коледните празници. Много е важно да се яде с мярка, защото храната не трябва да те прави дебел, а да ти дава сила и енергия“, допълва тя. По думите ѝ е много важно да си направим план какво да купим и какво да сготвим.

"Ние ядем от скука. Аз постя, но ми става ужасно скучно и затова все искам нещо да хапна. Не яжте от скука, защото тогава посягаме към погрешните храни“, категорична е кулинарката. Самата Силвена Роу прави поне пет десерта на празничната трапеза, но всички те са без захар. Тя съветва, когато правим десерти, да не използваме рафинирана бяла захар.

"Заменете я с хубава биологична кафява захар или с кокосова. Но не и палмова, защото е много вредна. Всичко, което съдържа палмови мазнини, вреди на организма", обясни шеф Силвена Роу.

Тя апелира към всички българи да се хранят балансирано. Шеф Роу отново припомни полезните свойства на чията и посъветва да намерим място за продукта на масата си. "Тя съдържа пет пъти повече калций от млякото, три пъти повече антиоксиданти от боровинките, три пъти повече желязо от спанака и два пъти повече фибри от елдата“, обяснява готвачката.

Тъй като чията все още не е достатъчно популярен и достъпен за масовия потребител у нас продукт, журито на "Мастър шеф“ споделя, че тя има български заместители. От нашенските храни най-големите антиоксиданти са зелето и фасулът.

"Бобът е една от най-невероятните съставки за пазене на младост“, смята Силвена Роу, цитирана от "Ретро".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vasik atanasova

    23 8 Отговор
    тази ако е готвач и то шеф аз съм космонавт
    едно голямо самочувствие без покритие
    в който и голям и реномиран ресторант да отидите
    шеф готвача е мъж с виоска шапка
    тази да си реже салатките и да не се надува

    Коментиран от #7

  • 2 ДаКазваСе

    8 3 Отговор
    Да това превиване се казва ... удавяне и няма нужда човек да учи много за да го разбере )
  • 3 бай Пердах

    18 3 Отговор
    Можем да се самоубием, ако пием много вода. МА ДА,МОЖЕМ ПРОСТО ДА СЕ УДАВИМЪ!
  • 4 Асен Илиев

    6 3 Отговор
    И аз така мисля :)
    Никакви самоубийства!
  • 5 Радо

    23 2 Отговор
    Ас затва пия само ракия - нямам никакво намерение да се самоубивам!!
  • 6 инженер технолог по хранене

    9 3 Отговор
    "Много е важно да се яде с мярка, защото храната не трябва да те прави дебел, а да ти дава сила и енергия“, допълва тя." Правилно е написано,така е. Това е и предназначението на храната,на хранителните продукти. Не трябва да ядем бързо и не трябва да се тъпчем с яденето.
  • 7 град Козлодуй

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "vasik atanasova":

    литър и половина два е нормално за24 чаца
  • 8 Миризлив пор

    6 4 Отговор
    Въпросната "шефка" е добре да се просвети, че пиенето на 5 и повече литри вода на ден е болестно състояние води се като "безвкусен диабет" и е в следствие липса на хормон. И да умира се от това, просто водата отмива всички соли от организма.

    Коментиран от #13

  • 9 Последния софиянец

    22 4 Отговор
    Затова ли в Перник самоубийствата намаляха.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Некой

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    А бре шопе ,защо се подиграваш с нещастието на хората ? Ти акъл имаш ли ? По-добре си дишай "чистият "въздух в софето ! А ако искаш да разбереш какво става с хората в Перник, отиди и задавай същия тъп въпрос !Все някой ще се намери дати отговори ! Успех !
  • 12 ТТТТ

    7 1 Отговор
    Аз само бирата дето пия на вечер е 6-7 литра, ами през деня водата, която е поне 1.5 - 2 литра!
    Синът ми пие на ден по 5 литра, просто му се пие не се налива! Но един познат пие по 200 грама вода на ден и не може повече
  • 13 Доктор онлайн

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    Съгласен, но си в грешка за едно.Безвкусният диабет предполага пиене на 20 и повече литра.Лятно време работещите на високи температури губят много ,,телесна ,,вода и употребата на 5 литра и повече е нищо за цяло денонощие. И това не е болест. Пък тая е една ,,шефка,,........колкото новия министър е еколог.
  • 14 Алфа Ромео

    2 2 Отговор
    Водата се пие според теглото, лекари са ми казвали че е добре да се пие вода за деня 40 мл. на килаграм тегло, аз примерно съм 80 кг. тоест 3.2 литра дневно.
  • 15 Хипермен

    7 0 Отговор
    То фасула верно е арен ,ама тия пръдни трепят бе братче..
  • 16 Доктор

    3 0 Отговор
    Ако успеете да “намъкнете” 17 литра вода за около два часа - ще успеете. Поне това е по книга. Успех!
  • 17 Доктор

    1 0 Отговор
    Ако успеете да “намъкнете” 17 литра вода за около два часа - ще успеете. Поне това е по книга. Успех!
  • 18 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Да се изследва за диабет сина ти.
  • 19 Див селянин

    1 1 Отговор
    До 2 литра на ден? Има материали от специалисти в нета по тази тема. Тук неква готвачка ще ми казва колко вода да пия. Таа леля завършила ли е ТОХа или е станала "шеф" като е гледала два сезона на Антъни Бурдейн?