17 Януари, 2020 10:05 11 599 7

Рецепта на деня: Яйца по панагюрски

  • яйца-
  • по панагюрски-
  • парени яйца-
  • какво да сготвя

В Панагюрище наричат това ястие "парени яйца"

Рецепта на деня: Яйца по панагюрски - 1
Снимка: Shutterstock

Рецептата за яйца по панагюрски влиза в графата "аламинути". Тази наситена млечно-яйчена комбинация с апетитна запръжка от масло и червен пипер е сред любимите традиционни български ястия без месо. Ето как се приготвя:

Необходими продукти:

8 яйца

1-2 с.л. оцет

1.5 л. вода

400 мл кисело мляко

350 гр краве сирене

2-3 скилидки чесън

5 с.л. разтопено краве масло

3 с.л. олио

червен пипер

сол

1 връзка, ситно нарязан магданоз (по желание)

Начин на приготвяне:

Налейте водата в дълбок съд и я сложете на котлона, добавете солта и оцета и изчакайте да заври. Счупете внимателно от ниско едно по едно яйцата в черпак и след това постепенно ги пуснете във врящата вода. Захлупете съда и ги варете на слаб огън. Ако обичате по-рохки яйца, ги варете около 3 минути, ако ги предпочитате по-твърди, ги варете поне 5 минути.

Когато се забулят хубаво, с помощта на решетъчна лъжица ги извадете внимателно и леко ги отцедете.

Подправете киселото мляко с начукания чесън и малко сол.

Сиренето натрошете леко и разпределете в четири чинии.

Във всяка чиния сложете върху сиренето по две яйца. Млякото изсипете отстрани.

Маслото с олиото загрейте на тиган. Не слагайте червения пипер в тигана!

Поръсете с червения пипер яйцата в чиниите и разсипете от загрятото масло във всяка порция.

По желание се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    17 2 Отговор
    Добра петъчна рецепта :)
    В неделя за шкембе!
  • 2 Johansson

    9 8 Отговор
    Аз с 6-7 скилидки чесън го правя. И без сирене.
  • 3 322

    4 3 Отговор
    Аз взимам цяла кора яйца 30 бройки и голяма тенджера и една глава чесън половин килограм уж сирене масло и пей сърце едон ден спасен!
  • 4 Мухлата с еднократните дрехи

    2 6 Отговор
    И от това се отвратих...

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Yamaha M1

    7 7 Отговор
    Истинската рецепта не е с варени яйца а пържени на очи!

    Коментиран от #7

  • 7 Предник

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Yamaha M1":

    Адски си прав! Яйца на очи.. много по ароматно се получава и не стои някак блудкаво като със сварените яйца. Слагайте червения пипер в тигана за минута, две да си пусне аромата.