Last news in Fakti

20 Януари, 2020 18:03 3 528 6

Ползите за здравето от готвенето на пара

  • здраве-
  • полезно-
  • пара-
  • готвене-
  • храна-
  • ползи за здравето

Не ви е нужен специален уред, за да готвите по този начин

Ползите за здравето от готвенето на пара - 1
Снимки: shutterstock

Готвенето на пара е сред най-здравословните начини да приготвим храната си. То е лесно и най-важното - приготвените по този начин продукти запазват максимално полезните си вещества.

Въпреки че готвенето на пара стана модерно наскоро, то всъщност води началото си още от древността.

Идеята, храната да се приготвя на пара, идва от Китай, където то било предпочитан начин на готвене.

На пара може да се приготви почти всеки продукт – месо, риба, морски дарове, зеленчуци, зърнени култури, дори яйца.

За много продукти приготвянето на пара е най-добрият начин за запазване на хранителната им стойност. Когато храната се готви на пара тя запазва естествения си цвят и всички полезни и хранителни вещества, които съдържа. Ето защо този метод е горещо препоръчван от диетолозите.

Сготвеното на пара месо, например, запазва всичките си витамини. Съдържанието на витамин C в приготвените на пара броколи е 80%, докато при сваряване, то пада на 40 %. Примерите за запазването на хранителната стойност на продуктите при приготвянето им на пара са многобройни.

Също толкова многобройни са и ползите за здравето, които получаваме от приготвената по този начин храна.

Вече споменахме, че хранителните вещества се запазват по-добре, а причината е, че естествените свойства на продуктите остават непокътнати. Минералните соли не се разтварят и не се абсорбират във вода, както например се случва при варенето.

Освен това, приготвените по този начин продукти стават по-вкусни и запазват аромата си.

Друга полза от готвенето на пара е, че храна по-лесно се усвоява от организма и улеснява храносмилането.

Макар уредите за готвене на пара да са много модерни в момента, абсолютно същият ефект ще получите ако използвате по-простия вариант - метална решетка или дори най-обикновен гевгир.

Ако искате допълнително да обогатите вкуса на ястието си, можете да добавите желаните от вас подправки във водата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    8 12 Отговор
    Месо на пара, за да е здравословно!? Ха-ха! Да ядеш мърша на умряло животно, ама здравословно приготвена?! Ало, някой не си е пил хапчетата!

    Коментиран от #5

  • 2 Ако искам да отслабна🐷

    2 7 Отговор
    Но поради възрастта почти е невъзможно, исках да си купя такъв уред, скъпичък, спонсора ми не ми дава да купувам повече Ел. Уреди...!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Практично

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ако искам да отслабна🐷":

    Може и без уред. Просто сложи на дъното на тенджерата/ тигана една решетка и налей вода под нея. Има и специални подложки за варене на пара- само 10- на лева. Защо да трупаш уреди и да харчиш луди пари...
  • 5 МП4

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Те да им продават инжектираното месо, пластмасовите зеленчуци и плодове и гумения хляб , пък да готвят ако ще не на пара ми на сл светлина, пак ке умират , преди да навършат 50. . .
  • 6 Стан

    2 0 Отговор
    Най-голямата полза е, че така приготвената храна не става за мезе. По този начин намаляваш алкохолът и в дългосрочен план ти се отразява добре. Но пък си увреждаш психиката. Та незнам дали си заслужава :)