4 471 15

Рецепта на деня: Спагети ала путанеска

Съчетават в себе си почти всички вкусни съставки на южноиталианската кухня

Рецепта на деня: Спагети ала путанеска
Снимка: Shutterstock

Тази класическа рецепта от Южна Италия е едно от въплъщенията на средиземноморския вкус. Колоритното име на този сос е с доста неопределен произход, но най-популярната история е за една дама с леко поведение или puttana, на която се наложило да приготви набързо паста за гости с каквото било останало по шкафовете и метнала в тигана няколко маслини, каперси, доматчета, чесън, люта чушка и филенца аншоа, пише menumag.bg. Получил се невероятно добър резултат.

Необходими продукти:

500 гр. спагети

3 с. л. зехтин

2 скилидки чесън, ситно нарязани

2 с. л. каперси

1 ч. ч. черни маслини, нарязани

10 филета аншоа в олио, едро нарязани

1 малка червена люта сушена чушка, натрошена

1 с. л. сух риган

800 гр. консервирани домати

2 с. л. пресен босилек, нарязан

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В сгорещен зехтин слагате чесъна, каперсите, маслините, аншоата, лютата чушка и ригана. Разбърквате 2-3 минути, добавяте доматите и оставяте соса да къкри 4-5 минути. Овкусявате със сол и черен пипер.

Сварявате спагетите според инструкциите на опаковката, отцеждате ги и ги слагате в соса. Поръсвате с босилека и малко зехтин.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Хайл

    15 5 Отговор
    Спагети куранага са същите но по-дебели 😉

    Коментиран от #5, #7

  • 2 ПЧЕЛА МИСКИНКА

    9 3 Отговор
    АХ ВЕНИИИИ,ПАЛАВНИЦЕЕЕ
  • 3 Един

    8 2 Отговор
    Един вид яж ми путанеската.
  • 4 KUROYAD

    8 2 Отговор
    не знам , дали са вкусни , но пък името им е превъзходно...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор

  • 6 Борислав Попов

    4 5 Отговор
    Аз обичам много спагети ала куртареска.

  • 7 8335

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хайл":

    И твойта не е лесна. Трудно е да си такъв супер простак, ей.
  • 8 гурме рецензия

    3 1 Отговор
    Класиката е пиене на шампанско от пъпа, но и нескафе от биочашата е иновативно.
  • 9 Ел Греко

    6 1 Отговор
    Заменете аншоата с хубави, пресни кралски скариди или един голям лобстер (омар) и ефекта ще е фантастичен....може би най-доброто ястие от Средиземноморската кухня, т.нар-''Астакомакаронада'' или ''Гаридомакаронада''..а тайната на тези ястия се състои в това, че спагетите се сваряват в бульона от главите на скаридите или лобстера( той се вари цял) ..и не прекалявайте с черния пипер-вгорчава ако е в повече.Хубавото,охладено бяло вино е задължително, разбира се...Бон апети.. А след една такава вечеря със съпругата или гаджето задължително следва и една хубава''коротреска''
  • 10 Много зависи от,, путанеската..!

    6 1 Отговор
    Това го разбират и изисканите мъже с наистина изисканите красиви и млади жени, аз казах, едни от любимите ми ястия, това са най различни пасти, приготвени по. различен начин...!
  • 11 007

    2 2 Отговор
    Неска нескафе, утре ПАТКАфе 🤭🙊⚡
  • 12 Див селянин

    2 2 Отговор
    Вени ако ме поканиш на такива спагети у вас обещавам да те мандръсам цела нощ!
  • 13 Асен Илиев

    0 3 Отговор
    Ако добавиме и неколко италианци на кюфтета... :)

    Коментиран от #14

  • 14 Ал Бано на Ромина Пауър

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Асен Илиев":

    Ако ти не стигнат, обади се да ти фанем неколко от Столипиново...наш кви са убави..препечени с коричка...мухахахаха
  • 15 Посерко

    1 1 Отговор
    Как ми се дояде на Вени Путанеската ама не я искам когато е в доматен сос.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.